Mănăstirea Războieni – ctitorie a lui Ştefan cel Mare
Manastirea Razboieni se afla in comuna cu acelasi nume si poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, fiind ridicata in 1496, in cinstea celor care au murit in lupta in care Stefan cel Mare a fost invins de Mohamed al II-lea, fapt mentionat in pisania care descrie marea batalie.
Am vizitat aceasta manastire de nenumarate ori, in drumul meu dinspre Piatra Neamt spre Razboieni, distanta fiind de circa 30 de kilometri. Din sosea mai este numai un kilometru pana la manastire.
Turnul Clopotnita pe sub care se intra in incinta manastirii este diferit de arhitectura acesteia, tinand cont ca a fost ridicat mai tarziu, ulterior biserica beneficiind si de lucrari de restaurare. Aceasta este executata din piatra cioplita si poarta amprenta stilului gotic si moldovenesc, fiind lipsita de picturi exterioare sau interioare.
Singurul contrast este dat de braurile din caramida ce inconjoara biserica, aflate sub cornisa si de ornamentele sub forma de discuri de culoare verde lucios.
Chiar daca biserica nu este pictata, aceasta este infrumusetata de icoane, iar catapeteasma este formata din stucaturi aurii. Deasupra portii imparatesti exista un tablou ce reprezinta “cina cea de taina”.
Biserica este cam intunecata, singurele surse de lumina naturala fiind cele cinci ferestre mici lipsite de vitralii.
O asemanare cu aceasta biserica am vazut la Biserica Sf. Ioan Domnesc din Piatra Neamt, dar nu e de mirare, tinand cont ca este construita tot de marele domnitor.
Maicile care salasluiesc aici confectioneaza vesminte preotesti in atelierele din incinta.
In curtea Manastirii se gaseste si Cimitirul Eroilor, unde sunt inmormantati soldatii cazuti in cel de-al doilea razboi mondial. Tot aici se regaseste o troita ridicata pentru a sarbatori 500 de ani de la zidirea bisericii. Troita il infatiseaza pe Stefan cel Mare gata de lupta, stema Moldovei si Isus rastignit.
In parcul comunal din Razboieni, la un kilometru de Manastire, se mai poate vedea si un monument ridicat in 1897 de catre Regimentul 15 Razboieni in amintirea luptelor de pe dealurile de la Valea Alba. Anual, aici se desfasoara Sarbatoarea Razboienilor, unde este cinstit Stefan cel Mare prin depunerea de coroane de flori in semn de omagiu.
Linistea ce inconjoara satul nu te face sa te gandesti cata lupta si zbucium era aici odata. Acum cate un satean mai trece domol si numai copiii mai alearga neobositi in joaca lor nebuna…
1 Response
[…] mi-a adus aminte de locuri dragi mie si de nea Vasile, profesr de istorie la şcoala din Războieni, cel mai citit om pe care l-am cunoscut, după tata, plecat însă mult prea devreme dintre noi. […]