La pas prin Liverpool, mini ghid de călătorie: Albert Dock, Beatles Story, Clubul Caverna, Catedrala Metropolitană şi alte atracţii turistice de top

Liverpool este un oraş vivant, în care este imposibil să te plictiseşti indiferent de vârstă. Un oraş care are ce oferi atât iubitorilor de artă, cât şi celor puşi pe distracţie sau shopping, iar amestecul de clădiri istorice cu cele moderne, futuriste, crează un impact vizual fascinant.

Liverpool (156)

Liverpool (74)

Faptul că am avut ocazia să cunosc mai multe oraşe din Marea Britanie (inclusiv Londra), în care să zăbovesc mai mult, m-a făcut să privesc Liverpool nu numai prin ochii unui turist venit într-un city break, ci chiar a unui localnic.

Chiar dacă vremea a fost puţin mohorâtă, aşa cum este în general la englezi şi care, de această dată, nu m-a mai speriat, nu m-am dat bătută şi am încercat să vizitez măcar cele mai interesante atracţii turistice cu care se mândreşte oraşul.

Liverpool Beatles (272)

Vă recomand să staţi cazaţi la un hotel central, cum am stat noi la Hard Day’s Night Hotel, care vă va permite nu numai să vizitaţi Liverpool la pas, dar să simţiţi atmosfera oraşului ce a oferit lumii cea mai faimoasa formaţie de muzică pop-rock din toate timpurile, a cărui istorie am cunoscut-o la docurile Albert (Albert Dock), aş zice eu, punctul de plecare al oricărei vizite în Liverpool.

Liverpool Beatles (35)

Liverpool Beatles (12)
Top atracţii turistice în Liverpool

Indiferent câte zile poposiţi în Liverpool, sunt câteva obiective turistice pe care nu trebuie să le rataţi. Eu le-am vizitat pe toate pe care le detaliez aici, dar am menţionat şi unele care trebuie trecute în revistă pentru a vă umple timpul dacă alegeţi să staţi mai multe zile.

1.Albert Dock. Docurile Albert (22, Edward Pavilion, Liverpool, Merseyside), care sunt intrate în patrimoniul mondial UNESCO, cuprind clădiri importante din Marea Britanie. Fosta fabrică a oraşului (de prin 1840), Albert Dock găzduieşte astăzi restaurante, baruri, muzee şi cele mai importante atracţii turistice (de exemplu: Muzeul Maritim Merseyside, Muzeul Sclaviei, Muzeul Liverpool, Muzeul dedicat formaţiei The Beatles).

Liverpool Beatles (254)Liverpool Beatles (255)Liverpool Beatles (257)

2. Beatles Story, unde putem afla începuturile formaţiei, vedea cu ajutorul fotografiilor momente din concerte şi mărturii ale prietenilor şi familiei componenţilor trupei. The Beatles a revoluţionat nu numai Marea Britanie, dar şi America, mărturii în acest sens putând vedea în cadrul Expoziţiei British Invasion de la Liverpool Pier, o poveste ce poate fi ascultată cu ajutorul unui audio ghid. Înainte, vi se va prezenta şi un filmuleţ animat 4D, iar în cadrul clădirii se află foarte multe lucruri legate de Beatles pe care le puteţi cumpără că şi suveniruri. Beatles Story este cea mai mare expoziţie din lume dedicată formaţiei.

Liverpool Beatles (273)

Liverpool Beatles (140)


Liverpool Beatles (340)3. Muzeul oraşului Liverpool
, ce s-a deschis publicului în anul 2011, în care putem descoperi istoria oraşului. Mi s-a părut un exemplu extraordinar de a oferi o trecere în revistă destul de bogată a evoluţiei oraşului port Liverpool prin prezentarea activităţilor specifice, a meseriilor, istoriei companiilor de-a lungul timpului. Aflându-vă aici, vă puteţi plimba pe Pier Head (Digul din Liverpool) ce face parte din Liverpool Waterfront, ce ne oferă una dintre cele mai spectaculoase privelişti din lume.

Liverpool Beatles (104)

Liverpool Beatles (210)Liverpool Beatles (236)4. Teatrul Royal Court, unde am văzut spectacolul “Let it Be” al celor care îi întruchipează pe The Beatles, pentru a duce imaginea mai departe, într-un show aidoma celor care erau ţinute pe vremea lor. Liverpool este, însă, plin de teatre în care se ţin spectacole diverse, inclusiv musicaluri şi multe lansări (de exemplu: The Empire, cel ai mare teatru din Liverpool, Everyman, Playhouse, Epstein, Echo Arena). Să nu uităm că Liverpool este capitala muzicii pop din lume!

Liverpool (188)

Liverpool Beatles (377)Liverpool Beatles (380)

5. Clubul Caverna (The Cavern), cel mai celebru club din lume, aflat pe Mathew Street, unde au ţinut concerte faimoase The Beatles. Se poate vizita în cadrul Expoziţiei Beatles Story, dar aici au loc şi concerte live.

Liverpool Beatles (302)

6. Catedrala Anglicană (cea mai mare din UK şi din lume, după lungimea exterioară a acesteia, de 189 de metri şi a cincea din lume după cea interioară de 150 de metri), ridicată în stil neo-gotic. Am văzut multe catedrale la viaţă mea, în toată lumea asta, dar aceasta mi s-a părut uriaşă! Pur şi simplu, te copleşeşte… Şi dacă atunci când am văzut pentru prima dată zone de relaxare (mese cu scaune) lângă zidurile bisericilor, atât prin Cehia şi Germania, acum am fost uimită să văd chiar în interior, un bar suspendat, asta ca să va zic şi de acest aspect, un pic neobişnuit.

Liverpool Beatles (414)Liverpool Beatles (440)
Liverpool Beatles (430)

Liverpool Beatles (426)7. Catedrala Metropolitană Catolică Modernistă, al cărei interior mi-a adus aminte de Catedrala Catolică din Iaşi, construită tot în formă circulară, se află la numai jumătate de milă de Catedrala Anglicană, fiind legate de Hope Street, stradă ce şi-a luat denumirea după numele unui comerciant a cărui casă era chiar pe locul Filarmonicii, în care am intrat şi noi, însă nu am putut să o vedem în interior, din cauza unor repetiţii. Catedrala este construită din beton, iar acoperişul este imbracat cu aluminiu.  Are în total 13 capele, iar diamentrul acesteia este de 59 de metri. Forma mi s-a părut destul de ciudată, totuşi, mai ales pentru că nu a fost recent construită, începuturile sale datând din 1962!

Liverpool (225)

Liverpool Beatles (468)

Liverpool Beatles (474)

8. Am mai vizitat Biserica Parohială din Liverpool, al cărui turn are 53 de metri lungime şi care se află aproape de Liverpool Waterfront. Mi-a plăcut grădina bisericii, care, în trecut, fusese utilizată ca şi cimitir, astăzi, premiată cu Green Flag.

Liverpool (59)

Liverpool Beatles (77)

Liverpool Beatles (94)
Distracţie şi viaţă de noapte

Cluburi, restaurante, toate atrag tinerii că un magnet şi cred că britanicilor le place tare mult să se distreze pentru că atât de multe pe metru pătrat am văzut peste tot în Anglia, mai ales în Brighton (unde am vizitat Pavilionul Regal şi Londra.

Liverpool (208)

Să nu uităm că Liverpool este faimos şi prin fotbal, fiind oraşul cel mai celebru din Anglia, în acest sens, dar se mândreşte şi cu jocul de golf.

Doar dacă te plimbi pe stradă, poţi să te amuzi şi să te simţi bine! Am auzit cântăreţi stradali la orice oră, inclusiv seara târziu şi chiar cântau bine 🙂 .

Liverpool (202) Liverpool (203)

Unde mâncăm în Liverpool?

Dacă sunteţi în centru veţi descoperi multe locuri de luat masa, inclusiv fast-food-urile arhicunoscute răspândite şi pe la noi. Dacă aveţi timp şi vreţi experienţe deosebite, puteţi alege restaurantele din Hope Street Quarter sau de pe Bold Street, unde sunt multe bistrouri. Amatorii de mâncare chinezească au şi aici la dispoziţie China Town, din jurul Berry Street.

Shopping în Liverpool

În centrul oraşului sunt localizate foarte multe magazine (Debenhams, Costa, Forever 21, H&M, Topshop, Primark, etc.). Mai mult decât atât, aş putea spune că centrul este un complex de magazine cu totul, un fel de Mall uriaş, care m-a dus cu gândul la Palas Mall din Iaşi :)) . Multe pasaje te introduc în mirajul cumpărăturilor şi vă asigur că aveţi ce cumpăra!

