La drum, un prieten de nădejde: biscuiţii de casă cu cereale şi seminţe!
Ideea mi-a venit de la niște batoane cu cereale pe care le distribuia un american la metrou, o poveste pe care am auzit-o recent și atunci m-am tot gândit că ar fi cazul să mă apuc să fac tot felul de minunății sănătoase, fără pacostea conservanților și cu gustul inconfunfabil “de casă”.
Zis și făcut! Într-o zi, am căutat pe net o rețetă de biscuiţi de casă cu cereale cât mai simplă, că nu îmi permit să stau prea mult în bucătărie și am adaptat-o la ce aveam prin casă.
În bucătărie îmi place să inventez, nu mă țin strict de o rețetă și încerc să înlocuiesc cu ceva potrivit ingredientele care lipsesc.
Așa am făcut și acum și a ieșit ceva cu totul diferit de rețetă inițială!
Ca ingrediente, cât să încapă într-o cană, în cantități aproximativ egale, am folosit:
– semințe de floarea soarelui
– semințe de susan
– germeni de grâu
– fulgi de grâu
– stafide
Rețeta după care m-am luat avea în componență migdale, nuci pisate, semințe de susan și caju. După cum vedeți, departe de ce am folosit eu, dar puteți pune, va ieși o variațiune pe aceeași temă :).
Toate cele de mai sus se înmoaie cu câteva linguri de lapte, un praf de sare și două ouă bătute.
Separat, într-o cană, pe care o umpleţi, puneți făină, 5 linguri de zahăr (6 dacă vreți mai dulce), jumătate de plic de praf de copt și un strop de esenţă de vanilie. Amestecați bine și incorporați încet în bolul sau castronul cu amestecul de cereale.
Luați o tavă de cuptor, o tapetaţi sau folosiţi hartie de copt și puneți amestecul cu lingura, lăsând suficient spațiu între biscuiți (cam de un deget aș aprecia), cât să nu se unească, pentru că atunci când dau de căldură se întind și se măresc, datorită prafului de copt. Puteți încerca să puneți cu lingurița, să iasă mai mici.
Mie mi-a rămas compoziție pentru încă un sfert de tavă de copt și am amestecat-o cu o linguriță de cacao să iasă altceva și mărturisesc că au fost mai buni!
La cuptor nu trebuie să stea mai mult de 20-30 de minute la foc potrivit, primele 10 minute la foc mare. Mai uitați-va din când în când, să nu se ardă. Fiindcă nu se rumeneau la suprafață și îmi era teamă că nu sunt făcuți, i-am întors și am văzut că sunt rumeni bine la fund, așa că i-am pus pe toți cu fundul în sus 🙂 cinci minute să capete culoare, folosind o lingură.
După ce i-am scos, i-am pus pe o farfurie, i-am pudrat cu zahăr și au fost delicioși! Merg teribil cu cafea…
Încercați și voi! Puteți dubla compoziția, unii îi faceți cu cacao și eventual înlocuiți semințele de floarea soarelui cu migdale sau nuci pisate, să fie diferite, îi puneți într-o pungă de hârtie și porniți la drum cu certitudinea că mâncați ceva gustos și sănătos!
Poftă bună!
Arata grozav si daca nu erau cate grade sunt acum….porneam cuptorul pe loc si ma si convingeam cate de buni sunt:)