Frauenkirche și Katolische Hofkirche, două dintre bijuteriile arhitecturale ale Dresdei
Pot spune, fără să greșesc, că sunt un turist citadin, prefer să vizitez orașele și să admir arhitectura clădirilor ce atrag ca un magnet alți turiști ca mine sau să simt pulsul și agitația tipică acestora. Îmi plac și locurile relaxante și liniștite, dar că să fiu în elementul meu trebuie să fac permanent o activitate…
Mai mult decât atât, ador să gust orașul la pas, să explorez fiecare colțișor, să văd ceva acolo unde nimeni nu vede nimic sau prea puțin.
Așa m-au purtat picioarele printr-unul dintre orașele în care m-am simțit cel mai bine, Dresda, din care am plecat cu regretul că e atât de departe ca să nu îl revăd mereu. Mi-am dat seama că imi place Germania, iar nemții știu foarte bine cum sa se promoveze.
Două dintre clădirile care m-au impresionat pe mine au fost Frauenkirche (Biserica Maicii Domnului), care este un veritabil simbol al Dresdei și Catedrala Catolică (Katolische Hofkirche).
Biserica Maicii Domnului (Frauenkirche)
Biserica Maicii Domnului, se înalță astăzi maiestuoasă în centrul istoric al Dresdei, deși a fost bombardată în timpul celui de-al doilea război mondial, ca multe alte clădiri istorice din oraș.
Frauenkirche a fost construită inițial în sec. al XVIII-lea, în stil baroc, chiar de către arhitectul orașului Dresda și în decursul timpului a cunoscut destul de multe tulburări.
Reconstrucția sa în întregime a fost încheiată în 2005, în procesul de restaurare folosindu-se fragmente din construcția sa inițială, ce au fost extrase din maldărul de moloz de după bombardament, fapt ce îi conferă o unicitate aparte, recăpătandu-și astfel locul binemeritat în istorie. Dealtfel, la o privire mai atentă, se pot observa pietrele vechi prin culoarea lor mai închisă față de restul fragmentelor.
O cruce ce s-a găsit în ruine este expusă în biserică precum o mărturie a vicisitudinilor trecute peste ea.
Nu știu motivul pentru care au trecut atâția ani pentru ca Biserica Maicii Domnului să fie refăcută, însă rezultatul este unul covârșitor. Când pătrunzi în interior rămâi uimit de înălțimea amețitoare ce vrea să atingă cerul… Rânduri de loje dispuse asimetric sau în arcade, cu stucaturi în casete marmorate impunătoare îți creează senzația că ai pătruns într-o clădire de operă. Culorile predominante sunt albul și galbenul pal străpunse de un bleu ciel precum infinitul albastru.
Cupola bisericii era atât de superb pictată, amintindu-mi de tablouri ale pictorilor celebri!
Cand am intrat noi, în biserică era foarte multă lume ce aștepta un concert. Ceea ce îmi place foarte mult la bisericile catolice este că sunt gazdele a numeroase concerte frumoase, lăcașul de cult devenind, astfel, un lăcaș de cultură.
Din păcate, atunci când «evadezi» și reușești să ajungi și pe alte meleaguri, în goana după istorie și frumos nu îți mai permiți și un moment de meditație în acordurile muzicale ale vreunui muzician faimos în vreo Catedrală sau la Operă.
Singura experiență de acest gen am avut-o cu mai bine de 20 de ani în urmă la Opera din Odesa și pot spune că a fost o seară memorabilă.
Însă promisiunea pe care mi-am făcut-o, a fost aceea ca atunci când voi reveni în aceste locuri, pentru că voi ajunge iar la prietenii mei din Dresda, să îmi acord răgazul mai multor zile și atunci să pot și eu să fac parte din rândurile celor care așteptau cu nerăbdare un concert în astfel de lăcașuri religioase pline de încărcătură emoțională.
Catedrala Catolică (Katolische Hofkirche) – cea mai mare biserică a Saxoniei
Coborând scările impunătoare dinspre Terasa Bhrul, am remarcat o construcție uimitoare aflată chiar în Piața Palatului, respectiv Catedrala Catolică (Katolische Hofkirche), ce are o înălțime de peste 80 de metri și care domină piața, având deasupra sa aproape 80 de statui reprezentând sfinți sau apostoli (în nișele de pe zidurile exterioare) ce veghează orașul, fiind considerată cea mai mare biserică a Saxoniei.
Catedrala, construită la jumătatea secolului al XVIII-lea în stil baroc, pe vremea lui Friedrich August al II-lea, fiul lui Augustus cel Puternic, nu este foarte încărcată, în interior predominând albul pur, ansamblurile statuare cristice dând o pată de culoare și încărcătură religioasă.
Biserica, afectată sever cu ocazia celui de-al doilea război mondial, a fost reconstruită, păstrând una dintre cele mai mari orgi realizate de Gottfried Silbermann, un celebru fabricant neamț de instrumente muzicale și asta datorită faptului că în timpul bombardamentelor nu se afla în biserică, putând fi, astfel, salvată.
Sunt convinsă că Bach, de exemplu, căruia chiar se spune că i-ar fi fost dedicată orga de către Silbermann, sună absolut încântător în această catedrală magnifică!
Amvonul, care este construit în stil rococo, este sculptat cu o adevărată măiestrie, iar altarul care este realizat din marmură verde și roz cu ornamente aurii, cuprinde o pictură ce reprezintă Înălțarea lui Isus Cristos la Ceruri cu apostolii ce îl privesc, ridicându-și mâinile în semn de glorificare. La baza altarului se află o cruce din argint, ce reprezintă răstignirea Mântuitorului, care precede astfel Înălțarea Sa.
În interiorul Catedralei există patru capele, dintre care una este memorială, amintind de victimele războiului ce a distrus orașul.
În cripta bisericii, se află îngropată inima lui Augustus cel Puternic (dar și alți membri ai Casei de Wettin sunt îngropați aici), trupul său fiind în Polonia, având în vedere că a fost ales și rege al Poloniei în 1697 (țara în care a și murit), după convertirea sa la catolicism, deși fusese un mare susținător al protestantismului de care era foarte mândru.
Augustus cel Puternic și-a căpătat această sintagmă datorită forței sale fizice de care dădea dovadă, nu datorită faptului că ar fi fost un om puternic în stat… , însă el a fost acela care a transformat Dresda într-un adevărat centru cultural, mai ales după vizitele sale efectuate în Italia și Franța, fiind un mare iubitor de artă și aici nu pot decât să fac o similitudine între el și Carol al IV-lea al Cehiei care a făcut același lucru cu Praga.
Catedrala Catolică (Katolische Hofkirche), alături de Biserica Maicii Domnului (Frauenkirche) reprezintă două dintre punctele de maxim interes ale Dresdei, în principal prin simbolistica lor, aceea de credință că putem repara ce am distrus, speranță în viitor și iubire fără de care nu putem realiza nimic…