Liverpool (200)

Liverpool Beatles (43) Liverpool Beatles (44)

Liverpool Beatles (369)Parcuri

Ştiaţi că Liverpool are mai multe parcuri decât Paris? Nu rataţi Southport’s Botanic Gardens, Birkenhead Park (model pentru Parcul Central din New York), Knowsley Safari (nr. 1 în UK).

Eu zic că merită să va plimbaţi la pas prin acest oraş tipic englezesc, aşa că nu îmi rămâne decât să va fac invitaţia de a-l vizita, chiar şi într-un city-break.

Eu am ajuns în Liverpool, oraşul celor 24 de ore, cu ajutorul Blue Air (pe aeroportul John Lennon), care operează zboruri spre această destinaţie, din mai multe oraşe din România. Ce mi-a plăcut este că poţi ajunge cu autobuzul la aeroport, este şi o linie express (500), dar se poate lua un autobuz obişnuit (86A). Detalii despre autobuze aici.

destinatii Liverpool

Mai jos vă prezint orarul de zbor către Liverpool din Bucureşti şi retur (din noiembrie 2015) cu Blue Air. Sincer, mi-a plăcut că nu e cu noaptea în cap! 🙂 Vă rog, însă, să consultaţi direct pe site-ul lor orarul de zbor, care poate suferi modificări în timp.

Bucuresti Liverpool

Liverpool Bucuresti
La final, aş dori să mulţumesc Biroului Regional de Turism din Liverpool, pentru ajutorul oferit în vizitarea unora dintre atracţiile turistice prezente în articol şi, în general, pentru că a făcut posibilă vizita mea aici (accesați pentru amanunte despre oraş Visitliverpool.com, site-ul oficial al Biroului).

În mod sigur mai ajung în Liverpool, poate mai devreme decât mă aştept chiar şi eu (promit că voi povesti pe larg despre unele obiective turistice descrise aici)!

Liverpool (66)

Liverpool (73)Liverpool (113) Liverpool (165)Liverpool (166)Liverpool (228)Liverpool (233)Liverpool Beatles (39)Liverpool Beatles (45) Liverpool Beatles (56) Liverpool Beatles (114) Liverpool Beatles (127) Liverpool Beatles (175) Liverpool Beatles (177) Liverpool Beatles (178) Liverpool Beatles (180) Liverpool Beatles (182)Liverpool Beatles (239) Liverpool Beatles (246) Liverpool Beatles (312) Liverpool Beatles (319) Liverpool Beatles (322) Liverpool Beatles (323) Liverpool Beatles (356) Liverpool Beatles (367) Liverpool Beatles (405)
Liverpool (120)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

6 Responses

 1. 23 November, 2015

  […] Liverpool este un oraş vivant, în care este imposibil să te plictiseşti indiferent de vârstă. Un oraş care are ce oferi atât iubitorilor de artă, cât şi celor puşi pe distracţie sau shopping, iar amestecul de clădiri istorice cu cele moderne, futuriste, crează un impact vizual fascinant. Faptul că am avut ocazia să cunosc mai […]… citeste mai mult […]

 2. 23 November, 2015

  […] Liverpool este un oraş vivant, în care este imposibil să te plictiseşti indiferent de vârstă. Un oraş care are ce oferi atât iubitorilor de artă, cât şi celor puşi pe distracţie sau shopping, iar amestecul de clădiri istorice cu cele moderne, futuriste, crează un impact vizual fascinant. Faptul că am avut ocazia să cunosc mai […]… citeste mai mult […]

 3. 6 January, 2016

  […] dat o fugă iar în Marea Britanie, la Liverpool, unde n-aş fi crezut vreodată că ajung. De altfel, nu credeam că anul acesta să devin mai […]

 4. 10 April, 2016

  […] dintre cele mai înalte interioare de biserici din toată Anglia, doar York Minster, Catedrala din Liverpool şi Westminster Abbey sunt mai […]

 5. 5 May, 2016

  […] din zona de bagaje, începuse să semene aeroport, Luton aduce cumva cu Aeroportul John Lenon din Liverpool, dar la ieşire am avut senzaţia că sunt în gara din Berlin! Am vrut eu să fac nişte poze, dar […]

 6. 6 June, 2016

  […] Citeşte şi La pas prin Liverpool, mini ghid de călătorie: Albert Dock, Beatles Story, Clubul Caverna, Catedra… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture