Festivaluri internaționale de neratat în 2019

Pentru anul 2019 am spicuit câteva festivaluri care au loc în jurul lumii și la care vă invit să participați, fie că le alegeți ca scop al călătoriei, pentru că la astfel de evenimente interacționăm îndeaproape cu cultura și tradițiile locurilor pe care le vizităm, fie că vă hotărâți sa petreceți o vacanță acolo unde se desfășoară acestea și ați putea să alegeți ca perioadă chiar zilele în care au loc. O mini vacanță de 3 zile cu mic dejun poate începe de la 300 de euro cu biletul de avion inclus/persoană.

 1. Festivalul Internațional Baroc din Valleta, 11 – 26 ianuarie, Malta. Și acesta ar fi doar un motiv pentru a vizita Valletta care a fost aleasă în anul 2018 Capitală Europeană Culturală. Festivalul se desfășoară în mai multe locații, precum: Teatrul Manoel, Catedrala St. Jones, Biserica Sf. Augustin ori Palatul Grandmaster. Prin concertele susținute, Festivalul își propune să aducă, în fața scenelor, iubitorii spiritului baroc. Tot în Vallleta, în Grand Harbour, are loc Festivalul Internațional al Artificiilor, între 24 aprilie si 4 mai. Amănunte: www.maltafireworksfestival.com . Un alt festival care are loc în Valletta este Festivalul de Film un eveniment anual care se desfășoară în luna iunie. Peste 40 de filme de lung metraj și douăzeci și patru de filme de scurt metraj sunt vizionate în diverse locații de interior și în aer liber din jurul orașului. Cea de-a cincea ediție a festivalului va avea loc între 14 și 23 iunie 2019. Pentru prima oară, festivalul își va dedica selecția de concurs pentru producțiile provenind de la treizeci și patru de țări mici din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Aeroportul se află la circa 5 km de capitala Valleta. De la aeroport se poate ajunge în centrul orașului cu autobuzul sau taxiul. Buget pentru o zi în Malta: de la 60 de euro/persoană pentru cazare și 2 mese.
 2. Carnavalul de la Veneția, Italia, o adevărată incursiune în timp pe la începuturile secolului al XIV-lea, se desfășoară în perioada 16 februarie – 5 martie. În timpul carnavalului au loc petreceri fabuloase, iar pe străzi veți putea admira costume și măști uimitoare. Consider că este cea mai bună perioadă de a vizita Veneția, pentru că veți prinde și Carnavalul unde veți admira numeroase parade ale costumelor. Festivalul celebrează trecerea de la iarnă la primăvară și include concursuri pentru cele mai frumoase măști, dar și concerte de muzică simfonică în Piața San Marco. Puteți găsi multe oferte de city break cu această ocazie, de la 120 de euro/persoană pentru 3 nopți, cazare cu mic dejun inclus și bilete de avion. Trăsătura și puterea specifică a Veneției este apa, oriunde te duci. Veneția este alcătuită din 121 de insule legate de 435 de poduri într-o lagună separată de Marea Adriatică de o serie de insule (Veneția Lido și Pellestrina); prin urmare, este complet înconjurată de apă, ceea ce o face cu adevarat o destinație de vacanță unică. Cinefilii pot alege Festivalul de film de la Veneția, cel mai vechi festival de film din lume, care va avea loc în perioada 28 august – 7 septembrie în insula Lido. Se poate ajunge cu un vaporetto în numai 10 minute din Piața San Marco. În această săptămână, pe lângă Festivalul de Film, Veneția va găzdui, de asemenea, Expoziția Internațională de Artă, Festivalul de Muzică Contemporană, Festivalul de Teatru, Expoziția Internațională de Arhitectură, Festivalul de Dans Contemporan și Carnavalul Internațional al Copiilor.
 3. Carnavalul de la Rio, Brazilia, 2 – 9 martie. Un festival plin de culoare și emoție care se desfășoară pe străzile orașului. Cel mai mare festival din lume a început din anul 1723 și este din ce în ce mai fascinant în fiecare an, participând dansatoare din peste 200 de școli de samba din Rio. Carnavalul de la Rio se desfășoară pe sambadrom, un loc de paradă pe bulevardul Marquês de Sapucaí, în cartierele Centro și Cidade Nova din Rio de Janeiro (un fel de stadion cu tribune din beton), iar prețul unui tichet pentru carnaval începe de la 55 $. Biletele de avion nu sunt tocmai ieftine și zborul include cel puțin o escală așa că o vacanță în Rio de Janeiro în timpul acestui festival trebuie planificată din timp, bugetul depășind lejer 1500 de euro.
 4. Festivalul Lalelelor, Lisse, Grădinile Keukenhof, Olanda, 21 martie – 19 mai. Din martie și până în mai, Olanda explodează de culoare și miresme, deoarece milioane de lalele împodobesc câmpiile de lângă Amsterfam. În timpul festivalului au loc parade, dans și muzică. Neapărat să ajungeți în Parcul Keukenhof, cea mai mare grădină din lume (32 de hectare), unde se pot găsi atât lalele, cât și narcise, zambile, orhidee și alte specii de plante. Puteți ajunge în Keukenhof cu un autobuz direct de la aeroportul din Amsterdam ori cu un tren de la Haga. Cel mai bine cumpărați o excursie sau un circuit în Olanda în această perioadă și veți vedea și alte locuri interesante. Intrarea în parc este 16 euro.
 5. Festivalul Trandafirilor, Kazanlak, Bulgaria, 2 iunie. Din 1903, în prima săptămână din iunie, la Kazanlak se elogiază trandafirii. Urmează câteva zile de parade, spectacole, dar și concursuri la care vin vizitatori din toată lumea și nu e de mirare. Mai mult de 85 % din producția mondială de ulei de trandafiri își are originea în celebra Vale a Trandafirilor (situată între munții Balcani – Sredna Gora), ulei considerat ”aurul lichid”, deoarece este mai scump decât aurul. Kazanlak face parte dintre destinațiile de excelentă EDEN ale Bulgariei. Nu plecați fără a vizita Muzeul Trandafirilor, în care se povestește despre istoria producției de ulei începută cu sute de ani în urmă. În anul 2019 se sărbătoresc 116 ani de la primul festival! Kazanlak este situat în inima Bulgariei, la o distanță de 200 km atât de capitala Sofia cât și de Burgas. Stația de autobuz din Kazanlak este la o plimbare de un minut de gară.
 6. Festivalul International de Film de la Karlovy Vary, 28 iunie – 6 iulie. Festivalul de Film de la Karlovy Vary este cel mai prestigios festival de film din Europa Centrală și are o atmosferă unică. Primul festival a avut loc în anul 1946 în Mariánské Lázně, iar un an mai târziu a fost mutat în Karlovy Vary. În fiecare an festivalul prezintă premiera a peste 200 de filme noi din întreaga lume, iar cea mai bună este premiată în mod tradițional cu premiul principal, Crystal Globe. Festivalul include o varietate de celebrități cinematografice și sociale, mii de fani de film, concerte, ceremonii, petreceri, conferințe de presă și zeci de evenimente însoțitoare. Centrul festivalului este hotelul Thermal, dar proiecțiile se desfășoară în întreg orașul, iar Karlovy Vary este un oraș uluitor de frumos, pe care merită să îl vizitați măcar o dată în viață. Și asta nu numai datorită frumuseții sale, dar și a faptului că este un oraș-stațiune recunoscut pentru băile termale celebre. Din Praga și până în Karlovy Vary sunt circa 130 de kilometri. 
 7. Festivalul Lavandei (Le Corso de la lavande), Digne-Les-Bains, Provence, Franța, are loc în primul weekend din august, mai precis pe 2 august 2019. La finele lui august are loc și Târgul de Lavandă (La Foire de la lavande). În parcul central unde are loc festivalul, au loc demonstrații de extragere a uleiului de lavandă care se folosește la fabricarea săpunului, parfumului și a apei de toaletă. În oraș se află și un muzeu dedicat lavandei, în care veți descoperi cultura lavandei începând cu anul 1900. Cel mai apropiat aeroport este în Nisa, de unde se ajunge în două ore și jumătate cu un autobuz expres.
 8. .Oktoberfest, Munchen, Germania, 21 septembrie – 6 octombrie. Cu o vechime de 200 de ani, cel mai mare festival al berii din lume nu ar trebui ratat de iubitorii berii care pot fi serviți de chelnerițe îmbrăcate în costume bavareze tradiționale. Dacă sunteți curioși, aflați că 30% din producția anuală de bere din München se consumă timpul acestui festival.

Opțiunea cea mai bună de preț ar fi city-break-urile, altfel un zbor dus-întors este în jur de 200 de euro. Oktoberfest se sărbătorește și în alte orașe din Germania, dar și în alte țări, inclusiv la noi, iar în România au loc câteva festivaluri care și-au făcut un nume pe plan internațional, precum Festivalul Sighișoara Medievală, Neversea Festival (4-7 iulie) sau Untold Festival (1-4 august).

Eu sper că v-am oferit câteva idei de a face dintr-o mini vacanță banală, una deosebită pe care să nu o uitați niciodată!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

4 Responses

 1. Eu îți mulțumesc,Monica,pentru ponturi și pentru informații!Apreciez efortul de a le aduna pe toate într-un articol și a-l aduce în fața noastră…recunosc,de asemenea,că mai multe mi-au făcut cu ochiul dar măcar la unul dintre ele de-aș ajunge…Toate cele bune!

 2. Mirela Marin says:

  Malta se află pe lista mea de destinații de un timp. Mi-ar plăcea să se concretizeze anul acesta și să coincidă cu unul dintre festivalurile de la Valletta.
  De asemenea, îmi doresc să ajung în Olanda, în perioada festivalului lalelelor.
  Mulțumesc pentru sugestii!

 1. 25 January, 2019

  […] Citește și Festivaluri internaționale de neratat în 2019 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture