La Porțile Soarelui de Sânziene…
În perioada 21-24 iunie, cu ocazia Sânzienelor ce se sărbătoresc pe 24 iunie în fiecare an, Muzeul Satului din București a organizat un eveniment menit să ne introducă în atmosfera acestei sărbători, punctul culminant fiind duminică 22 iunie prin spectacolul oferit de Ansamblul Folcloric Vatra Hărmanului din Hărman, județul Brașov.
A fost o zi plină, începută cu un teatru de umbre pentru copii și adulți oferit de echipa de pedagogie muzeală, ce a încercat să ne prezinte legenda acestei sărbători.
Se spune că Sânzienele sunt niște fete frumoase ce trăiesc prin păduri sau pe câmpii, prinzându-se în horă într-un dans care transmite puteri de leac plantelor pentru a ne vindeca de boli.
Sărbătoarea de Sânziene este și o sărbătoare a dragostei și fertilității, un prilej de întâlnire a tinerilor ce doresc să își unească destinele, fiind întâmpinată cu cântece și voie bună. În ajun, tinerii se adună în sat, băieții aprinzând ruguri, iar fetele împletind cununi din florile culese de pe câmp. Coronițele sunt aruncate peste case, iar dacă acestea rămân agățate e semn de maritiș! Dimineață, flăcăii aleg Drăgaica, dintre cele mai frumoase și cuminți fete, fiind împodobită cu spice de grâu și pornesc în alai prin sat într-un alt dans.
Datinile și obiceiurile, cununa de Sânziene au fost puse în valoare prin diferite întâlniri și ateliere interactive pe ulițele satului.
În cadrul manifestării “La porțile soarelui. Sanzienele”, au fost expoziții de icoane pe sticlă, costume de inspirație populară, precum și un Târg de Sânziene cu ii, cămăși, covoare, oale, podoabe, produse din gastronomia tradițională, produse bio, produse de cosmetică tradițională, plante de leac ce ne-au fost oferite în gospodăriile Rușețu și Dumitra. De asemenea, s-a desfășurat și o nouă ediție “Sărbătoarea pensiunilor, sărbătoarea margaretelor”, organizată de ANTREC, în cadrul căreia s-a decernat premiul Margareta de Aur.
În jurul prânzului am admirat dansatorii din Vatra Hărmanului, fetele purtând cununi de Sânziene împletite chiar de ele, spectacol ce s-a continuat în alai conform legendei, acestea aruncând cununile peste case. Au fost chiote și veselie și spectacolul a fost gustat din plin de noi toți.
O horă de Sânziene am văzut și anul trecut la Festivalul Cetăților Dacice de la Cricău și nu întâmplător, originea acestora fiind în cultul geto-dac, semn că fiecare zonă încearcă într-un fel sau altul să aducă în prim plan această tradiție plină de ritualuri.
În aceeași zi a avut loc și vernisajul expoziției “Podoabe din metal. Istorie și tradiție în Țara Românească” și poate nu întâmplător, bijuteriile fiind în primul rând un apanaj al fetelor!
Și cum pe 24 iunie, când are loc oficial Sărbătoarea de Sânziene, odată cu Sărbătoarea Sf. Ioan Botezatorul, la trei zile după solstițiul de vară, e și Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Sibiu, Muzeul Satului oferă intrare gratuită celor care poartă ii în această zi!
Până mâine, vom întâmpina Noaptea magică de Sânziene, când se spune că se se deschid porțile cerului! În această noapte, dacă fetele nemăritate își pun drăgaică sub pernă își visează ursitul…
De altfel, sânzienele, aceste flori galbene atât de gingașe, au puteri magice și la propriu, fiind cunoscute ca plante binefăcătoare pentru multe boli, momentul cel mai prielnic pentru a le culege fiind chiar în această noapte, iar dacă sunt puse la ferestre ocrotesc casa și gospodăria, aducând sănătate, noroc și belșug.
Dacă sărbătorim Sânzienele cum se cuvine, vom avea parte de culturi roditoare și copii sănătoși, iar dacă le ignorăm acestea se supără și devin zâne rele precum ielele. Asa că, haideți să le sărbătorim!
Povestea tradiţiilor noastre străbune, din suflet pentru România…!
Pe 24 iunie se sarbatoreste in primul rand nasterea Sf Ioan Botezatorul.