Mănăstirea Curtea de Argeş şi legenda Meşterului Manole

Mănăstirea Curtea de Argeş, o adevărată capodoperă a arhitecturii româneşti

Cine nu cunoaşte legenda Meşterului Manole şi Mănăstirea Curtea de Argeş?

Ctitorită de Neagoe Basarab, domn al Țării Românești între 1512 și 1517, Mănăstirea Curtea de Argeş reprezintă o adevarată capodoperă a arhitecturii româneşti, iar legenda ridicării sale nu face decât să îi sporească grandoarea. Manastirea Curtea de Arges (41)

Şi ca legenda să ne fie confirmată, locul in care Ana ar fi fost zidită este marcat cu o ştampilă roşie…

Manastirea Curtea de Arges (34)

Am pătruns în interiorul curţii mânăstireşti într-o zi splendidă de primavară, în care magnoliile tocmai înfloriseră, iar tot oraşul era în nuanţe de roz şi alb.

Manastirea Curtea de Arges (38)

Mănăstirea a fost ridicată în stil bizantin, ca şi celelalte biserici din zonă, dar aceasta prezintă şi influenţe arabe şi persane în detaliile exterioare, ceea ce îi conferă o notă de unicitate. Pictura este opera lui Dobromir, care a zugrăvit si Mănăstirea Dealu din Târgovişte. În anul 1517 s-a facut sfinţirea acesteia.

Biserica este plină de semnificaţie, cei 12 apostoli fiind reprezentaţi de 12 coloane executate dintr-un singur bloc.

Manastirea Curtea de Arges (15)

Nume sonore ale istoriei noastre le putem vedea zugrăvite în picturile din interior, precum Neagoe Basarab împreună cu sotia şi copii săi, Mircea cel Batran, Radu de la Afumaţi, Regele Carol I, Regina Elisabeta, ale caror morminte le regasim înauntru, alături de cel al regelui Ferdinand si al Reginei Maria, în pronaos.

Atât de aici, cât şi de la intrarea din incinta Mănăstirii, se pot cumpăra obiecte bisericeşti.

Mai puteţi vizita Capela-Paraclis, ce face parte din acelaşi ansamblu mănăstiresc, în interiorul căreia se află moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia.

Manastirea Curtea de Arges (27)

Şi dacă tot aţi ajuns la Mănăstirea Curtea de Argeş, traversaţi părculeţul din apropiere pentru a vedea Fântâna Meşterului Manole. Legenda ne povesteşte că aici s-ar fi stins sufletul lui Manole când s-a aruncat de pe biserică, dupa ce o zidise pe Ana, loc în care ar fi ţâşnit izvorul.

Un loc plin de semnificaţie, bogat spiritual şi încărcat de istorie, pe care merită să îl vizitaţi!

De reţinut:

 • taxa de intrare: 2 lei-adult si 1 leu-copil
 • taxa de fotografiere: 5 lei
 • taxa de filmare: 10 lei

 Biserica Curtea de Argeş

Manastirea Curtea de Arges (26) Manastirea Curtea de Arges (25) Manastirea Curtea de Arges (24) Manastirea Curtea de Arges (23)Manastirea Curtea de Arges (39)
Manastirea Curtea de Arges (37) Manastirea Curtea de Arges (36) Manastirea Curtea de Arges (35)Manastirea Curtea de Arges (43) Manastirea Curtea de Arges (42)Manastirea Curtea de Arges (40)Manastirea Curtea de Arges (46) Manastirea Curtea de Arges (45) Manastirea Curtea de Arges (44)Manastirea Curtea de Arges (22) Manastirea Curtea de Arges (21) Manastirea Curtea de Arges (20) Manastirea Curtea de Arges (19) Manastirea Curtea de Arges (18) Manastirea Curtea de Arges (17) Manastirea Curtea de Arges (16) Manastirea Curtea de Arges (14) Manastirea Curtea de Arges (13) Manastirea Curtea de Arges (12) Manastirea Curtea de Arges (11) Manastirea Curtea de Arges (10) Manastirea Curtea de Arges (9) Manastirea Curtea de Arges (8) Manastirea Curtea de Arges (7) Manastirea Curtea de Arges (6) Manastirea Curtea de Arges (5) Manastirea Curtea de Arges (4) Manastirea Curtea de Arges (3) Manastirea Curtea de Arges (2) Manastirea Curtea de Arges (1) Manastirea Curtea de Arges Manastirea Curtea de Arges (58)Manastirea Curtea de Arges (54) Manastirea Curtea de Arges (53) Manastirea Curtea de Arges (52) Manastirea Curtea de Arges (51) Manastirea Curtea de Arges (50) Manastirea Curtea de Arges (49) Manastirea Curtea de Arges (48) Manastirea Curtea de Arges (47) Manastirea Curtea de Arges (57) Manastirea Curtea de Arges (56)

