Nessebar, un oraș aflat în patrimoniul Unesco

Bulgaria nu înseamnă numai plajă și all inclusive, ci reprezintă mai mult decât atât. Bulgaria înseamnă istorie, dacă ne gândim la Nessebarunul dintre cele mai vechi orașe ale Europei, un oraș la Marea Neagră de o mare valoare arhitectonică și arheologică, stăpânit atât de turci, cât și de greci sau romani, mărturie fiind ruinele fortificațiilor de altădată și urmele lăsate în decursul timpului.

Nessebar Bulgaria (7)

Nessebarul a fost o așezare pescărească, încă de pe vremea tracilor, când purta denumirea de Mesambria și este cunoscut că fiind orașul cu cele mai multe biserici, nici mai mult, nici mai puțin decât 40 la număr! Evident, nu toate mai sunt intregi… Printre ele enumăr bisericile Sf. Sofia, Sf. Ioan, Sf. Dumitru, Sf. Ștefan. Prin urmare, orașul a fost un important centru episcopal, dar și port maritim.

Am fost în Nessebar de câteva ori, fără să mă satur de aerul său parfumat și de farmecul romantic pe care îl degajă. Căsuțe mici din piatră supraetajate cu lemn și având flori la ferestre, majoritatea cu buticuri la parter, deținute de familiile care locuiesc acolo, străduțe pietruite înguste ce te invită să le descoperi, bărcuțe colorate cu roșu și albastru ce poposesc la malul mării, te atrag că un magnet.

Am ales Nessebarul pentru a petrece câteva sejururi datorită faptului că e o stațiune mai călduroasă, fiind situată în partea de sud a litoralului bulgăresc. Am fost atât în vacanța de vară, cât și în minisejururi de 1 Mai.

Nessebar Bulgaria (3)

Ne-am cazat de fiecare dată în partea nouă a orașului, în complexul Sol Nessebar (la început IFA), în hotelurile de patru stele (Sol Nessebar Bay și Sol Nessebar Mare), complexul dispunând și de un hotel de cinci stele: Sol Nessebar Palace.

Plimbările noastre s-au canalizat spre Nessebarul vechi (cunoscut că centrul vechi), aflat pe o peninsulă lungă de 900 de metri plină de vestigii și ruine (unele îngropate în apa care a mușcat câte puțin din tertitoriu), precum zidurile vechi ale cetății, bazilica Eleusa (fost complex monahal din secolul al VI-lea), porțile orașului, moară de vânt, muzee de etnografie și arheologie, dar și de mici hoteluri și restaurante cu specific pescăresc și internațional, pub-uri și cafenele, precum și magazine diverse unde poți găsi haine de piele, obiecte decorative, obiecte din ceramică, din lemn, covoare, bijuterii, ceasuri, băuturi, dulciuri. Nu uitați de produsele cosmetice obținute din esența de trandafiri, bulgarii fiind primii în ceea ce privește exportul de ulei de trandafiri. Și cele din lavandă sunt nemaipomenite.

Nessebar Bulgaria (2)

O plimbare prin Nessebarul vechi este reconfortantă și dacă vrei să ai o zi reușită poți lua vaporașul spre Sunny Beach, o altă stațiune de pe litoralul bulgar, la care poți ajunge în numai 20 de minute pe mare, putând negocia prețul (10-20 de leva/adult).

O atracție majoră o constituie paradisul acvatic Nessebar, care este cel mai mare din Bulgaria, numărând nu mai puțin de 20 de atracții acvatice.

Nessebar Bulgaria (9)

În mod sigur nu va plictisiți în Nessebar, pentru mine reprezintă orașul în care m-am simțit cel mai bine din Bulgaria!

De reținut: distanța București  -€“ Nessebar 369 km.

Recomandări:
– Schimbați banii la bancă, în centrul vechi e mai scump
– Negociați biletul de plimbare cu vaporașul, mai ales dacă sunteți o familie cu copii.
– Nu cumpărați de la primul magazin 
– Parcați mașina până la intrarea în peninsulă
– Alocați mai multe ore pentru orașul vechi

Nessebar Bulgaria (1) Nessebar BulgariaNessebar Bulgaria (8) Nessebar Bulgaria (4) Nessebar Bulgaria (5) Nessebar Bulgaria (6)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

6 Responses

 1. Frumoasă combinație numită turism cultural-istoric. Minunat!. Prin călători aflăm povești și lecții pe care le-am uitat!

 2. Daiavedra says:

  Nessebar e o destinație de vacanță excelentă, pentru că îmbină o vacanță de relaxare la malul mării cu descoperirea unui oraș vechi, cu o istorie îndelungată și o cultură interesantă.

 1. 22 January, 2014

  […] construiesc în același stil al Renașterii Naționale Bulgare. Astfel de case am mai zărit în Nessebarul […]

 2. 26 January, 2014

  […] Acest sătuc este un exemplu de păstrare a valorilor tradiționale ale locuitorilor săi, având în vedere că și casele noi se construiesc în același stil al Renașterii Naționale Bulgare. Astfel de case am mai zărit în Nessebarulvechi. […]

 3. 15 December, 2014

  […] că nu sunt un fan al scoicilor, dar cum era în programul excursiei noastre, ce a vizat Elenite, Nessebar și Sozopol, m-am […]

 4. 12 March, 2017

  […] doua zi, după ce am vizitat cele două hoteluri din Sunny Beach am revăzut Nessebarul vechi, melancolic așa cum l-am lăsat. Străduțe înguste pline de magazine și restaurante care te […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture