Noi localități și zone din România atestate ca stațiuni turistice

Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat joi, 07 mai 2020, Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități, ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local și pentru modificarea anexei nr. 1 și anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice.

În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităților administrației publice locale, următoarele localități au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național:

  • Tășnad (jud. Satu Mare);
  • Lacu Sărat (jud. Brăila);
  • Zona Turistică Centrul Istoric – Coridorul Crișul Repede (Municipiul Oradea, jud. Bihor);
  • Zona Turistică Borlova – Muntele Mic (Comuna Turnu Ruieni, jud. Caraș-Severin).

Totodată, având în vedere potențialul turistic, dar și resursele naturale și antropice, urmatoarele localități au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local:

  • Tăuții Măgherăuș (jud. Maramureș);
  • Vama (jud. Satu Mare);
  • Ocnele Mari (jud. Vâlcea);
  • Peștișani (jud. Gorj);
  • Jucu (jud. Cluj).

Aș vrea să menționez că Tăuții Măgherăuș a obținut locul 1 în cadrul concursului EDEN ediția 2019 cu tema turismul de sănătate și relaxare. Oferta turistică bazată pe sănătate și relaxare este foarte bogată și include activități în aer liber, hipoterapie, facilități spa. Centrul spa din oraș oferă piscine interioare, piscine exterioare, aquapark cu slide-uri, zona ultra-welness, masaj, terapie fizică. Un loc foarte interesant de vizitat este centrul de permacultură Baza Ulmu, unde se află un ecodom construit conform tehnicii superadobe, rezistent la foc, cutremure, tornade și radiații.

Pe termen lung și mediu, atestarea localităților mai sus menționate ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local, va crea un impact socio-economic pozitiv. Acestea vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile. Spre exemplu, investitorii ar putea accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice, fapt ce va contribui la creşterea numărului turiştilor de pe piaţa internă şi externă. De asemenea, avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate staţiuni turistice vor genera efecte benefice pentru dezvoltarea economică şi creşterea calităţii vieţii a rezidenţilor acestor zone.

Totodată, pentru a sprijini dezvoltarea localităților care au potențial turistic ridicat și dispun de resurse turistice, dar sunt situate în zone montane cu relief neuniform sau cuprind arii protejate în care nu se poate interveni, au fost completate criteriile de atestare a stațiunilor turistice prevăzute în Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008, în sensul permiterii sistemelor individuale de colectare și epurare, care asigură același nivel de protecție ca și sistemele centralizate de canalizare și epurare.

Până la acest moment, în România sunt atestate 51 de stațiuni turistice de interes național și 77 de interes local. Lista tuturor o puteti consulta aici.

Sursă informații articol: Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture