Grădina Botanică din București în 150 de fotografii
Acum două săptămâni am ales Grădina Botanică pentru o plimbare binemeritată în natură, fiind un loc aparte de petrecere a timpului în aer liber și unde copiii pot alerga în voie fără să îi atragă altceva decât natura.
Pentru a intra în Grădina Botanică trebuie să plătești bilet de intrare, dar pentru cei care doresc să meargă frecvent, aceștia pot achiziționa un abonament.
Mai fusesem cu ani în urmă și îmi aminteam de o vegetație bogată și de puține flori, eu închipuindu-mi că voi vedea o explozie de culoare și miresme. Nu a fost să fie așa, nu vizitasem serele, care a m înțeles că au fost construite după modelul serelor din Liege.
Anul acesta m-au atras violetele africane frumos aranjate într-o expoziție cu vânzare, altfel iar găseam scuze cu privire la distanța de a ajunge aici. Micuțe și delicate, sufocate de spațiul în care erau expuse, violetele ne făceau cu ochiul, iar vizitatorii se grăbeau să le admire și să solicite informații despre ele.
După ce ne-am hrănit cu atâtea violete, ne-am îndreptat spre Expoziția de fluturi tropicali (din Pavilionul Pădurea Tropicală), ca să rămânem în aria exotismului. M-aș fi așteptat să văd câțiva fluturi, ceva mai mulți decât la Casa Fluturilor din Viena, dar nu am văzut decât unul singur. Deliciul a fost numai pentru plantele tropicale, dar putem să le admirăm și în sere și nu mai plătim bilet pentru asta.
Serele sunt interesante. Multe încăperi cu orhidee, cactuși, portocali, lămâi, nuferi. O delectare totală care ne îmbie la dragoste pentru natură atât de diversă. Am atins portocalele din pomi așa cum am făcut-o în Grecia. Am văzut pentru prima data greprfut în pom.
Afară ne-am urcat pe micile dealuri împădurite, ne-am alergat prin labirint, ne-am plimbat pe lângă lacul cu pești.
Ai zice că Grădina Botanică a fost înființată în 1885? Numele ei provine de la cunoscutul botanist român Dimitrie Brandza și anterior poziționării sale în locația existentă, figura din 1860 pe partea stânga a șoselei Cotroceni, apoi pe terenurile palatului Șuțu din fața Universității.
Grădina este împărțită pe diferite sectoare exterioare (decorativ, de plante rare, plante mediteraneene, grădina italiană, flora Dobrogei, Munții Carpați, colina, de iris, de plante utile, rosarium), așa cum se specifică pe site-ul oficial, însă noi am vizitat-o după cum ne-a fost voia, alergând după pitică pe unde a vrut ea.
Dacă doriți un refugiu din Bucureștiul de astăzi atât de aglomerat sau o adevărată lecţie de botanică pe viu, faceți o vizită la Grădina Botanică!
De reținut:
Adresa: Șos. Cotroceni nr. 32
Program: zilnic între orele 08-20 (1 aprilie-31 octombrie), spații exterioare); zilnic între orele 09-17 (1 noiembrie-31 martie)
Serele se vizitează numai până la oră 13.00.
Pentru programul complet al tuturor spațiilor și tarife vizitați site-ul oficial.
Hai ca m-am mai culturalizat si eu! In 16 ani de stat in Bucuresti, nu am ajuns niciodata la Gradina Botanica! Rusinicaaaa! Trebuie sa ma duc!
N-am mai fost de ani buni in Gradina Botanica din Bucuresti. Dar sunt convinsa ca acum la inceput de vara arata minunat. In plus, se vede asta din fotografiile tale.
Trandafirii si cactusii sunt preferatii mei ;)!
Noroc cu plantele care sunt frumoase, ca altfel….Mi-a venit sa plang ultima data cand am fost…..si am vazut in ce paragina se afla gradina noastră 🙁
Foarte frumoase fotografiile , desigur si plantele/florile.
Noi am fost cand erau inflorite lalelele si narcisele, superb si primavara, dar parca acum e mai mare explozia de plante.