Meditația și viața cotidiană, o carte de Geshe Rabten

Una dintre cărțile participante la Campania Te așteptăm în librărie, Promotia librarului este și Meditația și Viața Cotidiană, din colecţia Himalaya, scrisă de Geshe Rabten.

Recunosc că atunci când mă simt epuizată sau stresată ori atunci când vreau să mă relaxez, deschid o carte de dezvoltare personală ori chiar filozofică. Îmi place să citesc mai ales în vacanță, la mare, pe un șezlong sau la munte la umbra unui copac.

meditatia-si-viata-cotidiana_perspectiva_mareAm ales să împărtășesc cu voi această carte tocmai pentru că învățăturile cuprinse în ea ne pot ajuta în viața cotidiană. Cartea tratează stările conștiintei și meditației, autorul punând accent pe mintea noastră, fără de care “ar dispărea toate criteriile de evaluare a universului nostru conceptual”.

Grație meditației, deschidem poarta dezvoltării interioare a minții noastre, permițându-ne un progres continuu și obținerea realizărilor, putându-ne dezvolta concentrația, atenția și înțelepciunea. Dintre corp, minte și cuvânt, maestrul consideră că mintea este cea mai importantă, fără un control al acesteia putând avea loc diferite erori, mintea fiind izvorul tuturor acțiunilor corpului și ale cuvântului.

Mintea este schimbătoare și la diferitele sentimente, fericire, tristețe, indiferentă, practic, “€œprecum un steag bătut de vânt, mintea noastră este într-o continuă mișcare, în funcție de imprejurari”.

Autorul ne arată care e cauza fericirii, ce potențial avem dacă înțelegem natura minții și inconvenientele care apar dacă nu o înțelegem, ce este mânia și care este legătura dintre corp și minte.

Mai mult decât atât, ne povestește cum ne putem folosi de vis ca experiență de dezvoltare mentală, voința fiind extrem de puternică în acest sens. Visele, de cele mai multe ori, sunt componentele din timpul zilei. Ne gândim ce am făcut, facem un bilanț al zilei, ne gândim ce am fi putut face altfel sau ce n-am reușit să facem, iar toate aceste lucruri transpar, într-un fel sau altul, în visele noastre, prin diferite manifestări. Pentru a deveni conștienți de vise trebuie să ne echilibrăm somnul. Visele pot fi căi ce ne duc la dezvoltare și înțelepciune.

Învățăturile lui Geshe Rabten nu se opresc la vise. Ni se explică procesul morții și al renașterii, aducând în discuție existența ciclică (Samsara), eliberarea (Nirvana) și acțiunile noastre (Karma), subliniind că acestea din urmă ne pot aduce fericirea sau ne pot provoca neliniștea și durerea.

Eu vă recomand să citiți cartea, care ne explică care este adevăratul scop al meditației, aceasta nefiind numai o tehnică de relaxare și calmare a minții, ci un mod de a ne elibera de ignoranța noastră și de a ne trezi din iluzii…

Trebuie să menționez că nu am mai citit de multă vreme o astfel de carte, deși o parte dintre concepte le-am întâlnit la unele cărți de dezvoltare personală, cum ar fi afirmația precum că viitorul este în mâinile noastre…Adevărul este că dacă facem o retrospectivă în trecut ne putem da seama că situația noastră prezentă nu este decât o transpunere în realitate a ceea ce am dorit să ni se întâmple. În linii mari, evident. Deci, viitorul este sau nu în mâinile noastre? Alegerile pe care le-am făcut au fost conştiente? A fost ceea ce am dorit noi?

Poate că ar trebui mai des să ne lăsăm duși de valul unei lecturi bune care să ne și ajute în viață și să nu rămână doar la stadiul de lectură. Nu trebuie decât să deschidem filele unei cărți care ne cheamă să o cunoaștem şi, poate, să ne (re)decoperim pe noi înşine…

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture