La pas prin Praga, mini ghid de călătorie: muzee inedite și alte atracții turistice pe care să nu le ratezi!
În ultimul timp avem senzația că timpul se scurge prea repede și dacă înainte alocam mai multe zile unei vacanțe și vizitării unui oraș, în ziua de astăzi încercam să cuprindem cât mai multe atracții turistice într-o singură zi.
Dacă stai o săptămână în Praga și poate dacă nu ești chiar pentru prima dată, în mod sigur reușești să vezi multe obiective turistice și locuri interesante. Fiind, însă, pentru prima dată în acest “oraș de aur”, m-am mulțumit cu vizitarea celor mai importante obiective, lăsând pe altădată (zi care din păcate nu a mai venit 🙁 ) vizitarea altora mai puțin relevante pentru Praga însăși. Totuși, nu m-am putut abține să nu trec pragul unor muzee inedite (al căror cost se ridică undeva la 150-250 de coroane de persoană), vizitându-le sau doar mulțumindu-mă cu ceea ce reușeau să te intrige atunci când te mână curiozitatea să pășești în ele.
Muzeul Național, cel mai vechi și cel mai mare muzeu din Republica Cehă
Mai întâi am dorit să vizităm Muzeul Național, aflat într-o clădire realizată în stil neo-renascentist, cu două secole în urmă (1818), ce se găsește în primul capăt al Pieții Wenceslas, care se întinde ca o stradă comercială plină de magazine, hoteluri și restaurante, aflând că de aici a vorbit Vaclav Havel mulțimii, în 1989, cu ocazia „Revoluției de Catifea”. Muzeul cuprinde o întreagă colecție de mineralogie, zoologie, antropologie și petrologie și se află în apropiere de stația de metrou Muzeum, unde există o parcare generoasă, în caz că veniți cu mașina din altă parte De aici se poate lua pietonal spre centrul vechi al orașului.
Muzeul este deschis în fiecare zi (luni și marți între 10.00 și 18.00, miercuri între 9.00 și 18.00, joi-duminică între orele 10.00 și 20.00, prima marți a lunii fiind închis).
În Praga e musai să mănânci și să faci cumpărături
Cum o vizită pe îndelete aici însemna o jumătate de zi și fiind în minoritate, am decis să mergem pe jos în centrul Pragăi spre Castel (Hradcany) și să ne clătim ochii cu magazinele «de firmă» întâlnite în cale, gen Yves Rocher, dar și să tragem cu ochiul la restaurantele scumpe sau să căutăm o cazare convenabilă, având la alegere destule hoteluri (Ramada, Grand Hotel Europa și altele).
După ce am dat o raită scurtă pe la Kenvelo și ne-am uitat la un magazin de marionete cu păpușele balerine și vrăjitoare care costau cca 350 de coroane (cam 50 de ron) și care nu ne-a mai tentat, având în vedere că fata noastră cea mare își cumpărase la o vizită anterioară cu bunicii, ne-am oprit să mâncăm la un restaurant bunicel, la Havelska Koruna (pe strada Havelska nr. 23, stradă care dă în Melenntrickhova, ce duce în piața din centrul vechi al orașului).
În apropiere, se află stația de metrou Mustek. În ceea ce privește metroul praghez, trebuie să știți că va puteți cumpăra bilet de la automatele existente, în funcție de câte stații doriți să mergeți. Noi am ales de fiecare dată tichetul de 18 coroane, care ne dădea dreptul să mergem preț de o jumătate de oră cu metroul, respectiv 5 stații, asta pentru că se lua în calcul și timpul de acces și de așteptare. Așa că nu trebuie să stați de vorba odată ce ați intrat la metrou după ce ați pontat cartela pe care se vede clar ziua și ora, deoarece va expiră timpul și la un control puteți plăți amendă. Noi am fost controlați o dată, prin urmare, cehii sunt vigilenți și cred că sunt și cu ochii după turiști, care pot fi observați cu harta în mână, cel puțin noi plimbam în permanență harta de la unul la altul…Motiv pentru care acum luăm două 🙂 .
În Praga există, însă, foarte multe restaurante unde se poate lua masa (de exemplu Atrium Garden sau Plzensky – unde am fost întâmpinați de covrigei la masă și alune, pe care evident le plăteai dacă te atingeai de ele, la sfârșitul consumației, servirea fiind foarte promptă. Acest restaurant este unul micuț, dar cochet, pictat în interior, cât și în exterior). În altă zi am mâncat la restaurantul chinezesc Smaragdova Zahrada (Grădina de smarald, aflat pe strada Rytirska, chiar în apropiere de aceeași stație de metrou Mustek), dar nu vă recomand. Dacă vreți să încercați, totuși, dinspre Muzeul Național, pe bulevardul Vaclavske, după ce vă intersectați cu strada Na Prikope, mergeți drept înainte și faceți prima la stânga. Mai există un al doilea restaurant și în strada Skorepka nr. 5, aflată în apropiere.
Havelska Koruna merită toată atenția, având în vedere că Praga nu este un oraș ieftin la mâncare, comparabil cu alte zone ale Cehiei, restaurant ce mi-a adus aminte de vechile cantine românești în care îți luai o tavă și îți alegeai de mâncare, după care plăteai la casă.
Noi am ales de mâncare supă de pui (slepici polevka), tocană de vită (hovezi gulaș) cu găluște (houskovy knedlik), cartofi (brambory) cu carne prăjită de porc (moravsky vrabec) și varză (zeli). Toate acestea împreună cu o bere, ne-au costat 268 de coroane, adică aproximativ 11 euro. Despre bucătăria cehească am povestit aici.
În orice caz, puteți mânca mai la tot pasul cârnăciori gustoși de la chioșcuri pentru a va astâmpăra foamea și care nu sunt scumpi.
De aici, până la celebrul pod Carol (Karluv Most), care are o lungime de peste jumătate de kilometru și „deține” o colecție bogată de 36 de statui, nu mai e decât un „pas”.
Turnul cu Ceas, atracția nr. 1 în Praga
După o masă copioasă, așa cum poți mânca atât la cehi, câți și la austrieci sau nemți (însă mai ieftin!), știut fiind că mâncarea lor este destul de consistentă, iar porțile sunt imense, greu de digerat de o singură persoană, am purces spre Turnul cu Ceas, unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Praga și care se află în Piața Vechiului Oraș –Staromestské námestí, unde se poate ajunge și cu metroul sau tramvaiul până în stația cu același nume (piață ce poate fi admirată chiar din turn și pentru care se achită o taxa de 50 de coroane ca să puteți urca, însă numai până la orele 18.00).
La fiecare oră se strânge o mulțime impresionantă în față turnului, pe care cu greu o poți depăși, care dorește să urmărească întreaga procesiune de trecerea a apostolilor prin fața ochilor. Și asta pentru că din oră în oră se deschide o mică ușă deasupra ceasului astronomic al turnului prin care iese Iisus urmat de cei 12 apostoli în bătaia de clopot a ceasului (tras de un schelet…), turnul având un cadran principal, cel superior marcând ora centrală europeană și pe cea veche, dar și fazele lunii și soarelui, precum și mișcarea astrelor, sărbătorile vechi și echinocțiile, iar pe laterală are un ceas obișnuit care arată ora și are și patru turnulețe în vârf și în etajul superior are alte patru ceasuri pe fiecare parte. Destul de complicat 🙂 .
Sub ceasul astronomic, se află 12 medalioane cu cele 12 zodii, care au fost adăugate mai târziu decât construcția ceasului în sine, ce datează din secolul al XV-lea, iar turnul din secolul al XIV-lea. Deasupra ceasului astronomic se află o acvilă, iar în dreaptă turnului se află un castel și diferite însemne, un leu și alte simboluri.
Suveniruri cu ceasul astronomic pot fi cumpărate de peste tot și sunt executate din lemn, extrem de frumos, costul acestora fiind destul de ridicat, respectiv circa 350-450 de coroane cele mari.
Din piața care reprezintă inima vechiului oraș și sufletul multor evenimente de mare amploare, inclusiv politice, se mai poate vedea si Biserica Fecioarei Maria din Tyn, ce se ridica semeț peste toate acoperișurile caselor de aici, precum și Biserica Sf. Nicolae, care sunt deosebit de frumoase.
Muzeul Sexului, lecție de sexologie în imagini :))
Unul dintre muzeele inedite vizitate destul de rapid a fost Muzeul Mașinăriilor Sexuale, ce oferă spre vizualizare o colecție de 200 de instrumente erotice destinate creșterii plăcerii sexuale. Aici deja nu știi cum să reacționezi, sunt tot felul de exponate și încercam să ne dumirim ce reprezintă fiecare și cum se folosesc, unele dintre ele având imagini ajutătoare sub formă de grafică înrămată și cu explicații corespunzătoare, însă din rațiuni lesne de înțeles nu am să detaliez aici…
Veți vedea vibratoare manuale din 1910, dar și catalige de prostituată venețiană, alte exponate nu le pot numi și nici nu pot atașa fotografii, așa că rămâne să le descoperiți singuri! Puteți urmări și filmulețe erotice…
Muzeul Instrumentelor Medievale de Tortură
Un alt muzeu care mi-a atras atenția a fost Muzeul Instrumentelor Medievale de Tortură, situat pe str. Kiovnick 1/94, în centrul vechi, chiar între Podul Carol și Mala Strana și care poate fi vizitat între orele 10-22.
Încă de la intrare muzeul are darul de a te îngrozi, numele acestuia fiind scris cu «sânge». În muzeu ești întâmpinat de un craniu imens și de o stafie care te invită înăuntru. De fapt, intrarea este un magazin de stafii, schelete, vrăjitoare și cranii pe care chiar le poți cumpăra. Până și lustra și tablourile expuse sunt formate din cranii, ceea ce a mai rămas din nefericiții torturați.
Numai când auzim cuvântul «tortură» ni se face părul măciucă… Tortura, o suferința fizică sau morală dusă la extrem, această oroare care în trecut a îngrozit atât oamenii simpli, cât și pe cei importanți prin metodele folosite, care mai de care mai ingenioase, își găsește în Praga o modalitate de expunere cu ajutorul instrumentelelor medievale de tortură prezente aici.
Poate că unii dintre noi nu știm cum arată acestea, însă eu am recunoscut imediat «jugul», în care se prindeau mâinile, picioarele și gâtul condamnaților, deoarece văzusem unul asemănător la Cetatea Râșnov de la noi, care expunea și ea câteva asemenea instrumente. Ulterior le-am revăzut la Castelul Bran.
În Praga sunt expuse peste 60 de instrumente medievale de tortură din toată Europa, unele dintre ele fiind chiar însoțite de instrucțiuni de utilizare!
În lume mai există și alte muzee ale Torturii, de exemplu în Roma, Sankt Petesbourg sau Amsterdam, ori Viena, pe care nu am reușit să îl văd la vizita mea, din lipsă de timp, preferând niște muzee mai «grele».
Muzeul Figurilor de Ceară
Un alt muzeu în care am intrat a fost Muzeul Figurilor de Ceară. Cred că acest muzeu poate fi cu ușurință omis, noi ne-am mulțumit doar să privim exponatele din vitrină și din intrarea în muzeu, acesta deținând 75 de figuri din ceară, reprezentând câteva nume cunocute, cum ar fi: Kafka, Mick Jagger, Arnold Swarteneger, Michael Jackson ori Tina Turner, deoarece ni s-au părut grosolan executate, preferând să dăm banii mai bine pe o incursiune în lumea ciocolatei, vizitand Muzeul de Ciocolată.
Muzeul de Ciocolată “Choco Story”, o poveste dulce
Câți dintre cei care citesc aceste rânduri pot afirma că nu iubesc ciocolată? Fie ea fierbinte și spumoasă, dulce sau amăruie, cu lapte sau neagră, sub formă de tablete, praline sau bomboane…
Ciocolată a devenit așa de populară, încât este nelipsită din casele noastre, unele persoane fiind chiar dependente… Acest dulce negru, maron sau brun ne desfată papilele gustative într-un mod în care nici-un altul nu o mai face.
Dar cum a apărut cicolata în viața noastră? Acest lucru îl putem afla pășind pragul Muzeului de Ciocolată din Praga, unul dintre primele zece muzee de acest gen din lume.
Muzeul se află în centrul orașului vechi, în apropiere de stația de metrou Mustek, chiar în spatele Bisericii Sf. Maria din Tyn, acesta fiind în capătul strazii Vaclavska, și îl putem vizita contra taxei de intrare de 140 coroane / adult.
În cadrul muzeului ni se pune un filmuleț în care ni se arată o lume a ciocolatei, povestindu-ne cum s-a inventat acest dulce preparat și călătoria sa până în Europa, primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao fiind Cristofor Columb, dar și procesul de fabricație și evoluție până la Van Houten care a inventat batonul de ciocolată.
În magazin au loc demonstrații de fabricare a ciocolatelor și bomboanelor. În muzeu se intră pe o parte a clădirii care găzduiește atât muzeul, cât și magazinul de prezentare, de unde se poate intra și din stradă.
Aici este un adevărat paradis al ciocolatei. Găsim expusă ciocolata sub toate formele: căsuțe, telefoane, bocanci, iepurași și alte animăluțe, fulgi, lingouri cu dedicații, praline, bomboane, spumă, frigărui și multe alte minunății, cu greu putându-ne decide ce să cumpărăm și înaintând și mai greu prin mulțimea dornică de a savura acest preparat atât de delicios și adorat.
Tot în cadrul magazinului sunt expuse spre vânzare căni de diferite forme și dimensiuni pentru savurarea unei ciocolate fierbinți. De asemenea, am asistat și la o demonstrație de făcut bomboane mullticolore si am savurat delicioasele produse din ciocolată care se vindeau în magazin.
Cu mirosul îmbietor și parfumat al ciocolatei și a celorlalte dulciuri, cu plăcerea și încântarea pe care au avut-o ochii noștri, am părăsit locul convinși că a fost și a rămas cea mai dulce experiență din capitala Cehiei.
Muzeul Jucăriilor și Păpușilor, al doilea astfel de muzeu din lume
Muzeul Păpușilor, aflat în perimetrul Castelului din Praga, pe str. Jirska nr. 6, ce a fost casă a regilor și prinților timp de mai bine de 1000 de ani, expune pe cele două etaje păpuși de lemn și din alte materiale, mobilă și căsuțe de păpuși, veselă și hăinuțe, devenind un paradis al păpușilor pentru copiii, iar pentru fetițe există o zonă dedicată special păpușii Barbie.
Muzeul este, de fapt, unul al jucăriilor în care putem află evoluția și dezvoltarea acestora în timp (2000 de ani), așa că în mod sigur va reprezenta un deliciu pentru copii…
Podul Carol, cel mai celebru pod din Praga
Ca să ajungem la Muzeul Păpușilor, am trecut Podul Carol, vechi de mai bine de 600 de ani și lung de jumătate de kilometru, traficat de mii de turiști zilnic. Legenda povestește că mortarul folosit la construirea podului a fost amestecat cu ouă. Însă când s-au cerut mii de ouă pentru realizarea acestui amestec, sătenii au adus mai întâi ouă… fierte, gândindu-se că se vor strică cele crude! Cel puțin această poveste am auzit-o eu spusă de un prieten stabilit în Cehia.
Podul este decorat de 36 de statui, replici moderne ale celor vechi, ce sunt expuse acum într-unul din muzeele cehești, nu mai rețin însă în care (posibil la Muzeul Național, la parterul acestuia), iar între statuia Sf. Ioan Botezătorul și a Sf. Norbert (piloanele 6 și 7) există un loc marcat cu o cruce dublă, arătând de unde sfântul ocrotitor al pădurilor s-a aruncat de pe pod în răul Vltava. Multă lume atingea crucea și își punea o dorință aici, care se spune că se îndeplinește, ceea ce am făcut și noi…
O să vă uimească și Catedrala Sf. Vitus, unde este înhumat Vaclav – Regele Sfânt al Boemiei, cea mai mare biserică din Praga, pe care am găsit-o mult mai frumoasă decât Catedrala Sf. Ștefan din Viena.
Sper că v-am oferit câteva sugestii de a petrece măcar o zi în acest oraș superb, care nu este chiar scump, dacă ai suficientă răbdare să discerni ce să vizitezi, de unde să cumperi și unde să mănânci. Neapărat să vizitați Castelul din Praga!
Notă: surse foto fără watermark: Muzeul Național 1 (momentan este în renovare), Muzeul Choco Story 1, Muzeul Papușilor, Podul Carol 1. Am folosit și astfel de poze datorită faptului că fotografiile au fost făcute în 2010 cu un aparat foto mai puțin performant 🙂 .
hehe, pentru toate as merge 🙂 daaar cred ca primul lucru pe care il voi face este sa beau o bere de la mama ei
Cu o bere autentica la o terasa din Praga, ce poate fi mai frumos?
F.util! Îmi propun să merg de ziua mea. Suna tentant ceea ce ați povestit !! Voi ține cont . Un parc m-ar mai tenta…cu o oază de verdeață și liniște.
Bună ziua.
Scrieți. Un parc m-ar tenta, cu o oază de verdeață și liniște. Vă răspund pe proprie răspundere. Mergeți pe Dealul Petrini. Veți urca cu telecabina și vă recomand să coborâți pe jos. Veți fi încântată de grădini excelent îngrijite.