Mergeti de sărbători la Târgurile de Crăciun din Viena şi Budapesta pentru o Vacanţă Reuşită!

Târguri de Crăciun din Austria şi Ungaria by Budur Georgiana

A mai trecut un an din viaţa noastră şi Crăciunul bate la uşă…Ca în fiecare an, ne pregătim cu bucurie pentru această sărbătoare sfântă. Unele dintre cele mai frumoase momente sunt cele pe care le gustăm la Târgurile de Crăciun, unde simţim atmosfera de sărbătoare şi cumpărăm multe cadouri.

Targul de Craciun de la Palatul Schonbrunn 2

Dacă eu nu am fost decăt în România la astfel de târguri, prietena mea Georgiana Budur, de la Vacantareusita.ro, a reuşit să participe la Târgurile de Crăciun din Viena, Budapesta şi Szeged. De fiecare dată când o citeam sau o auzeam povestind despre aceste târguri, imi doream din tot sufletul să trăiesc o astfel de experienţă, mai ales că am fost în aceste oraşe şi ştiu cât de frumoase sunt.

Pe Georgiana o cunosc de peste patru ani, de când nu aveam bloguri de travel şi scriam pe un site de impresii turistice. O citeam cu nesaţ de fiecare dată, având un har aparte de a povesti. Mai mult decât atât, este bucuroasă să ofere sfaturi de călătorie cititorilor şi să îi ajute în planificarea vacanţelor, născându-se astfel propriul blog, inspirat numit: Vacanţă Reuşită!

Am să o las, însă, pe ea, să vă povestească de Târgurile de Crăciun la care a fost, despre atmosfera mirifică de acolo şi vă lansez invitaţia de a-i urmări blogul, care ne oferă cu lux de amănunte informaţii din călătoriile sale.

geo

“Deja am intrat cu pași repezi în luna decembrie, una dintre cele mai așteptate luni din an, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă! În fiecare an, apropierea Crăciunului este o perioadă pe care fiecare nație o trăiește cu o anumită intensitate. Pe lângă pregătirile tradiționale dinaintea sărbătorilor, nouă ne place în fiecare an să mergem să vedem și câte un Târg de Crăciun, într-unul din orașele europene, ca să simțim mai profund acea atmosferă magică a sărbătorilor de iarnă. Acesta este un mare avantaj, locuind într-un oraș de lângă frontiera de vest a țării.

Dacă suntem departe București, capitala țării noastre (9 ore), avem totuși posibilitatea de a ajunge ușor în alte capitale europene din apropiere: în doar 2 ore în capitala Ungariei – Budapesta, în 2 ore jumate în capitala  Serbiei – Belgrad, în 5 ore în capitala Austriei – Viena și în 6 ore în capitala Slovaciei – Bratislava. Și în multe alte orașe fascinante din Europa. Veți spune, poate, că este o adevărată binecuvântare! De obicei, ieșim din țara în doar 10 minute prin vama Cenad-Kiszombor către Ungaria, sau în 20 minute prin vama Jimbolia-Srpska Crnja, către Serbia.

În continuare, urmează în câteva rânduri impresiile mele de la Târgurile de Crăciun la care am fost în anii precedenți în Viena, Budapesta și Szeged.

Mergeți și la acest minunat Târg de Crăciun la noi în țară, unde veți face cunoștință cu Moș Crăciun, chiar în casa acestuia!

Târgul de Crăciun de la Palatul Schonbrunn din Viena

Este deschis deja din 16 noiembrie și ține până în 24 decembrie, după care se transformă în Târgul de Anul Nou. Târgul de Crăciun este foarte mare și este amplasat în apropierea intrării la Palatul Schonbrunn, iar acest lucru îi conferă un plus de romantism.

Targul de Craciun de la Palatul Schonbrunn 1

În mijloc este un brad uriaș, împodobit, iar alături sunt o mulțime de căsuțe din lemn, împodobite cu beteală și decorațiuni pline de fantezie, de unde se pot cumpăra articole de artă tradițională, diferite suveniruri sau se poate servi masa. Mi-au atras atenția în mod deosebit obiectele din ceară, globurile și clopoțeii, renii sau Moși Crăciunii de diferite mărimi. Globurile pictate manual erau de o frumusețe aparte, dar și prețurile pe măsură.

Nu veți rezista aromelor de mere coapte cu scorțișoară, a cartofilor uriași copți în coajă și a castanelor coapte! Și la capitolul dulciuri vienezii excelează. După aceea o altă ispită poate fi o cană cu punch sau cu vin fiert. Cana poate fi o amintire (contra cost, bineînțeles), pentru că este personalizată și în fiecare an are altă culoare.

Intrarea la Târgul de Crăciun este liberă, la fel și dacă doriți să va plimbați prin grădinile încântătoare ale palatului. În schimb, dacă vreți să vizitați palatul sau să mergeți la Grădina Zoologică, pentru acest lucru va trebuie bilet de intrare. În concluzie, este locul unde mi-a plăcut cel mai mult, dintre toate târgurile pe care le-am vizitat!

Târgul de Crăciun de la Primărie din Viena ( Rathauszplatz)

Este amplasat în inima Vienei, după cum spune și denumirea, în parcul din fața primăriei. Am ajuns aici datorită imaginilor convingătoare prezentate la știrile de la televiziune. Să văd parcul frumos împodobit la lumina sutelor de beculețe, după ce se lasă înserarea, cu imaginea impunătoare a clădirii primăriei, construită în stil neo-gotic, în fundal, a fost unul dintre lucrurile la care chiar nu am putut rezista!

Targul de Craciun de la primarie din Viena1

Este deschis la fel că și celălalt târg, din 16 noiembrie până în 24 decembrie. În față am putut admira o ikebana uriașa, cu 4 lumânări și un trenuleț mov, cu care vă puteți plimba în jur. Și aici erau o mulțime de căsuțe ornamentate identic, pline cu bunătăți, iar dacă doreai să cauți cadoul de Crăciun ideal pentru cei dragi, în mod sigur aveai de unde alege. La toate aceste lucruri s-au mai adăugat ghirlandele uriașe care luminau străzile, creând o atmosferă idilică acestui oraș imperial.

Târgul de Crăciun din Budapesta de la Vörösmarty

Am avut bucuria să ajung la acest târg doi ani consecutivi. S-a inaugurat din 16 noiembrie și ține până în ultima zi din an. Este cel mai mare Târg de Crăciun din Budapesta, situat în Centrul Istoric, în Piață Vörösmarty, care se află la capătul de nord al celebrei străzi pietonale, Vaci Utca și la capătul de linie al metroului galben. Poartă numele poetului Mihály Vörösmarty, a cărui statuie se află în această piață.

Este o piață foarte aglomerată, cu o atmosferă frumoasă , de sărbătoare, în care poți găsi absolut tot ce-ți dorești. Nu vă temeți că nu înțelegeți limba maghiară, în mod sigur vă veți descurca. Am auzit vorbindu-se japoneză, spaniolă, greacă, italiană , poloneză, germană și chiar am fost plăcut impresionată de numărul de turiști care vizitează Budapesta.

Targul de Craciun din Budapesta -Vorosmarty0

În mijlocul pieței era un brad imens, împodobit și o coroniță de Advent, cu doar 3 lumânări aprinse, cea de-a patra urmând să se aprindă a doua zi, deoarece era ultima duminică înainte de Crăciun. Pe pereții clădirilor din apropiere, seara, se pot urmări o mulțime de videoproiectii. Alături, era o scenă amenajată unde se cânta muzică de diferite genuri, chiar stând la masă și degustând din bunătățile tradiționale maghiare sau doar la un vin fiert.

Targul de Craciun din Budapesta -Vorosmarty 3

Dacă v-au înghețat urechile, ungurii au și pentru acest lucru un antidot și vă recomand câteva băuturi din țări renumite, din caise, cireșe și prune. În jurul pieței poți asculta colinde de Crăciun cântate de copii îmbrăcați în port tradițional maghiar, poți vedea clowni de circ, încântându-i pe cei mici, actori de teatru în diverse costume și cu puțin noroc, te poți întâlni chiar și cu Moș Crăciun!

Târgul de Crăciun din Budapesta de la Biserica Sfântul Ștefan

Este destul de aproape de cealaltă piață, se poate ajunge pe jos cam în 5 minute. De departe veți zări turnurile Bazilicii Sfântul Ștefan, care este una dintre bisericile cele mai frumoase pe care le-am vizitat eu. Negreșit să vă rezervați o jumătate de oră și pentru vizitarea ei, fiind și o bună variantă de a vă mai încălzi puțin, după gerul iernii de afară.

Targul de Craciun din Budapesta -Biserica Sfantul Stefan1

Mi-a plăcut mai mult aici ca dincolo, deoarece nu era la fel de aglomerat. În mijlocul pieții era un frumos brad împodobit, iar în jurul lui era amenajat un patinoar, unde glasurile fericite ale copiilor răsunau peste tot. La fel ca dincolo, o mulțime de chioșcuri cu articole de artă populară, cu diverse suveniruri, cu mâncare și băutură.

Targul de Craciun din Budapesta -Biserica Sfantul Stefan2Targul de Craciun din Budapesta -Biserica Sfantul Stefan3

Târgul de Crăciun din Budapesta din Piața Eroilor (Hosok Tere)

S-a organizat în această piață spectaculoasă doar în 2011, anul trecut când am revenit nu mai era nimic în acest loc. A fost primul Târg de Crăciun pe care l-am vizitat în capitala Ungariei și era dedicat în special copiilor. În fața Galeriilor de Artă era amplasat un frumos cort sferic şi înalt, din material transparent, în care se mutase Fabrica de jucării a lui Moș Crăciun din Finlanda.

Targul de Craciun din Budapesta -Piata Eroilor1Targul de Craciun din Budapesta -Piata Eroilor2

În jurul cortului era amenajat un decor de sezon cu brăduleți, un patinoar, o scenă pentru spectacole și câteva chioșcuri cu suveniruri și mâncare. Aici tradiționalul gulaș era o opțiune de neratat, pentru că mirosul lui nu îl poate lăsa indiferent pe niciun turist sau vizitator. Și nici vinul fiert cu arome exotice! Un plus de nou și de farmec îl dă fanfara care cântă alături, dar și mașinile de pompieri care făceau o demonstrație a mașinilor mai vechi sau mai noi. Nu lipsea nici Moș Crăciun și nici televiziunile locale.

Targul de Craciun din Budapesta -Piata Eroilor5Recomand dacă ajungeți în zonă să nu ratați vizitarea numeroaselor obiective turistice. Tot aici este și o stație de metrou de unde puteți ajunge la celelalte piețe de Crăciun și una a autobuzului turistic Hop On- Hop Off. Dacă va hotărâți să alegeți un tur, veți puteți admira în voie orașul de pe Dunăre, care în acesta perioadă pare desprins parcă dintr-o poveste de iarnă!

Târgul de Crăciun din Szeged din Piața Domului (Dom Teri Advent)

Szegedul, pentru cine nu știe, este un oraș situat în Câmpia Panonică, în partea de sud a Ungariei, la doar 20 de minute de mers cu mașina de la granița României. Anul trecut am fost curioasă să văd și aici Târgul de Crăciun. Fiind un oraș mai mic, decât cele descrise mai sus, nu aveam așteptări prea mari.

Targul de Craciun de la Szeged-Piata Domului1

Piața Domului este una dintre cele mai frumoase piețe publice din Europa. Pe lângă bradul împodobit frumos, coronița de Advent și chioșcurile cu suveniruri și mâncăruri tradiționale și dulciuri, mi-a atras atenția un labirint foarte ingenios realizat din baloți de paie, lucru nemaintalnit la nici un alt târg de Crăciun vizitat. Seara era mai frumos, pentru că erau și spectacole de muzică și de teatru. Anul acesta din cauza lucrărilor de reabilitare din Piața Domului, Târgul de Crăciun se ține doar pe platoul din fața Primăriei Szeged. Dar acest lucru n-ar trebui să vă împiedice dacă ajungeți în acest oraș să trageți o fugă și până acolo pentru că merită pe deplin atât biserica, cât și piața publică.

Targul de Craciun de la Szeged-Piata Domului4

Târgul de Crăciun din Szeged de la Primărie

Se poate ajunge destul de ușor de la celălalt târg, mergând pe jos 5-10 minute. Târgul este deschis din 28 noiembrie până în 23 decembrie anul acesta și poate fi o destinație perfectă pentru o escapadă de week-end, cu costuri mici. În Parcul Central din fața Primăriei din Szeged era amenajat Târgul de Crăciun pe aleea principală, unde erau montate chioșcurile pe două rânduri.

Am constatat cu tristețe că nu prea erau multe lucruri care să amintească aici de sărbătoarea Crăciunului, existând la vânzare doar lucruri obișnuite produse în China, foarte puține fiind Hand Made€™. Totuși, mi-a atras atenția ceva ce nu mai văzusem la aceste târguri, un chioșc unde se vindeau doar produse din carne de mangaliță. Prețurile era destul de mari, dar lumea era interesată.

În rest castane coapte, colac secuiesc, cârnați, răcituri de porc, peşte, kebab, sandwiciuri cu untură de porc, boia și rondele de ceapă roșie, pizza pe vatră, dulciuri cu marțipan, punch, vin fiert și palincă ungurească din belșug!

Targul de Craciun din Budapesta -Vorosmarty1

Concluzii și sfaturi

Dacă aveți norocul să ajungeți la o asftel de piață de Crăciun vă sfătuiesc să faceți în așa fel să va prindă și seara acolo, deoarece efectul creat de lumini este uimitor când se lasă întunericul. De asemenea, nu uitați să va îmbrăcați și încălțați corespunzător, pentru că veți sta câteva ore afară și se lasă rece. Mai ales celor care aveți copii, e necesară un pic de atenție în plus, pentru că aceste târguri sunt foarte aglomerate și vă puteți pierde unii de ceilalți. Prețurile în aceeași piață la diferite preparate sau suveniruri sunt cam la fel. Nu am avut și nici nu am auzit să fie probleme cu hoții de buzunare, dar ceva atenție, niciodată nu strică.

Aceste două țări despre care v-am povestit, Austria și Ungaria, sunt țări cu preponderenţă romano-catolică. De aceea, ikebana de dimensiuni mari sau coronița de Advent o veți întâlni peste tot, alături de bradul tradițional de la noi, fiind un obicei străvechi, păstrat cu sfințenie. Coronița de Advent are 4 lumânări, simbolizând cele 4 zile de dumnică, cât ține Adventul. Tocmai din acest motiv, în fiecare duminică se aprinde câte o lumânare, iar ultima cu o săptămână înainte de Crăciun. V-ați întrebat vreodată de ce coronița de Advent are fundițe mov? Pentru că movul este culoarea Adventului!

Dacă am reușit să vă introduc un pic în atmosfera de Crăciun, încă mai aveți timp să studiați și să vă faceți planurile pentru o escapadă în una dintre aceste țări, pentru a vă bucura din plin de aceste minunate târguri. Indiferent dacă veți alege să plecați cu prietenii, cu familia sau doar cu persoana iubită, vă asigur că amintirea acelor clipe vă vor face ca în fiecare an să repetați escapada!

Cu această ocazie, doresc din toată inima celor care mi-au citit rândurile și nu numai, tradiționala urare:

CRĂCIUN FERICIT!

Și încă una mai haioasă:

Fără fiţe, fără poante, la mulţi ani cu sănătate!

Criza vine, criza trece, noi tot timpul vom petrece!”

Targul de Craciun de la Szeged-Piata Domului7 Targul de Craciun de la Szeged-Piata Domului5 Targul de Craciun de la Szeged-Piata Domului6Targul de Craciun din Budapesta -Biserica Sfantul Stefan8 Targul de Craciun din Budapesta -Biserica Sfantul Stefan7Targul de Craciun din Budapesta -Vorosmarty8 Targul de Craciun din Budapesta -Vorosmarty7Targul de Craciun din Budapesta -Vorosmarty5

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

10 Responses

  1. Excelent! Deja simt ca m-a cuprins febra sarbatorilor de iarna, mai ales ca si eu am petrecut un Craciun de poveste la Viena. A fost cea mai frumoasa sarbatoare de iarna din viata mea. La noapte vine Mos Nicolae, deci urez tuturor SARBATORI FERICITE SI INDESTULATE! 🙂

  2. Maria says:

    La Budapesta nu am ajuns, dar va asigur ca la Viena sunt niste piete de Craciun extraordinare pline de turisti si vienezi entuziasmati:)

  3. Larisa says:

    Da, mirific, de poveste! Am fost! Tocmai m-am intors de la Debrecen, e si acolo un Targ de Craciun, nu e mare, dar e …tipic! Sarbatori fericite!

  4. Se pare ca sarbatorile de iarna sunt cele mai frumoase!

  5. ioan says:

    Salut aş merge anul acesta la târgul de crăciun din Budapesta în zilele de 24 şi 25 decembrie aş vrea să ştiu cum e frumos merită sami petrec seara de crăciun acolo aş găsi un loc la hotel sau am nevoie de o rezervare dinainte

  6. DM says:

    Mi-ar placea sa merg la Viena pentru un Targ de Craciun. Imi e foarte draga Viena dar deocamdata ma urnesc greu cu calatoriile in timpul iernii … Maybe someday …

  1. 22 November, 2014

    […] Și dacă vreți un târg de Crăciun în Europa, puteți merge la Târgul de Crăciun din Budapesta, Viena ori Szeged. […]

  2. 27 November, 2015

    […] Sigur, nu se compară cu Pieţele de Crăciun din Viena, Dresda, Praga sau Berlin, dar atmosfera de poveste este aceeaşi! Pentru cei care merg pe alte meleaguri le recomand Târgul de Crăciun din Budapesta, Viena ori Szeged. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture