Muzeul Pompierilor – Foişorul de Foc, emblemă bucureșteană
Deși am trecut de sute de ori pe lângă Foișorul de Foc, abia în Noaptea Muzeelor din 2013 am reușit să vizitez muzeul găzduit de acest fost foișor de observație.
Inaugurat în 1963, Muzeul Național al Pompierilor reconstituie momente importante ale istoriei pompierilor prin colecțiile expuse atât la parter, cât și în cele șase etaje ale sale.
Pe parcursul vizitei noastre am putut vedea căști, drapele, documente, numismatică, trofee obținute de asociațiile de pompieri voluntari în întrecerile de specialitate, steaguri, medalii, pompe de mîna modele vechi, unele de prin 1882, uniforme de pompieri voluntari, machete ale unor pompe Kraust, uniforme de soldat pompier din 1895, coifuri de pompieri din 1860, medalii, poze cu grupuri de ofițeri decorați în misiune, etc.
Am remarcat bustul comandantului de pompieri în luptă din Dealul Spirii, respectiv Pavel Zaganescu, o machetă a cazarmei poliției și pompierilor din Bucureștiul anului 1839 și o pompă “gât de barză”. De altfel, am văzut multe machete de pompe și mașini de pompieri. Un steag al Revoluției din decembrie 1989 stă la loc de cinste la unul din etajele expoziției.
Dacă Turnul Coltei reprezenta la momentul construcției sale cea mai înaltă clădire din București, clădirea Foișorului de Foc i-a luat locul în 1890, după demolarea acestuia, având 42 de metri înălțime.
Situat la intersecția străzii Traian cu bulevardul Regele Ferdinand, Foișorul de Foc reprezintă cel mai vechi turn din București, ce a servit că foișor de observare a incendiilor, post de pompieri și turn de apă pentru alimentarea cu apă a capitalei.
Totuși, după părerea mea, Muzeul Pompierilor e un muzeu care ar putea fi modernizat și promovat mai intens, mai ales în rândul copiilor, care sunt fascinați de astfel de exponate.
De reținut:
Program de vizitare: 08.00-16.00
Taxă: 3 lei/adult, 1.5 lei/elev, pensionar, student
Taxă de ghidaj: 3 lei
Site oficial: http://www.muzeulpompierilor.ro/
Sâmbătă și duminică nu se vizitează decât în grupuri organizate anunțate în prealabil.
3 Responses
[…] Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Foc […]
[…] Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Foc […]
[…] Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Foc […]