Mănăstirea Comana, un loc spiritual încărcat de istorie

Prea puţine lucruri ştiam despre această mănăstire…Dacă nu ar fi fost vizita la Biserica din Drăgănescu pictată de parintele Arsenie Boca, poate că nu aş fi ajuns atât de curând la Mănăstirea Comana, fiind tot în judeţul Giurgiu, la o distanţă de doar câţiva kilometri una de alta.

Manastirea Comana (15)

Mănăstirea a fost prima dată ctitorită de Vlad Ţepeş în 1461. Având în vedere că la acea vreme multe biserici se construiau încă din lemn, nu a trecut mult ca aceasta să fie ruinată, astfel că actuala mănăstire a fost recladită în 1588 de către Radu Şerban, domnitor al Ţării Româneşti, care avea proprietăţi în zonă, fiind de origine din Mironeşti.

Pe vremea lui Vlad Ţepeş, locul pe care este ridicată Mănăstirea era o insulă, iar accesul se facea cu ajutorului unui pod de lemn, fiind ţinuturi mlăştinoase. Tocmai datorită acestor terenuri putem admira astăzi Delta Neajlovului.

Manastirea Comana (94)

Deşi biserica Mănăstirii a fost construită din lemn, fundaţia a fost de cărămidă, astfel se explică faptul că au rămas mărturii ale vremii, iar peste această fundaţie reconsolidată s-a ridicat noua biserică, păstrându-se şi din zidurile vechii mănăstiri, refăcute, aceasta căpătând un aspect de cetate.

Manastirea Comana (41) Manastirea Comana (44)

Un lucru pe care nu l-am cunoscut anterior este faptul că se presupune că aici a fost înmormântat trupul lui Vlad Ţepeş, fiind ucis undeva pe drumul Bucureşti-Giurgiu, iar obiceiul vremurilor era acela ca ctitorii să fie înmormântaţi în bisericile construite de către aceştia. Astfel că aici şi-ar fi găsit linistea eternă unul dintre cei mai temuţi domnitori.

Tot aici au fost înmormântaţi Radu Şerban (după ce, iniţial, fusese înmormântat în catedrala Sf. Ştefan din Viena, oraş în care îşi găsise sfârşitul) şi parte din familia sa, Nicolae Pătraşcu, fiu al lui Mihai Viteazul, domnitor al Ţării Româneşti, dar şi membri de vază ai familiei Cantacuzino. Dealtfel, Şerban Cantacuzino este cunoscut ca fiind al treilea ctitor al Mănăstirii (1703).

Manastirea Comana (84)

Grav afectată de cutremurele din ultimul secol, Mănăstirea a beneficiat de reparaţii capitale, care încă se văd cu ochiul liber, nefiind terminată.

Manastirea Comana (48)Manastirea Comana (21)

Cinci clopote care sunt închinate Sfintei Cuvioase Paraschiva, Sfântului Nicolae, Sfântului Nectarie, Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena pot fi admirate în incinta Mănăstirii. Clopotele vechi închinate Sfintei Ecaterina, precum şi Sfântului Vasile au fost şi ele restaurate.

Manastirea Comana (20)

Mănăstirea este amplasată într-un loc deosebit de frumos. Vara trebuie sa fie o minunăţie aici. Din curtea interioară poţi ieşi spre apă plimbându-te pe firul acesteia, adăpostindu-te într-un foişor dacă este prea mult soare.

Manastirea Comana (30) Manastirea Comana (33)

Ici-colo am dat peste nişte cruci, probabil de la un fost cimitir. Ce m-a frapat au fost scările care duceau la baltă. Pe fiecare treaptă stau scrise păcate şi virtuţi. Ce bine ar fi ca odată ce păşim pe ele să scăpăm de păcate şi să ne asumăm virtuţile!

Manastirea Comana (31)Manastirea Comana (36)

Pictura bisericii m-a orbit de frumusete. I-am putut zări pictaţi pe Adam şi Eva chiar când aceasta îl ispiteşte cu mărul, dar şi scena izgonirii din rai…Racla cu moaştele Sfintei Ecaterina odihneşte în naos, iar icoana Sf. Nicolae este făcătoare de minuni, fiind şi hramul bisericii.

Manastirea Comana (63)Manastirea Comana (65)Manastirea Comana (59)Manastirea Comana (55)

Manastirea Comana (80)Manastirea Comana (81)Manastirea Comana (82)Mănăstirea adăposteşte şi un muzeu care era închis, din cauza reparaţiilor, dar sper ca să îl pot vizita în primăvară sau vară.

În puţine biserici simt nevoia să revin. Aici, parcă m-aş mai întoarce o dată! Vă invit să o vizitaţi şi voi şi dacă vă prinde foamea încercaţi câteva bucate la Casa Comana, unde puteţi rămâne şi peste noapte. Nu o să regretaţi!

De reţinut:

Cum ajungi din Bucureşti (39 de kilometri din centrul capitalei): mergeţi pe DN6 spre Rahova-Bragadiru-Cornetu- Mihăileşti, apoi pe DJ412A spre Adunaţii Copăceni – Comana (dacă vreţi sa ajungeţi mai întâi în Drăgănescu, altfel o puteţi lua pe DN6 spre Giurgiu prin Jilava – 1 Decembrie – Adunaţii Copăceni – Comana)

Adresa: Str. Radu Serban nr. 392, com. Comana, Giurgiu

Site oficial: http://www.manastireacomana.ro/

Manastirea Comana (118)

Manastirea Comana (12) Manastirea Comana (10) Manastirea Comana (11)Manastirea Comana (16)Manastirea Comana (98)Manastirea Comana (99)Manastirea Comana (102)Manastirea Comana (19)Manastirea Comana (54)Manastirea Comana (60)Manastirea Comana (62)Manastirea Comana (50)Manastirea Comana (76) Manastirea Comana (71) Manastirea Comana (72) Manastirea Comana (73) Manastirea Comana (74) Manastirea Comana (75) Manastirea Comana (78)Manastirea Comana (83)Manastirea Comana (85)Manastirea Comana (87)Manastirea Comana (89)Manastirea Comana (92)Manastirea Comana (114)

Manastirea Comana (113)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

12 Responses

  1. Maria Elena says:

    Ce articol deosebit ! Iar imaginile m-au facut sa suspin fara sa vreau ! Ce frumuseti…!!! Sper sa reusesc sa ajung sa vad si eu cu ochii mei minunatiile de acolo! Multumesc ! 🙂

  2. florentina says:

    Aveti un nr de telefon de la aceasta frumoasa manastire?

  1. 27 January, 2014

    […] Taverna Marelui Paharnic Constantin Cantacuzino, cum este denumirea întreagă a acestui mic restaurant cu specific grecesc, se justifică prin faptul că acesta a fost grec, de origine nobilă din împărații bizantini, familie care a condus Peleponezul grecesc. De tavernă am auzit în ziua în care am fost la Casa Comana, iar legătură cu ea este indiscutabilă, dacă ne gândim numai la faptul că acesta se căsătorește cu Elina, fiica domnitorului Radu Șerban, ctitorul Mănăstirii Comana. […]

  2. 6 January, 2015

    […] început frumos și plin de speranțe, în ianuarie, când am vizitat Mănăstirea Drăgănescu, Mănăstirea Comana și Casa Comana, un loc despre care nu știam nimic, dar care m-a fermecat și pe mine și pe […]

  3. 13 January, 2015

    […] Mausoleul Eroilor de la Comana („Mausoleul eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”, situat la 35 de km sud de Bucureşti, în curtea mănăstirii Comana) […]

  4. 17 January, 2015

    […] mai recomandat vizitarea zonei și a Mănăstirii Comana, al cărui prim ctitor a fost Vlad Țepeș, tot în luna ianuarie a anului trecut. Sigur vă veți […]

  5. 19 January, 2015

    […] în port în anul 1867, pe cand era hamal, o seară la Ateneu, încheindu-se cu un popas la Mânăstirea Comana, al cărui prim ctitor a fost temutul voievod Vlad Țepeș, dar și la Casa Comana, pe care o mai […]

  6. 9 April, 2015

    […] sau chemarea a făcut să ajung la această biserică? Fiind în vizită la Mănăstirea Comana și aflând că mă despart numai câțiva kilometri de Biserica din Drăgănescu, am purces repede […]

  7. 2 January, 2016

    […] pentru bucureşteni, le recomand o vizită la mănăstirile din jurul capitalei, cum ar fi la Manastirea Comana. Puţini ştiu că Mănăstirea a fost prima dată ctitorită de Vlad Ţepeş…Mănăstirea […]

  8. 18 August, 2017

    […] a participa, accesați linkul acesta. Vă recomand să ajungeți mai devreme pentru a vizita și Mănăstirea Comana, care a fost prima dată ctitorită de Vlad Țepeș în […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture