La pas prin Roma, mini ghid de călătorie (1) – Colina Campidoglio (Muzeele Capitoline, Monumentul Victor Emanuel al II – lea, Piața Veneția)
După cum se știe, Roma este considerată “orasul celor șapte coline”, astfel că am să încerc să vă povestesc despre atracțiile turistice văzute în funcție de colinele pe care acestea se află sau în apropierea cărora sunt așezate.
Vom începe incursiunea noastră prin Roma cu Colina Campidoglio, cea mai celebra dintre colinele Romei și buricul acestui oraș.
Abia după ce am văzut o parte din Roma, întorcăndu-mă de nenumărate ori în același loc, dar din direcții diferite, pot afirma că o astfel de incursiune prin oraș este optimă, pentru că Roma este inundată de situri arheologice, muzee, biserici, și alte obiective turistice, astfel că este de dorit să o vzităm cât mai organizat ca să vedem cele mai interesante dintre ele. Sunt atât de concentrate, încât fiecare loc prin care treci are ceva de spus, Roma fiind considerată “un muzeu în aer liber”.
Campidoglio ori Colina Capitolină, cea mai sacră dintre coline, poartă amprenta marelui artist Michelangelo, datorită treptelor proiectate de către acesta și terminate de un discipol al său, trepte ce ne duc spre Piața Campidoglio cu Muzeele Capitoline, coborându-ne mai apoi în Via del Teatro di Marcello în Piața Veneției. Chiar în capul scărilor, se aflau doi lei, acum fiind două sculpturi reprezentandu-i pe Castor și Polux. Am remarcat în centrul pieţei desenul din pavaj, ce a fost realizat pentru a reprezenta centrul pământului, acesta fiind executat mult mai târziu.
Piața Campidoglio s-a născut în Secolul al XVI-lea, așa cum este ea astăzi, după schițele marelui sculptor Michelangelo, ce a modificat și redecorat construcțiile existente deja în zonă, adăugând un alt palat, dar și faimoasa scară monumentală Coordonata.
Piața Campidoglio este flancată de Palazzo dei Conservatori – la dreapta (sediul conducerii în Evul Mediu), Palazzo Nuovo – la stânga (construit de Michelangelo) și Palazzo Senatorio – în față (sediu al Senatului Romei, azi sediul primăriei orașului). În centrul pieței regăsim statuia ecvestră a lui Marcus Aurelius, însă în copie din 1997. Cea originală realizată din bronz se află chiar în Muzeele Capitoline, pentru a fi protejată de intemperiile vremii, în aripa din Palazzo dei Conservatori.
Pe dealul Capitolin se află, practic, centrul de guvernământ al Romei, în timpurile romane aici având loc cele mai importante ceremonii. Atunci, acesta era proiectat cu fața chiar către Forul Roman.
Ce obiective turistice putem vedea aici?
- Muzeele Capitoline
- Piața Veneția cu Monumentul lui Victor Emanuel al II-lea
Muzeele Capitoline
Muzeele Capitoline sunt găzduite de Palazzo Nuovo (secolul al XVII-lea) reprezentând primul muzeu public din Europa (aici se află cea mai mare colecție de statui antice din lume) și de Palazzo dei Conservatori, a cărui fațadă a fost executată chiar de către arhitectul Pieței Spaniei. În curtea interioară a acestuia din urmă sunt expuse fragmente uriașe din statuia Împăratului Constantin, o statuie ce avea inițial 12 metri.
Intrarea în muzeu se face prin Palazzo dei Conservatori, unde găsim și casa de bilete, iar ieșirea prin Palazzo Nuovo. Noi am avut Roma Pass, l-am arătat la intrare și l-am pontat. Tot aici se află și garderoba, așa că după ce am vizitat muzeul a trebuit să revenim la intrare și să ne luăm bagajele de aici. Umbrelele se pot depozita separat, sub cheie. Pliantele explicative pe care le-am gasit ne-au ajutat să ne orientăm.
Am vizitat Muzeele Capitoline după Colloseumul Roman, pentru că puteam să intrăm cu Roma Pass, despre care o să va povestesc separat. Acest card este foarte util dacă vrei să vizitezi aceste obiective pentru că acoperă costul lor, precum și costul transportului în comun de suprafață pentru 72 de ore, nu mai zic de reduceri la alte muzee.
Muzeele Capitoline sunt dispuse pe două etaje și putem vedea galerii cu sculpturi romane și grecești, busturi de împărați și personalități importante ale Romei antice (în Camera Filozofilor), statui, fresce, basoreliefuri, sculpturi, colecții de medalii, precum și Lupoaica originală cu Romulus și Remus (în Piața Campidoglio, lângă Palazzo Senatorio, aflându-se doar o copie). De asemenea, pinacoteca capitolină de la etajul al II-lea, unde sunt expuse lucrări importante ale unor pictori faimoși, precum Caravaggio (Buona Ventura), Pietro da Cortona (Triumful lui Bahus), Tiţian (Botezul lui Cristos), Gaspar Van Wittel (Castelul Sant’ Angelo), ce prezintă o colecție numeroasă de aproximativ 300 de tablouri dispuse în mai multe săli.
La subsol putem vedea rămășițe unor temple romane, iar de aici putem să ne îndreptăm spre celebrul Tabularium (ridicat în anul 79 B. C.). La balcoanele acestuia s-au citit tablele cu legi ale Romei Antice. De aici se poate vedea o panoramă fantastică asupra Forumului Roman. Am avut senzația că pot atinge cu mâna Templul lui Saturn și al lui Tito sau Templul lui Vespasian!
O cafenea cu terasă se află la etaj, dacă doriți o pauză, de unde se poate vedea o altă panoramă superbă a orașului, astfel încât am preferat să admirăm Roma de aici și nu am mai urcat cu liftul pe Vittoriano.
După ce am vizitat Muzeele, am coborât pe Coordonata, scara lui Michelangelo, pentru ca ulterior să urcăm scările ce duc la Biserica Santa Maria Aracoeli, dar și spre somptuosul Vittoriano.
Piața Veneția şi Monumentul Vtttorio Emanuele al II-lea
Fiind piața centrală a Romei, ne-am tot rotit în ea de câteva ori pe zi! Piața Veneția este un punct de plecare pentru a vizita multe atracții turistice ale Romei, în piață și în apropiere aflându-se și obiectivele de prim rang din oraș, cum ar fi Columna lui Traian.
Piața a fost construită în 1911 și este dominată de Monumentul lui Vtttorio Emanuele al II-lea, o mega construcție asemănătoare cu Casa Poporului, de parcă Ceaușescu s-ar fi inspirat după el pentru realizarea ei… Pentru construcția acesteia s-a demolat un palat vechi. Piața Veneția leagă Via del Corso cu Via dei Fori Imperiali.
Construcția este colosală, iar albul monumentului constrastează puternic cu ruinele vechii Rome, impactul fiind destul de mare.
În clădire se află o expoziţie dedicată în întregime reunificării Italiei, îm interior fiind, de altfel, Institutul Reunificării Italiei cu muzeul aferent.
Astfel, în muzeu putem vedea obiecte din Războiul de Independență, precum și din Primul Război Mondial: arme albe și de foc, tablouri, coifuri, șepci, uniforme, medalii, un colier papal și o pereche de pantaloni aparținând lui Giuseppe Garibaldi, dar și alte obiecte personale ale acestuia.
Intrarea în muzeu este gratuită, acesta fiind deschis zilnic de la 9.40 la 18.30.
Vittoriano este dedicat lui Vittorio Emanuele II, care avea să fie încoronat primul rege al Italiei unificate.
De pe monument putem vedea o panoramă fenomenală a Romei. Am văzut Via Dei Fori Imperiali șerpuindu-se până spre Collosseum.
Coborând în Piața Veneția, în partea stângă, cum stai cu spatele la monumentul Vittoriano, se află Palazzo Venezia, un alt palat pe care am vrut să îl vizităm și care găzduiește Muzeul Național, însă din cauza faptului că în august majoritatea angajaților erau în concediu, palatul nu era deschis în întregime, așa că am preferat să nu mai intrăm. Acesta își trage numele de la Ambasada Veneției, care a fost în trecut aici, funcționând și ca reședință papală la un moment dat. Numele Pieţei tot de aici vine.
Chiar în dreptul palatului este o stație de autobuze, cu afișaj electronic, astfel că poți vedea ce autobuz urmează să vină și în cât timp. Există și autobuze care circulă noaptea şi care vin la distanțe mai mari, dar nu circulă în toate zilele.
Vizavi de acest palat, peste drum, se află două biserici “gemene”, chiar dacă sunt construite la două secole una de alta, resepctiv Biserica Santa Maria di Loreto și Biserica Santissimo Nome di Maria în fața cărora se află chiar Columna lui Traian, de unde începe Via dei Fori Imperiali ce ne conduce spre Colloseum.
Pe partea opusă bisericilor, unde se înalţă Monumentul Vittoriano, se află Piazza della Aracoeli, tot pe Colina Capitolină, precum și Biserica Santa Maria in Aracoeli (ce putem spune că separă Vittoriano de Piața Campidoglio).
Ce vreau să spun, în concluzie? Aflați în Piața Veneția, fără să vă deplasați cu vreun mijloc de transport, puteți vizita atracțiile turistice enumerate mai sus, toate îmbrăcând această piață. Prin urmare, optimizarea timpului este maximă, o singură zi fiind suficientă, chiar dacă epuizantă!
Notă: Vacanţă la Roma-2011
Pozele au fost realizate cu un aparat mai puţin performant, dar am ţinut să exemplific cele povestite…
Alte articole despre Roma puteţi citi aici.
Felicitari, foarte util si placut conceput!
Bine punctat materialul…Am văzut principalele obiective turistice din Roma ,dar,in pas alergător.. Pentru toate cate sunt acolo e necesar un city break ,altfel nu ai cum să înțelegi frumusețea si importanța obiectivelor.