Fascinanta Londra by Traveling Hawk
Impresii de călătorie din Londra by Traveling Hawk
Călătoria nu ţine cont de vârstă, dacă ai acest microb în sânge îl ai de când te naşti, indiferent de împrejurări. Iar dacă se transformă în pasiune, ajungi să împărtăşeşti şi altora experienţele tale de vacanţă.
Aşa am descoperit-o pe Adriana Ritt de la blogul de travel Traveling Hawk, cu poveştile ei fascinante despre Asia, destinaţie pe care nu ştiu dacă o voi atinge vreodată. Mai aproape de mine este, însă, Londra, oraşul pe care îl iubesc cel mai mult, din lecţiile de limbă engleză pe care le predam copiilor la începutul carierei mele şi pe care mi l-am dorit să îl vizitez. Un oraş pe care îl ştiu pe dinafară, virtual vorbind, şi despre care citesc de fiecare dată cu plăcere, până când voi reuşi să ajung şi eu acolo…
O voi lăsa pe Adriana să vă încânte cu poveştile ei despre Londra, cu recomandările de obiective turistice pe care nu trebuie să le ratăm când ajungem în capitala britanică.
“Sunt Adriana Ritt aka Traveling Hawk, care scriu pe blogul de călătorii cu acelaşi nume (travelinghawk.me). Am început această activitate în urmă cu mai bine de trei ani, pentru a împărtăşi şi altora impresiile şi experienţa mea de călătorie.
Pentru că m-am pensionat de curând (eveniment despre care am scris pe blogul meu generalist, început odată cu pensionarea, ochiulbabei.me), e normal că am avut o viaţă de om la dispoziţie ca să călătoresc. Am început prin călătorii cu părinţii, pe la rudele din ţară. Pe vremea aceea nu era moda călătoriilor ca acum, nu în accepţia de azi a conceptului, oricum. Aveam însă rude în locuri interesante, aşa că am văzut încă din copilărie Sinaia, Brăila, Bucureşti. La 14 ani (1961) am văzut marea şi la 21 de ani (1968) am mers în prima mea tură de munte, cu rucsacul în spate, din cabană în cabană, în Munţii Făgăraşi, „sport” pe care l-am practicat apoi mulţi ani, împreună cu soţul meu!
Pe la 12 ani am început să conştientizez ce înseamnă călătoriile adevărate şi am citit tot ce mi-a cazut în mână despre adevăraţi călători precum Nansen, Thor Heyerdhal, Livingstone, Marco Polo şi alţii. Incet-încet, s-a înfiripat în mintea mea dorinţa de a ajunge în locuri îndepărtate şi de a vedea minuni fără seamăn. A mai descoperi ceva nu mai era posibil, se descoperise deja tot dar a fost perioada în care visam la a deveni explorator polar!
Inainte de revoluţie, matură fiind, am reuşit să văd o bună parte din capitalele fostei URSS, să merg într-un sejur la Soci, să vizitez Budapesta, Praga, Berlin, Dresda, Leipzig şi Erfurt, acestea din urmă în fostul RDG.
După revoluţie am călătorit mult, la început în cadrul unor proiecte europene legate de învătământul superior, în care am lucrat. Anglia, Austria, Danemarca, Olanda, Finlanda, Suedia, Spania, Italia au fost ţări în care m-am deplasat cu această ocazie şi unde am utilizat weekendurile pentru a explora mai mult. Apoi am început adevăratele călătorii, în opinia mea, lărgind aria lor şi pe alte continente. Din momentul în care am pus prima dată piciorul în Asia (Beijing a fost primul oraş vizitat acolo), m-am îndrăgostit de ea iremediabil. Visele mele legate de Drumul Mătăsii cred că şi-au spus aici cuvântul…Am călătorit foarte mult singură, organizându-mă singură, fără a apela la vreo agenţie doar când a fost absolut nevoie, dar am mers şi cu soţul meu în multe locuri. Avion, tren, autobuz, maşina personală, orice mijloc de transport care mă ducea la ţintă.
Sunt peste 40 la număr ţările pe care le-am vizitat şi au mai rămas atâtea pe care aş vrea să le văd…Din păcate, funcţionează aici un paradox – când e tânăr, omul nu are nici bani, nici timp, iar când îmbătrâneşte, ar avea timp dar nu mai are nici sănătate şi tot fără bani e, cel puţin cu pensiile din România…Ei, dar nu vreau să mă plâng! Aşa cum am ştiut să-mi organizez până acum călătoriile cu un buget limitat, voi găsi o cale să mai fac măcar o excursie pe an şi de acum încolo.
Pentru că în Marea Britanie am fost de multe ori, drumurile mele acolo însumând luni, aş vrea să fac câteva recomandări celor care doresc un city break la Londra. Ele sunt valabile mai ales pentru cei care sunt la un al 2-lea, al 3-lea, etc. city break, pentru că la primul, toată lumea merge să vadă ceea ce a citit undeva că ar fi un „must see”.
Când mergi prima dată la Londra, nici nu-ţi ajunge un weekend ca să ajungi în Piccadily Circus şi Trafalgar Square, dar desigur ai vrea să vezi şi Parlamentul şi Big Ben-ul şi apoi să treci podul peste Tamisa şi să te ridici deasupra oraşului în London Eye sau poate să faci o croazieră pe Tamisa. Ai auzit de Buckingham, palatul reginei şi vrei să prinzi schimbarea gărzii, să vezi soldăţeii ca de jucărie, cu cuşmile lor de urs, iar faimosul Hyde Park nu e prea departe, aşa că fuga până acolo! Uff! Sunt atâtea de văzut şi timpul e atât de scurt! Nu poţi rata Oxford Street, raiul cumpărăturilor, iar Harrod’s e ceva ce trebuie văzut! Le poţi cuprinde pe toate într-un singur city breack?! Nu cred!
Iată de ce poţi merge de câteva ori la Londra, tu decizi de câte, şi tot nu te plictiseşti! Nu vorbesc aici de muzee, care sunt nenumărate, ca să nu spun decât de Muzeul figurilor de ceară, acela primul, originalul, pentru că apoi au apărut şi în alte oraşe ale lumii, ci de muzeele de artă, ştiinţă, istorie, etc. Dar muzeul între muzee, unul din marile muzee ale lumii este British Museum. Ajungi la el cu metroul, coborând în staţia Victoria şi mai mergând puţin pe jos. Intrarea este liberă şi toate bogăţiile lumii ţi se aşterne la picioare! Nu vă spun mai multe, fiindcă puteţi citi despre el nu una ci câteva postări pe blogul meu. Vă arăt doar câteva poze aşa, de teaser…
Iubitorii adevăraţi de flori şi grădinărit n-ar trebui să rateze evenimentul anual care este Chelsea Flower Show (vezi postarea de pe blogul meu). El are loc în luna mai, iar biletul îl puteţi achiziţiona de pe internet. Trebuie însă să vă grăbiţi fiindcă spaţiul expoziţional este limitat, deci şi numărul vizitatorilor şi biletele se epuizează repede! Veţi vedea acolo nu doar superbe expoziţii florale, ci şi aranjamente de grădini pe tematici şi veţi putea să cumpăraţi seminţe şi alte lucruri legate de grădinărit.
Dacă sunteţi amatori de pieţe în aer liber, ameţitoare prin obiectele care se vând dar şi prin publicul numeros şi colorat, două sunt pieţele pe care n-ar trebui să le pierdeţi din vedere – Camden Town Market şi Notting Hill Portobello. Prima este amenajată într-un fost spital veterinar regal, lângă fostele grajduri regale, deci şi locaţia este interesantă. Cealaltă, este o piaţă foarte colorată, cu antichităţi dar şi alte obiecte dintre care vă puteţi alege cu suveniruri frumoase, care poartă o intensă amprentă hispanică. Oricare vă va fi alegerea, nu veţi regreta. Sau poate, le vedeţi pe rând, pe amândouă!
După ce le-aţi văzut pe toate, vă puteţi petrece o zi la Greenwich, să vedeţi muzeul meridianului Greenwich sau să vă plimbaţi prin curtea Academiei Navale, pe malul Tamisei. Din parcul orăşelului, veţi vedea panorame frumoase ale Londrei.
Amatorii de istorie trebuie să treacă neapărat pe la City Tower of London, unde au fost întemniţaţi atâţia regi şi nobili de-a lungul istoriei şi unde puteţi vedea şi o frumoasă expoziţie de tezaur regal. Nu în ultimul rând, o poză cu faimoşii beefeaters, o puteţi face cel mai bine acolo.
Ar mai fi multe altele de văzut în Londra, ca să nu spun de alte locuri din Anglia…Mă opresc însă aici. Puteţi vizita blogul meu, unde găsiţi detalii despre recomandările făcute. Acolo, povestea Londrei va mai continua”…