Melnik, cel mai mic oraș al Bulgariei, celebru pentru vinuri și piramidele de nisip din Balcani

Melnik – orașul vinului și al lui Spartacus

Dacă vrei să vizitezi un loc inedit în Bulgaria, trebuie să ajungi în Melnik, un oraș aflat în obștina Sandanski, declarată destinație europeană de excelentă a Bulgariei, nu departe de Grecia, cum mergi spre Kulata.

Considerat cel mai mic oraș din Bulgaria, populat doar de 200-300 de locuitori, Melnik este un oraș fascinant, devenit celebru pentru piramidele de nisip. Acestea sunt niște formațiuni calcaroase care înconjoară casele tradiționale de secol XVIII-XIX ale orașului, case cu o arhitectură cu influențe otomane, 96 dintre clădiri fiind declarate monumente istorice.

Piramidele de Nisip din Balcani s-au format datorită eroziunii produse de precipitații și vânturi asupra formațiunilor nisipoase, atracții cu adevărat unice în Peninsula Balcanică, având înălțimi de până la 100 de metri.

Melnik se află în sud-vestul Bulgariei, în provincia Blagoevgrad, iar dacă Kyustendil este denumit Orașul Pictorilor, Melnik arată precum o pictură, atât de liniștit, de parcă timpul s-ar fi oprit în loc, deși până în secolul al XVIII-lea număra peste 1300 de case.

Primii traci care s-au stabilit în locurile în care se află astăzi orașul făceau parte din tribul Medi, de unde se pare că se trăgea și Spartacus.

Casa Kordopulova – cea mai mare casă medievală din Balcani

Una dintre principalele atracții ale orașului Melnik este Casa Kordopulova, devenită astăzi un muzeu vizitat de 30.000 de turiști pe an, care ne-a demonstrat cât de faimoasă este localitatea pentru vinurile sale aromate, aceasta având galerii de pivnițe unde se păstrează comorile bachice, celebrate prin Festivalul Strugurelui Auriu, in luna ianuarie.

Ca să ajungi la ea, urci pe un drum anevoios și nu ai cum altfel, pentru că doar șoseaua ce desparte șirurile de case dintre Piramide este dreaptă, Melnik fiind ca într-o căldare.

Casa Kordopulova, cea mai mare casă medievală din perioada revoluţionară a Bulgariei şi din Balcani, a fost construită în anul 1754 de către familia Kordopouloses, care se ocupa de comerţul cu vin în Balcani, dar şi în Veneţia, iar istoria îl desemnează pe eroul național Sandanski ca fiind adăpostit aici în timpul războiului balcanic, pentru a nu fi reperat de turci.

Casa este mare, într-adevăr, construită pe trei nivele, iar încăperile sunt neobişnuite pentru o casă de locuit, deşi uşile sunt micuţe. Camera de oaspeţi are 90 mp şi două rânduri de ferestre, câte 12 pe fiecare rând. Vitraliile de la ferestrele din rândul superior sunt inspirate din arhitectura veneţiană şi otomană, în timp ce rândul de jos este de inspiraţie bulgară. Camera este expusă luminii zilei din toate cele patru puncte cardinale, ca o invitaţie călătorilor din toate colţurile lumii să o viziteze.

În sufragerie se luau toate mesele, dar şi deciziile de negoţ. Sufrageria include o saună, precum şi un dulap secret unde stătea sfătuitorul care urmarea din umbră întâlnirile de afaceri pentru a decide dacă sunt bune sau nu, în vederea încheierii acestora.

Dormitorul îmbracă un amalgam de stiluri, de la cel bulgăresc şi grecesc la cel turcesc şi cu influenţe orientale. Şemineul este construit în formă de minaret cu o cruce în vârf, demonstrând convieţuirea paşnică a mai multor etnii ce au locuit în regiune.

Casa Kordopulova are mai multe încăperi secrete şi este destul de alambicată, iar terasa pe care am descoperit-o urcând în podul acesteia, de unde se vede o panorama fantastică a oraşului, a fost ca o surpriză, mai ales că aici se află un ceas solar din piatră care arată cu acurateţe ora exactă.

Pivnița casei are 200 de metri si este săpată ca un tunel în stâncă, putând adăposti 40.000 de litri de vin. Ca o particularitate, pe pereții pivinitei în care temperatura constantă este de 10-12 grade, sunt prinse monezi de către turiști, explicația fiind aceea că le poartă noroc…

După o scurtă degustare de vinuri, am părăsit casa urcând spre un adevărat punct de belvedere, ce ne-a oferit ocazia de a admira  de la înălțime Melnik și piramidele sale ce se intind pe o suprafață de 17 km2.

La coborâre, am dat peste ruinele unei cetăți, dar și peste Biserica Sf. Antonie, unde se oficiau slujbe pentru persoanele afectate de boli psihice, ghizii locali afirmând că mai există o singură astfel de biserică în toată lumea. Se spune că, în interior, câmpurile energetice sunt foarte puternice, bolnavii care erau exorcizați fiind ținuți cu lanțuri pentru alungarea demonilor.

Îți recomand să te cazezi și să mănânci la Hotelul-restaurant Melnik, unde am petrecut o seară minunată savurând o cină tradițională consistentă formată din salată shopska, preparatul sach gătit cu trei tipuri de carne, morcovi, ceapă, roșii, ciuperci și cu un tip de cașcaval sau brânză, mâncare aromatizată puternic de diferite mirodenii, însă nu prea condimentată. Nici vinul nu a fost mai prejos, degustând câteva soiuri de vinuri roșii, inclusiv Melnik 55. Dealtfel, principala sursă de venit al locuitorilor până în secolul al XVIII-lea era din comerțul cu vin, exportând în mari orașe europene,  nu degeaba vinul produs aici era  preferatul lui Winston Churchill, care comanda 500 de litri pe an, locuitorii orașului afirmând că soiul de viță de vie din care se obține licoarea magică nu a putut fi replantat în alte colțuri de lume.

In fiecare an, in Melnik, are loc o sărbătoare dedicată vinului care marchează începutul unui an nou viticol,  când este chemat un preot pentru a binecuvanta recolta. După slujbă, locuitorii cântă şi dansează pe muzică tradiţională.

Mănăstirea Ortodoxă Rozhen – cea mai mare Mânăstire din sudul Pirinilor

La numai 5-6 km de Melnik am ajuns la Mănăstirea Ortodoxă Rozhen (Rojen), ridicată la 1 km de satul cu același nume. Aceasta este cea mai mare Mânăstire din sudul Pirinilor și cel mai important centru spiritual ortodox din zona acestora.

Mănăstirii medievale Rojen nu i se cunoaște o dată exactă a ridicării sale, însă este menționat anul 1551 în niște documente păstrate la Muntele Athos. Cu siguranță a fost construită mai devreme, însă a fost pictată prima dată în anul 1597, când s-a clădit și osuarul, deasupra porții Mănăstirii fiind exemplificat Isus Hristos cu cei 12 apostoli. Au urmat și ale etape legate de pictarea acesteia, însă a fost grav afectată de mai multe incendii.

Astăzi, mănăstirea este refăcută, având o biserică bogată în vitralii, icoane vechi (una dintre ele făcătoare de minuni) și lemn sculptat. Picturile murale ale acesteia, precum și câteva icoane aflate pe iconostas sunt considerate adevărate opere de artă.

În partea de nord-vest a bisericii este situată și o capelă decorată cu picturi de secol XVIII, în care se află primul iconostas al Mănăstirii. Biserica este înconjurată de chilii construite în diferite perioade în care sălășluiește o obște de călugări.

Peisajul în care se alfă Mănăstirea Rojen este magnific, iar după timpul de reculegere petrecut aici, poți porni în drumeție chiar spre Melnik, ceea ce înseamnă că nu este obligatoriu să pleci cu mașina din oraș pentru a o vizita.

Bulgaria este o țară profund ortodoxă, păstrându-și religia chiar și în timpul ocupației otomane care a durat aproximativ 500 de ani, dovadă o reprezintă cele aproximativ 100 de mânăstiri și biserici vechi de peste un mileniu care se află pe teritoriul ei și pot fi vizitate.

Musai să faci o oprire în Melnik, fie și în drumul spre Grecia, te va copleși cu siguranță, iar la plecare cumpără câteva sortimente de vin, dulcețuri și miere, ca să îți aducă aminte de gustul unic al orașului.

De reținut:

Cum ajungi în Melnik: Distanța dntre Sofia și Melnik este de 175 de km, pe ruta 1/E79 spre Kulata/Dupnitsa, trecând de orașele Dupnitsa, Blagoevgrad și Sandanski, iar distanța Sandanski – Melnik este de 20 de km. La km 140 de Sofia se iese pe drumul 109 spre Melnik, trecând de satele Spatovo, Hotovo și Lozenitsa. Drumul este bun, iar peisajul superb. În Sandanski se poate ajunge și cu trenul din Sofia, care face trei ore și jumătate, dacă ai pornit din București cu avionul (55 de minute de zbor cu Tarom).

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

5 Responses

 1. Adi L says:

  Bine de stiut!

 2. Elvira says:

  Am fost acolo de doua ori si de cate ori voi trece granita pe la Kulata ma voi opri in Melnik.
  Este un loc extraordinar de placut, plimbarile la Rozhen de asemenea.

 3. Nelson says:

  Din sudul PIRINILOR nu Pirineilor ca astia sunt in alta “Bulgarie” :)))

 4. Octavian says:

  Vinul Melnik 55 Recolta 2016 (de acesta am baut) este extraordinar, la 11 leva la cat l-am luat dintr-o benzinărie dim BG..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture