Mănăstirea Prislop – acasă la părintele Arsenie Boca

Ridicată în a două jumătate a secolului al XIV-lea tot de Sfântul Nicodim, ce a înălțat și Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Prislop poartă, însă, amprenta de netăgăduit a părintelui Arsenie Boca, acolo, în minunată depresiune a Hațegului, la poalele munților Retezat, într-o minunată poiană înconjurată de brazi, arțari, mesteceni, fagi, carpeni și pini, lângă un izvor cu apa vindecătoare.

prislop (24)

prislop (26)-001

prislop (27)

Mănăstirea Prislop – una dintre cele mai valoroase măƒnăƒstiri ortodoxe din Transilvania

Mănăstirea Prislop a fost, însă, rezidită din temelii de Domnița Zamfira, considerată a fi al doilea ctitor, loc în care și-a petrecut restul vieții, părintele Arsenie Boca (născut Zian Boca) fiind al treilea ctitor, venind în 1948 de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. A fost ulterior alungat în pribegie de vremuri necreștine, dar prin grija stareței Zamfira de la Prislop a nimerit la Biserica Drăgănescu, pe care a pictat-o vreme de 20 de ani.

La Prislop, părintele a ridicat o clopotniță și a amenajat un lac mic în care se oglindesc biserica și clopotnița realizată într-o îmbinare de stiluri arhitecturale inspirate din Maramureș și de la bisericile de la Muntele Athos, unde chiar fusese o perioadă, pentru a deprinde călugăria.

prislop (23)

Ca să ajungi la una dintre mănăstirile atinse de sufletul și pașii Sfântului Arsenie Boca, îți ia timp, acel timp în care se naște în tine dorința de a ajunge, dar și pentru a auzi chemarea Sfântului spre pioșenie și rugăciune.

Așa am ajuns și noi în acea zonă pitorească, fără a porni drept înspre Mănăstirea Prislop, ci la întoarcerea din Alba, unde văzusem alte locuri frumoase. Ba chiar era destul de târziu ca să mai sperăm că va fi cineva la mânăstire, undeva pe la 5 în orele amiezii. Și totuși, am călcat pe urmele sfinților ce au pășit aici vreme de mai bine de 600 de ani, dar și a credincioșilor veniți cu speranța în vindecarea trupurilor și sufletelor. Cel mai adesea ajungem cerând și mai puțin mulțumind. Mereu vrem câte ceva, iar părintele Arsenie Boca spunea că trebuie să ne purtăm crucea, cine altcineva pentru noi să o facă?..Și câte sfaturi dădea Părintele și câte mustrări făcea!

prislop (7)

Aveam emoții înainte să ajung și până nu am trecut de poarta din lemn a Mănăstirii, realizată de Arsenie Boca însuși, nu am crezut că mi se întâmplă cu adevărat. Câtă simplitate! O mică bisericuță din piatră, dar câtă măreție în acele locuri! Ceva se întâmplă și cu tine, ceva nefiresc, parcă nu ești tu. Nu poți fi tu acolo, cel păcătos, într-un loc atât de sfânt! E o senzație greu de descris în cuvinte…Cum de ți s-a îngăduit să te îndrepți spre un loc atât de seren și magic? Am cerut permisiunea unei măicuțe de a face poze și totuși nu m-am simțit bine la declanșarea aparatului foto… Parca făceam ceva interzis, doar nu eram acolo să fotografiez, așa că pozele îmi sunt stângace și puține.

prislop (32)

prislop (22)

Plutea o liniște molatică în aer și totuși parcă un nod în gât mi s-a pus. Spre mormântul Părintelui, aflat la câteva sute de metri de biserică am mers însă liniștită, mă hotărâsem să merg doar eu cu mine și tare mult m-am bucurat când o măicuță mi-a luat florile ce le adusesem Sfântului, căci multe sunt și nu e loc pentru toate la mormânt, unde se spune că florile nu se ofilesc niciodată… Lumea stătea liniștită la coadă, să se roage la crucea sa. Aici sunt înmormântați și preoți mai de seamă ai Mănăstirii. În dreapta, prin pădure, te duci spre Peștera Sfântului Ioan Sihastrul de la Prislop. Grea încercare să te urci în ea, o grotă micuță și rece, în care viețuia acest Sfânt.

prislop (10)

La Prislop îți vine toată viața în minte, cugeți și faci prinsoare cu tine că te îndrepți și părăsești acel peisaj de basm cu sufletul mai curat și plin de speranță, dar uiți! Că așa ne este dat, să uităm și ce nu trebuie!

Părintele Arsenie Boca s-a stins în anii Revoluției din Decembrie 1989, la Sinaia, unde avea un atelier de pictură, dar spiritul sau este mereu prezent în locurile pe unde a trecut și în cuvintele pe care ni le-a lăsat spre povață, mângâiere și alinare…

De reținut:

  • Adresa: Silvașu de Sus, județul Hunedoara, la 30 km de Hunedoara și 13 km de Hațeg
  • Hramuri: 8 mai- €“ Sfântul Ioan Evanghelistul și 14 septembrie – Ziua Crucii
  • Sfântul Nicodim a copiat la Prislop, între 1404-1405, “Tetraevanghelul slavon” aflat acum la Muzeul Național de Artムal României

prislop (35)prislop (30)-001 prislop (28)-001prislop (19) prislop (14)-001prislop (13)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

3 Responses

  1. Frumos! Multumesc!
    De când îmi tot doresc sa ajung acolo… Când am fost prin zona am vizitat doar Biserica din Densus, Castelul Huniazilor, Cetatea Deva si Sarmizegetusa Ulpia Traiana, dar uite ca de Manastirea Prislop nu am avut timp.

  2. Am fost de curand in Hunedoara dar mereu uit sa aung sa vizitez si manastirea Prislop, dar ma bucur ca ai facut tu acest articol!

  1. 9 April, 2015

    […] să o facă. Răspunsul este că ei se cunoșteau dinainte, de când părintele Arsenie Boca era la Mănăstirea Prislop, soția părintelui Savian fiind sora stareței Zamfira. Părintele Arsenie Boca le-a făcut și un […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture