Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț
Pe vremea când am vizitat eu Piatra Neamț, habar nu aveam că orasul fusese declarat stațiune turistică de interes național. Pe bună dreptate, Piatra Neamț are ce oferi turiștilor, pe lângă aspectul său de stațiune montană. Centrul orașului este împânzit de atracții turistice, chiar lângă Curtea Domnească aflându-se Muzeul de Etnografie.
Muzeul de Etnografie
Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț a fost înființat în 1980, iar clădirea care găzduiește obiectele etnografice nu este mare.
Cele patru încăperi în care sunt expuse piesele de mobilier, uneltele folosite în gospodărie de țărani, cele din ceramică, textilele și costumele populare specifice zonei Neamț, îți creează senzația că ai pătruns în casa cuiva de prin partea locului, cu atât mai mult cu cât regăsim arhitectura din lemn tradițională.
Dacă vă este dor de bunici, aici regăsiți acele lucrușoare din casa lor, așa cum sunt și în casa din Humulești a lui Ion Creangă: scoarțe viu colorate ce acoperă păturile și pereții (paretare), ștergare, lenjerii de pat, o ladă de zestre, straie țărănești, un război de țesut, un fus, dar și vase de lut ce odihnesc pe sobă. Parcă speri ca bunicul să te poftească la masă, după farfuria cu linguri de lemn ce te așteaptă cuminte.
În alte încăperi vedem diferite obiecte din ceramică, dar și unelte necesare țăranului în gospodărie, putând deduce meșteșugurile și ocupațiile principale ale acestuia, de la creșterea animalelor la agricultură, precum și alte ocupații adiacente (țesutul, prelucrarea lemnului, cojocaritul și tunsul oilor).
Dulcele grai moldovenesc ne face să zăbovim mult la obiectele expuse pentru a înțelege despre ce e vorba și la ce folosesc acestea, noroc cu ghida muzeului care ne-a luminat. Astfel, am văzut talanga ce se atârnă de gât vacilor, cârâitoarea de alungat păsările, un bici, o sapă, o furcă și o seceră, o coasă, o lopată (hârleț), un topor, un plug, o piuă, o pâlnie (leică), un drâmboi, un vătrai (cocioarbă), un sucitor, un făcăleț (melesteu), un cuțit pentru vinete (există așa ceva?), o baniță, un coș pentru caș (leasă), o piatră de fulger, o galeată pentru muls oile, o covată (din asta am văzut multe la bunici), o linguroaie, o răzătoare, un fund, un linguroi de bătut untul (budălău), foarfece de tuns oile.
Când privești toate aceste obiecte, stai și te întrebi acum dacă în viitor, urmașii nostri nu vor vedea un muzeu cu obiectele pe care le folosim noi în gospodărie azi. Acum cumpărăm untul dintr-un magazin în 2 minute și atunci se făcea cu atâta sudoare. Dar nu era mai sănătos?
Obiectele etnografice mai sus amintite sunt expuse pe pereți, dar mai sunt și altele așezate lângă pereți, precum bâtele ciobănești, buciumele, scările de călărie, fluiere, sfredele, barde, o rindea (gealău), un compas forestier (clupă), o geantă de plutaș, o plută, o râșniță (nu electrică!), o raclă pentru brânză. Și pentru că pomeneam de plută și plutaș, plutăritul era singurul mod de transport pe Valea Bistriței până la sfârșit de secol XIX.
În muzeu regăsim și macheta casei din Humulești a lui Ion Creangă, iar în ultima încăpere putem admira costume populare din Valea Bistriței și zonele Roman și Neamț (fuste, catrințe, sumane, ițari, cămăși), scoarțe, perdele, covoare, ștergare, fețe de masă.
Și pentru a exemplifica ocupațiile și obiceiurile țăranului moldovean, câteva poze dispuse pe pereți ne ajută în acest sens.
Uneori chiar aș vrea să mă întorc în timp să văd țăranii prinși în horă ca atunci, să revăd o țărancă cu fuiorul cum toarce, pentru că am văzut când eram mică și am încercat și eu! Mi-aș dori să-mi revăd bunicii stând pe prispă și să o urmăresc pe bunica cum cerne făină în covată și pe bunicul meu cum aduce apa de la fântână.
Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț mi-a adus aminte de bunicii mei care s-au dus, dar mai sunt bunici care încă trăiesc în timpuri considerate demult apuse, dar atât de aproape de noi… Bucurați-vă de ei!
De reținut:
- Adresa: Piața Libertății nr. 1, Piatra Neamț
- Tarif de intrare: 4 lei/adult și 2 lei/copil;
- Taxă foto: 10 lei;
- Programul de vizitare: zilnic: 9-17 (octombrie – martie); 10-18 (aprilie – septembrie). Luni: închis.
1 Response
[…] cum povesteam în articolul meu despre Muzeul de Etnografie, Piatra Neamț este un oraș bogat în atracții turistice, cea mai importantă fiind Curtea […]