Capela Paraclis

Manastirea Curtea de Arges (31) Manastirea Curtea de Arges (30) Manastirea Curtea de Arges (29) Manastirea Curtea de Arges (28) Manastirea Curtea de Arges (32)

Fântâna Meşterului Manole

Manastirea Curtea de Arges (55)

 

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

21 Responses

 1. Larisa says:

  Intr-adevar este foarte frumoasa manastirea Curtea de Arges, clar o adevarata emblema a arhitecturii romanesti.
  Am vazut-o si eu, dar cu multi ani in urma. Mi-ar placea sa revin intr-o zi.

 2. Ana-Maria says:

  Iubesc orasul Curtea de Arges mai ales cand sunt inflorite magnoliile..ador sa vad peste tot magnolii inflorite …frumoasa povestea la fel ca tot ceea ce se gaseste aici…Felicitari

 3. gabi says:

  cea mai frumoasa biserica din lume, da da da

 4. elena bodarca says:

  Cei mai frumosi ani ai tineretii mele, i-am petrecut in jurul acestui loc sfînt fiind eleva la scoala agricola din apropiere. Defapt ca multi alti tineri ce au trecut pe acolo.E vorba de aniii 59 60 .
  In acea perioada s-a facut schita parcului de lînga fîntiîna lui Manole, la care am participat si noi .

 5. david says:

  ce biserica frumoasa

 6. Maria Elena says:

  Am fost si voi mai ajunge la acesta manastire. Parintii sotului meu sunt din acest oras.
  Sunt fascinata de fiecare data cand ajung in incinta curtii acestei manastiri. O manastire plina de istorie, patima si multe stari divine.
  Am postat si pe pagina mea de facebook un set de poze facute in septembrie 2013.
  Sunteti minunati prin felul vostru de a scrie aici articolele.
  Imaginile sunt cu adevarat graitoare ! 🙂
  Nu-mi ramane decat sa va felicit si abia astept sa mai citesc si sa admir alte articole cu pozele lor.

  • Monica says:

   Multumesc! Articolele sunt scrise doar de o persoana, adica de mine… 🙂 Si pozele la fel, sunt facute 95% de mine, doar in cele in care apar eu sunt facute de sotul meu…

   • Polak Aura says:

    Dupa ce am vizionat toata pagina, imi doresc cu ardoare sa ajung cat mai repede acolo.Cum ajung in oras, e usor ,dar din gara CFR pana la manastire se gasesc mijloace de transport, e departe ? Va rog sa ma indrumati ! Multumesc !

 7. vasi says:

  legenda e adevarata de ce nu sprg zidul sa o gaseasca pe Ana

 8. CRISTINA says:

  AM vizitat de multe ori minastirea curtea de arges pentruca locuiesc aproape e o ade varata capodopera de arta . Am vizitat si biseri cuta unde se odineste Moastele Sfintei Filofteiei va safatuiesc pe toti so vizitati

 9. Daniela says:

  In Capela Paraclis asistand la o slujba de Florii mi-am pus o dorinta arzătoare sufletului meu care părea nerealizabila si in scurt timp s-a împlinit . Revin de fiecare data cu cele mai arzătoare dorințe si ma rog pentru ele . Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va audă rugile ca fiecare are cate o ruga!

 1. 29 September, 2013

  […] Îmi place, sunt uimit de atâta frenezie într-un oraș așa de mic. Aglomerație găsesc și la mănăstirea lui Manole.   Chiar și în interior era multă gălăgie așa că nu reușesc să îmi purific sufletul. […]

 2. 1 January, 2014

  […] Mănăstirea Curtea de Argeş si legenda Meşterului Manole, 14 mai […]

 3. 24 August, 2014

  […] de alte produse tradiționale, dar și de deserturi deliociase! Ajungeți din timp pentru a vizita Mănăstirea Curtea de Argeş și Biserica […]

 4. 16 November, 2014

  […] inclus), Mănăstirea Neamț, Cetatea Alba Iulia, Bisericile Bizantine și post bizantine din Curtea de Argeș și centrul istoric al […]

 5. 24 September, 2016

  […] Citeşte şi Mănăstirea Curtea de Argeş şi legenda Meşterului Manole […]

 6. 11 August, 2017

  […] perioada 10 august-15 august, în Municipiul Curtea de Argeș se va desfășura evenimentul “ZILELE MUNICIPIULUI CURTEA DE ARGEȘ”. În cele șase […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture