La pas prin Roma, mini ghid de călătorie (4) – Colina Palatină, naşterea Romei

Iată încă un episod în care vă povestesc despre Roma, un oraș fermecător și pe care l-am simțit foarte aproape de sufletul meu.

Pentru a putea urca pe Colina Palatină şi a vizita vestigiile existente aici o puteţi lua pe Via di San Gregorio, care se face imediat după Arcul lui Constantin de lângă Colosseum şi puteţi folosi acelaşi bilet de intrare (recomand Roma Pass). Colina Palatină este îngrădită de Coloseum, Circus Maximus, Colina Capitolină şi Forul Roman.

Colina Palatina Roma

Forul Roman

Colina Palatină şi cea Capitolină reprezintă cele mai importante coline ale Romei antice şi nu în mod nejustificat, cu amendamentul că cea Palatină este considerată a fi locul “sacru” de către romani.

Trebuie să recunosc că am fost extrem de emoţionată când l-am auzit pe ghidul nostru de ocazie vorbind cu patos despre faptul că originea Romei se află pe Dealul Palatin pe care eu păşeam în acel moment şi care a fost “casa” lui Romulus! Acolo eram noi, acolo unde au fost şi ei, cu 29 de secole în urmă!

Colina Palatina Roma Colina Palatina Roma

Și asta datorită excavațiilor din timpurile noastre care au descoperit Colibele lui Romulus, care atestă veridicitatea legendelor, în ceea ce priveşte originea Romei. Un loc arhaic, normal, dar care confirmă existenţa satului de păstori în care se afla locuinţa sa.

La poalele dealului Palatin se crede că ar fi fost o peşteră unde au crescut Romulus şi Remus, chiar lângă ruinele Palatului lui Augustus, deşi alte descoperiri recente atribuie altă semnificaţie grotei cu pricina. Aceasta e despărţită de Circus Maximus, considerat cel mai mare stadion roman de atunci, prin Biserica Sfintei Anastasia.

Acolo, lupoaica ar fi auzit scâncetul gemenilor şi a venit să-i alăpteze. Oare cum s-ar fi continuat ori mai bine zis cum ar fi început istoria, dacă nu ar fi trecut pe acolo un păstor care să îi salveze pe cei doi baieţei? …

Sculptura originală ce o reprezintă pe Lupoaică cu puii se afla în interiorul Muzeelor Capitoline (o copie a acesteia se regăseşte în Piazza Campidoglio, lângă Palazzo Senatorio).

În acest loc “sacru”, pe Colina Palatină, Romulus a primit răspunsul zeilor, în detrimentul fratelui său, Remus, atunci când a ales întemeierea Cetăţii sale pe locul copilăriei. Lângă Casa lui Romulus s-au găsit şi alte case şi temple ale unor zeităţi, cum ar fi Templul Cybelei, o zeiţă a fertilităţii.

Reşedinţa Împăratului Augustus, primul împărat roman, ulterior a lui Tiberius, sau mai bine zis rămăşiţele acesteia constituite sub forma unor pereţi de fundaţie, cunoscută sub numele de Domus Tiberiana poate fi văzută coborând spre Forul Roman.

Dar Palatinul a fost şi “casa” altor făuritori de istorie, cum s-ar fi putut altfel, precum Nero, Cicero, Marcus Antonius ori Septimius Severus, al cărui Arc îşi înălţă încă privirea spre Zei în Forul Roman, la poalele Colinei Capitoline.

Dacă nu ar fi jucat feste istoria şi capitala Imperiului Roman nu ar fi fost transferată de către Constantin la Bizanţ, poate că Dealul Palatin şi-ar fi conservat mai bine vestigiile şi nu şi-ar fi redus din importanţă!

Totuşi, o mică salvare s-a întâlnit atunci când familia Farnese, care a dat Spaniei şi un regent, în persoana ducelui şi cardinalului Alessandro Farnese, s-a stabilit aici cumpărând o parte din deal şi construind un palat magnific cu grădini superbe. Gradinile au fost cunoscute sub denumirea de Grădinile Farnese, prima grădină botanică din Europa, în care eu mă plimbam în voie, coborând spre Forul Roman, aflate chiar pe rămăşiţele palatului Domus Tiberiana, ce fusese extins şi de către Nero şi nu pomenesc întâmplător numele acestui împărat pentru că se spune că aceasta făcea parte ulterior din Domus Aurea, celebra lui reşedinţa ce s-ar fi întins până spre Dealul Esquilin, ocupând şi locul în care acum se afla celebrul Colosseum.

Forul Roman Forul Roman

Aici am văzut şi o expoziţie de statui romane. Ce pot să spun este că trebuie să exploraţi fiecare părticică din aceste locuri, pentru că în permanent sunteţi invitat să vedeţi ceva, nu poţi spune că urmezi o ordine, pur şi simplu vizitezi ce ţi se iveşte în cale. Şi ca să îţi continui drumul trebuie să te întorci înapoi, altfel eşti trimis la alte vestigii importante şi rişti să pierzi cele dintâi.

Forul Roman Forul Roman

Mai degrabă vă recomand să umblaţi pe deal în cerc… Adică să urcaţi, să coborâţi, să reveniţi în acelaşi loc, să continuaţi şi tot aşa până reuşiţi să cuprindeţi tot, iar plimbarea printre pinii ce înfrumuseţează o parte din colină, mai ales într-o zi cu arşiţă, este absolut revigoranta!

Nici Palatul lui Dominitian nu este de neglijat, care se afla în mijlocul Colinei Palatine şi care cuprindea Domus Flavia, Domus Augustana (Casa Augustului) şi Stadionul Palatin, dar mai sunt şi alte rămăşiţe de construcţii, precum o bazilică, băile lui Septimius Severus, “Aqua Claudia” (apeductul început de Caligula şi continuat de Claudius), precum şi un portal, nu altul decât Portalul Grădinilor Farnese care făceau înainte intrarea dinspre Forul Roman şi care a fost mutat între timp chiar la intrarea ce ne duce spre Colina Palatină, pe unde am intrat noi.

În apropiere de stadion se afla şi rămăşiţe ale construcţiei “Casa Grifonilor”, veche de 2000 de ani, ce reprezintă figuri mitologice sub forma de bestii înaripate cu corpuri de leonine şi capete de vulturi.

Forul Roman

Forul RomanDe pe Colina Palatină, dinspre Palatul lui Dominitian se vede Coloseum-ul şi, în general, de pe deal se vede o panoramă superbă a Romei şi a sit-urilor arheologice apropiate.

Forul Roman

Nu trebuie ratat nici Muzeul Palatin care se afla chiar la intrarea ce ne duce spre Colina Palatină şi pe care noi l-am ratat pentru că ne-am început urcuşul şi nu ne-am mai întors înapoi, coborând spre Forul Roman şi prinzându-ne seara, aproape fiind daţi afară din sit.

Trebuie să vă “rupeţi” o zi întreagă pentru a vizita Colina Palatină şi Forul Roman şi să ţineţi cont că, în afară de Muzeul Palatin, toate obiectivele prezente aici sunt sub cerul liber. Aşa că, atenţie la soare, ploaie, vânt şi nu în ultimul rând la… stomac, adică să vă aprovizionaţi cu ceva de gustare şi de băut, deşi apa vezi găsi la o fântână şi în Grădinile Farnese.

Nu pot decât să vă fac invitaţia de a nu neglija aceasta colină, în căutarea altor obiective mai “concrete”, chiar dacă vizita în Roma va fi scurtă, pentru importanţa pe care o are ea în înţelegerea istoriei Romei.

Colina Palatina Roma

Mai bine vezi ceva pe îndelete, decât multe şi în fugă, sau, cel mai bine, vezi multe pe îndelete…, de aceea Roma ne cheamă înapoi chiar înainte de a pleca, ne întoarce din drum mereu şi sincer vă spun că m-am reîntors de n ori în acelaşi loc, în momente apropiate sau mai târziu ori am revenit ulterior. Roma are o magie aparte, chiar dacă unii o consideră numai “ruine”, este un oraş cu o istorie încă prezentă, o întoarcere în timp, pentru că aici timpul a stat în loc, o povestesc zidurile monumentelor, templelor şi palatelor, o şoptesc terasele şi grădinile amestecate printre ele.

Nu trebuie să deschizi o carte de istorie să înveţi ceva, trebuie numai să vii în Roma şi să devii cu sau fără voia ta un personaj din filele sale… Pentru că istoria Romei e încă vie şi vibrează prin toţi porii din piatră…

Colina Palatina Colina Palatina Colina Palatina Colina Palatina Roma

Notă: Vacanţă la Roma-2011

Pozele au fost realizate cu un aparat mai puţin performant, dar am ţinut să exemplific cele povestite… Promit să le refac cu a doua vizită!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture