Muzee și galerii pe care le putem vizita virtual

Întotdeauna evoluăm atunci când ne satisfacem setea de cunoaștere, iar unul dintre modurile în care putem să facem acest lucru este prin călătorii. Din păcate, din cauza pandemiei de coronavirus, suntem limitați și nevoiți să stam acasă pentru binele nostru.

Din fericire, avem la dispozite internetul, care ne ajută să călătorim virtual prin toată lumea și chiar să vizitam unele dintre cele mai faimoase muzee atât de pe mapamond, cât și din România.

Muzeul Național de Artă al României ne oferă tururi virtuale ale Galeriilor de Artă Românească, Modernă și Europeană. Muzee subordonate Muzeului de Artă al României si care pot fi vizitate virtual sunt Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Theodor Pallady si Muzeul K.H. Zambaccian. Krikor Zambaccian, care era un mare colecționar de artă, de origine armeană, a locuit în casa devenită astăzi muzeu. Acesta a donat statului roman o serie de lucrări artistice aparținând artiștilor români sau francezi, expuse aici, și a fost decorat chiar de către regele Mihai, pentru generozitatea de care a dat dovadă. În muzeu veți regăsi tablourile lui Tonitza „Portret de copil” și „Țărancă cu copil în brațe”, precum și tablouri ale lui Ștefan Luchian („Turnul de la Brebu”, „Natură statică cu legume””, „Moara”, „Tufănele în ulcică”, „Lăutul”, „Crizanteme”, „Trandafiri” și „Scara cu Flori”), ale lui Camil Ressu („La arat”, „Peisaj”, „Portret de fetiță”) sau Ion Andreescu.

Muzeul Național de Istorie al României, care deține colecții de obiecte cu valoare istorică descoperite pe teritoriul României din timpuri preistorice și până în perioada contemporană, oferă tururi virtuale ale unor expoziții importante. În același timp, în acest an poate fi vizitat și Muzeul Jucăriilor, tot în incinta acestui muzeu, care cuprinde jucării romanești și străine, cărți și reviste pentru copii, jurnale, caiete și oracole. Cu siguranță că va deschide pofta copiilor de a-l vizita fizic atunci când va fi posibil!

În București, mai există tururi virtuale și pentru Muzeul Bucureştiului, care include Palatul Sutu, una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti, Muzeul Prof. dr. Victor Babeș și Casa Memorială Notttara. În anul 1959, Palatul Suțu devine muzeu și nu orice fel de muzeu, ci unul care transmite informații despre istoria capitalei, deschis cu ocazia sărbătoririi a o sută de ani de la Unirea Principatelor. Palatul reunește colecțiile fostului Muzeu Comunal, îmbogățindu-se continuu cu donații și achiziții, iar în prezent numără peste 400.000 de exponate.

Muzeul Luvru din Paris, cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța și unul dintre cele mai importante muzee din lume, ne oferă tururi virtuale ale colecțiilor antice egiptene, ale unor expoziții și galerii. Luvrul deţine opere de artă din epoci diferite ale civilizației.

Muzeul d’Orsay din Paris adăpostește zeci de lucrări celebre ale artiștilor francezi care au lucrat și au trăit între 1848 și 1914. Putem păși virtual prin Muzeul d’Orsay pentru a admira lucrări de artă de la Monet, Cézanne și Gauguin.

Galeria Uffizi din Florența poate fi vizitată virtual aici. Colecția sa de pictură renascentistă este deosebită și conține lucrări ale celor mai celebri pictori ai epocii, inclusiv Michelangelo, Leonardo da Vinci și Botticelli. Conform UNESCO, Galeria Uffizi este cel mai vechi muzeu din Europa și deține cea mai mare pinacotecă renascentistă.

Chiar și în Muzeele Vaticanului putem admira opere de artă impunătoare. Aceste muzee dețin una dintre cele mai importante colecții de artă ale omenirii.

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, unul dintre cele mai mari muzee din lume, deține peste 3 milioane de exponate și poate fi vizitat virtual aici. Printre operele expuse figurează picturi ale maeștrilor olandezi și francezi, precum Rembrandt, Rubens, Matisse și Paul Gauguin. De asemenea, în muzeu se găsește o pictură în ulei a lui Leonardo da Vinci, cât și 31 de picturi ale lui Pablo Picasso. Muzeul este un palat compus din clădiri care poartă amprenta arhitecturii baroce, reconstruite și restaurate în timp, iar cea care a hotărât ridicarea sa ca reședință pe lângă Palatul de Iarnă a fost Ecaterina cea Mare.

Citește și Amintiri din calatorii – Odessa, Kiev, Moscova, Sankt Petersburg si Peterhof

Muzeul Rijks din Amsterdam este cel mai mare muzeu din Olanda și deţine o colecţie de artă olandeză, unică în lume, care ne poartă din istoria Epocii Medievale până în anul 1945. Acesta ne oferă ocazia să explorăm lucrări importante din epoca de aur olandeză, inclusiv lucrări ale lui Rembrandt.

British Museum, care este situat în inima Londrei, ne permite să vizităm Marea Curte și să descoperim piatra Rosetta antică și mumiile egiptene. Acesta oferă informații scrise și audio cu privire la exponatele din muzeu, pe diferite categorii.

Citește și 10 atracţii turistice pe care le poţi vedea într-o singură zi în Londra

Muzeul de Istorie a Artei din Viena poate fi vizitat virtual aici. Colecția bogată a muzeului însumează mai bine de 4500 de ani de istorie, tocmai din îndepărtatul Egipt. Colecția de artă egipteană și orientală este prima din lume de acest gen, cu peste 12.000 de obiecte expuse.

Sigur că sunt mult mai multe muzee care se pot vizita virtual și sper ca într-o zi să le putem vizita și în realitate, atunci când vom călători din nou prin lumea aceasta atât de frumoasă și ispititoare!

Citeste si Cum ne vindecăm de “virusul” călătoriilor în timpul epidemiei de coronavirus?

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture