Muzeul Mozart din Viena

Pentru a ajunge la Muzeul Mozart sau Mozarthaus trebuie mai întâi să ajungeți în Stephanplatz (pe strada Domgasse nr. 5), unde se află celebra catedrala Sf. Ștefan, aici având loc și slujba de înmormântare a marelui artist. Muzeul reprezintă, de fapt, una dintre reședințele lui Mozart din Viena.

Muzeul MozartAm pășit în muzeu după ce am ascultat un ghid ce povestea viața artistului chiar în fața acestuia, unui grup de turiști. De altfel, aflați în fața catedralei sigur va veți dumiri unde este muzeul după mulțimea de turiști care o iau în aceeași direcție.

Locuința artistului se află la etajul I al unei clădiri vieneze ce a fost renovată în anul 2006, când s-au împlinit 250 de ani de la nașterea artistului.

Când pătrunzi în clădire trebuie să urci până la etajul al III-lea pentru a coborî treptat la toate etajele până la primul etaj în care se presupune că a și locuit Mozart. Etajul al treilea evocă viața vieneză din epoca în care a trăit Mozart, iar etajul al doilea este dedicat operei artistului.

Muzeul Mozart (7)Atmosfera din timpul vieții artistului este recreata încă din holurile muzeului, prin tablouri și schițe sugestive cu clădiri de o arhitectură deosebită și lume îmbrăcată în haine de epocă. Mai putem vedea costume, cărți, alte obiecte și dezvăluiri despre activitatea lui legată de francmasonerie, dar și despre pasiunea lui pentru femei și jocurile de noroc.

De altfel, muzeul prezintă cu predilecție astfel de imagini, deși eu îmi imaginam că o să văd mai degrabă un budoar și alte lucruri interesante, iar fiecare încăpere este aproape goală, până și organizatorii întrebându-se dacă ce cred ei că a fost încăperile respective a fost într-adevăr și asta scrie chiar negru pe alb prin plăcuțele lipite pe pereți la fiecare intrare.

Muzeul Mozart (2)Muzeul ne invită să ne imaginăm cum a fost viața artistului, ce activități preferate avea, ce împărtășea prietenilor sau cum se desfășura fiecare zi din viața acestuia.

Mozart ne vorbește prin citatele prezente: «Poate că nu sunt un conte, dar poate am mai multă onoare în mine decât toți conții», «Inima inobilează oamenii»…

Apartamentul în care a locuit este format din patru camere în care găsim două birouri, o vitrină, o măsuță și atât. Doar un tapet pe perete reconstituie o încăpere de odinioară. Cel mai mare și mai scump apartament al acestuia, în care a locuit doi ani și jumătate. Aici a compus «Nunta lui Figaro».

În camera de oaspeți musafirii stăteau cu lunile. Tot aici, Mozart dădea lecții de pian cursanților, preferatul artistului fiind Johann Hummel din Bratislava, venit aici la vârsta de șapte ani și pe care acesta îl trata ca pe un fiu.

Muzeul Mozart (19)Cea mai frumoasă încăpere este decorata de Albert Camesina, un zugrav al Curții Vieneze.

În muzeu poți urmări și filme de epocă, dar și scene animate de sex, prin câteva vizoare, știut fiind cât de mult iubea Mozart erotismul!

La parter putem cumpăra obiecte cu imaginea artistului pentru a duce amintiri acasă, de la tricouri, genți, umbrele și până la chibrite și bomboane.

Nu aș putea spune că am rămas fascinată de acest muzeu, destul de sărac și anost, așa că vă recomand să vedeți altceva de banii respectivi (9 euro/bilet).

Muzeul Mozart (3) Muzeul Mozart (4) Muzeul Mozart (5)Muzeul Mozart (12) Muzeul Mozart (11)Muzeul Mozart (18) Muzeul Mozart (16) Muzeul Mozart (17)Muzeul Mozart (21) Muzeul Mozart (20)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

3 Responses

  1. 6 July, 2015

    […] istoriei, printre care îl enumăr pe Mozart, care a și fost înmormântat tot aici, una dintre casele în care a locuit aflându-se chiar în apropiere de […]

  2. 27 January, 2018

    […] Citește și Muzeul Mozart din Viena […]

  3. 1 February, 2019

    […] Citește și Muzeul Mozart din Viena […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture