Fatzada Istorică, o nouă atracție a Brașovului
La ultima mea vizită în Brașov, de la sfârșitul lui 2013, am remarcat ceva ce nu mai văzusem înainte și care mi-a adus aminte de o vacanță petrecută în Dresda, respectiv Fatzada Istorică, care a devenit o nouă atracție a Brașovului.
Lângă Piața Palatului din Dresda, pe Augustus Strasse, am putut admira pictura din gresie porțelanată lungă de 100 de metri, care reprezintă Procesiunea Prinților și care înfățișează nu mai puțin de opt sute de ani de istorie a casei regale saxone (din dinastia Wettin), prin imaginile a 35 de prinți, regi și duci călare, fiind considerată cea mai mare imagine de porțelan (Meissen) din întreaga lume, aflându-se pe exteriorul unuia dintre zidurile curții interioare a Palatului Regal.
Revenind la Brașov, chiar în centrul istoric și tot pe peretele unei curți interioare, dar a Casei Mureșenilor, se află o lucrare murală de 25 de metri și înaltă de 2 metri, ce reprezintă evoluția costumului istoric la Brașov în perioada cuprinsă între secolele XIII-XIX.
Lucrarea aflată pe zidul ce aparține sucursalei locale a Băncii Naționale a României și care a fost intitulată Fatzada Istorică, înfățișează 20 de personaje militare sau civile din perioada respectivă, bărbați, femei și copii, în diferite costume reprezentative, fiind cea mai mare pictură murală realizată până în prezent în Brașov.
Astfel, Brașov s-a mai îmbogățit cu o nouă atracție turistică, pe lângă cele binecunoscute, din care menționez Casa Sfatului, Biserica Neagră, Bastionul Țesătorilor, Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Fierarilor, Zidurile de apărare ale vechii cetăti, Bastionul Tăbăcarilor, Poarta Ecaterinei.
Interesant este de urmărit rezistența acestei Fatzade Istorice în timp, cei patru artiști plastici muncind la ea aproape o luna de zile, de dimineață și până noaptea târziu. Mai mult decât atât, am înțeles că documentarea a fost destul de dificilă, însă rezultatul este unul remarcabil și nu pot spune decât că mă bucur că în ziua de astăzi se mai pune accent pe reliefarea istoriei și culturii noastre chiar și în acest mod inedit, semn că ne pasă…
Foarte frumos !
Poveste in poveste!Mi-a placut foarte mult !
Astept cu nerabdare episodul urmator!
Aveti un blog cu povesti minunate ! Muntii Apuseni i-ati vizitat ? Sunt de o frumusete deosebita si cu siguranta ati putea scrie multe pagini despre o excursie acolo 🙂
https://andreipreotu.wordpress.com/2015/03/05/vizitati-muntii-apuseni/
Multumesc pentru aprecieri! Am vizitat o parte… 🙂