Florenţa altfel: ceramică toscană

Toscana este o regiune cunoscută pentru manufacturarea ceramicii fine încă din epoca romană. Produsele tradiționale din ceramică manufacturate în Florența, Siena, Pisa erau exportate în tot bazinul mediteranean.

Fabrici vechi și cu tradiție, cum ar fi cele din Asciano, încă sunt active și produc ceramică, ce este expusă și în muzeele din întreagă Italie, dar și în străinătate.

IMG_4401

Aflându-ne în apropiere de Ponte Vecchio și curioși de magazinul care ne făcea cu ochiul cu produsele din ceramică expuse am hotărât să îi trecem pragul pentru a face o paralelă cu ceramica românească și pentru a afla povestea ceramicii toscane chiar din inima regiunii.

Mi-a plăcut explozia de culoare din obiectele expuse, farfurii, căni, vaze, casete, ibrice, castroane, tăvi, fructiere, bomboniere, toate având ca laitmotiv fructele și florile. Galbene, albastre, roșii, acoperă întreaga suprafață a ceramicii.

IMG_4403

Admirând bibelourile, printre care și un cocoș, am încercat să îi explic vânzătorului că ceramica noastră de Horezu are ca simbol cocoșul și că ne dorim că să ducem povestea ceramicii toscane mai departe pentru ca turiștii care vizitează Florența să o privească și din alt punct de vedere, nu numai al obiectivelor turistice cunoscute, ci și prin prisma tradițiilor adânc înrădăcinate ale regiunii și oamenilor pe care îi vizitează.

IMG_4405

Pe lângă produsele din ceramică din care nu lipsesc obiectele decorative, magazinul Zaff, căci despre el este vorba, își completează povestea toscană cu nelipsitele măști de carnaval viu colorate și cu produse din răchită tradiționale..

Prețurile nu sunt tocmai scăzute pentru noi, aceastea variind până la câteva sute de euro/platou sau farfurie, însă nota aparte pe care o degajă ne cheamă parcă să dorim măcar o mostră și la noi în casă…

IMG_4417 IMG_4399 IMG_4400 IMG_4402 IMG_4404 IMG_4406 IMG_4407 IMG_4408 IMG_4409 IMG_4410 IMG_4411 IMG_4412 IMG_4413 IMG_4414 IMG_4415 IMG_4416

 

 

 

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

6 Responses

 1. Ana Maria says:

  Si eu ador ceramica toscana…este fantastica !!! Am doar un set de farfurii, sau ma rog, ce a mai ramas din el, hihihihihihi 😉

 2. Cu siguranță plecam cel puțin cu o vază și un set de farfurii, sunt superbe!!

 3. Diana says:

  da-mi , te rog, detalii de asezare a magazinului fata de Ponte Vecchio; daca sunt cu fata la pod e inainte sau dupa? stanga sau dreapta? desi am o vaga impresie ca e chiar inainte, paralel cu raul si la dreapta. parca tin minte ca erau multe magazinase cochete pe acolo.

  • Intrebare de baraj…Cand am ajuns aici a fost inainte de a trece podul, lasand raul Arno pe partea stanga. Nu mai stiu exact daca inainte sau dupa pod, dar cum te uiti la pod, lasand raul pe partea stanga, astfel de magazinase le gasesti in zona podului la cateva minute de acesta. Vizavi este un mic magazin alimentar si de aici poti urca spre Gradinile Boboli. O sa caut folderul cu Florenta sa vad succesiunea de poze pentru a-ti spune exact, cand pleci?

   • Diana says:

    februarie, deci mai e timp; cred ca il tin minte vag cu o vedere periferica sa-l fi vazut in drum, fiindca am fost pe podul vecin ca sa pozam Ponte Vecchio, doar ca atunci erau multe lucrari stradale.
    Vom fi mai atente de data asta 🙂

 1. 7 November, 2014

  […] am încercat să descopăr deosebirile de fabricație și design față de ceramica noastră sau de cea toscană, pe care le știam destul de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture