Mănăstirea Cozia, un lăcaș vechi de peste 600 de ani

Prima dată când am ajuns la Mănăstirea Cozia a fost atunci când am ales să petrecem un concediu în stațiunea Călimănești-Căciulata, pe timpul copilăriei mele, astfel că de această stațiune mă leagă multe amintiri.

Mănăstirea Cozia se afla în județul Vâlcea, iar accesul se face chiar din drumul național care leagă Râmnicu Vâlcea de Sibiu.

Manastirea Cozia (20 of 39)

Mănăstirea a fost construită între anii 1386-1388 si este considerată cea mai importantă ctitorie a lui Mircea Cel Bătrân. Ansamblul monahal este format din Biserica Mare, Foișorul lui Mircea, astăzi muzeu al Mănăstirii, Fântâna lui Neagoe Basarab, precum și chiliile mănăstirești.

Biserica Mare are hramul Sfintei Treimi și este o biserică micuță în dimensiuni, care mai păstrează din pictura murală în frescă originală pe alocuri și care reprezintă obiect de patrimoniu. Exteriorul bisericii este decorat cu piatră dantelată, iar vitraliile sunt împodobite cu o cruce.

Biserica a fost ridicată din piatră și cărămidă în tradiție bizantină, dar cu influențe balcanice, iar pridvorul acesteia a fost adăugat de către Șerban Cantacuzino în epoca brâncovenească.

Porțile de intrare în biserică sunt frumos executate și sculptate în lemn, catapeteasama, însă, din câte am aflat, nu este cea originală din lemn, ci de dată mai recentă, din 1794. O acvilă cu două capete încoronate se află sub prima Icoană Împărătească din partea dreaptă, în partea stângă aflându-se o vază cu flori.

Manastirea Cozia (28 of 39)

În pridvorul bisericii se află mormântul lui Varlaam, Mitropolitul Țării Românești, iar în pronaos este înmormântat chiar Voievodul Mircea cel Bătrân alături de membri ai familei lui Mihai Viteazu.

Manastirea Cozia (30 of 39)

Fântâna lui Neagoe Basarab este construită în 1512, iar în mjlocul acesteaia se află o cruce înconjurată de 4 capete cufundate în apă pe jumătate, unde credincioșii aruncă bani și își pune dorințe.

Am vizitat ulterior Foișorul lui Mircea, actualmente muzeu, și dacă în anii trecuți am fost numai la parterul acestuia, acum am urcat și la etaj unde am văzut o priveliște minunată asupra Defileului Oltului.

Manastirea Cozia (18 of 39)

În muzeul Mănăstirii există obiecte bisericeti vechi, precum: pomelnice, candelabre, icoane împărătești, monede vechi, potire, ferercaturi de icoane, boluri de metal, praznicare. Tot aici găsim un magazin cu suveniruri.

Manastirea Cozia (9 of 39)

Mănăstirea a avut o istorie destul de complexă. În timp, aici a existat și o școală mănăstireasca, o închisoare, un grajd de cai….

Manastirea Cozia (34 of 39)

Lăcașul mai ete format din Paraclisul cu hramul Adormirea Maicii Domnului, Paraclisul cu Hramul Duminica tuturor Sfinților, Casele Ecumenesti, Bucătăria Brâncovenească și o altă biserică micuță aflată tot pe malul Oltului, numită Cozia Veche, care nu este mai departe de 1 kilometru de mănăstire și care a fot reconstruită pe ruinele unei prime biserici, în 1995.

Pentru cei care vizitează zona, ceea ce ne-am propus și noi de fiecare dată când am trecut pe lângă Mănăstire, dar mereu am fost grăbiți în drum spre alte obiective turistice, trebuie să știe că pe lângă stațiunea Călimăneşti Căciulata se pot vizita și Mănăstirea Stânișoara, Mănăstirea Turnu, Cascada Lotrisor, dar și Schitul Ostrov.

Merită să vă opriți pentru un moment de reculegere în parcul imens al Mănăstirii Cozia, unde lumea se odihnește la răcoare sub pomii seculari și beau apa din izvorul cu puteri tămăduitoare!

Notă: Vacanţă la Alba Iulia-2013

Manastirea Cozia (38 of 39)

Manastirea Cozia (36 of 39)Manastirea Cozia (20 of 39)Manastirea Cozia (23 of 39) Manastirea Cozia (22 of 39) Manastirea Cozia (21 of 39)Manastirea Cozia (4 of 39) Manastirea Cozia (3 of 39) Manastirea Cozia (2 of 39)Manastirea Cozia (33 of 39) Manastirea Cozia (32 of 39) Manastirea Cozia (31 of 39)Manastirea Cozia (29 of 39)Manastirea Cozia (27 of 39) Manastirea Cozia (26 of 39)Manastirea Cozia (24 of 39)Manastirea Cozia (8 of 39) Manastirea Cozia (7 of 39)Manastirea Cozia (17 of 39) Manastirea Cozia (16 of 39)Manastirea Cozia (14 of 39) Manastirea Cozia (12 of 39) Manastirea Cozia (11 of 39) Manastirea Cozia (13 of 39) Manastirea Cozia (10 of 39)Manastirea Cozia (37 of 39)Manastirea Cozia (5 of 39)Manastirea Cozia (39 of 39)Manastirea Cozia (1 of 39)

 

 

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. 5 August, 2013

    […] 1388, chiar în mijlocul pădurilor, (deși există mărturii mai vechi), cam în același timp cu Mănăstirea Cozia, dar și numele lui Vladislau Vlaicu este luat în calcul ca și […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture