Fascinanta Americă de Sud by Lucian Hirsu

O călătorie fascinantă prin America de Sud by Lucian Hirsu

“Adesea, atunci când mă întâlnesc cu prietenii, indiferent ce subiect de conversație abordăm, discuția tot la călătorii ajunge. Și nu de puține ori, mi s-a cerut părerea în privința destinațiilor și locurilor de vizitat. Așa că, am considerat util să scriu impresiile mele pe un blog de călătorie care îmi poartă numele: lucianhirsu.ro“.

Şi dacă Lucian Hirsu nu şi-ar fi scris impresiile pe un blog, nu ar fi ajuns la primul eveniment de turism despre social media şi blogosfera de travel la care am participat şi nu l-aş fi cunoscut. Ulterior, paşii ni s-au mai întâlnit şi pe la alte manifestări de turism. Evident, am început să îl urmăresc, fascinată fiind de destinaţiile în care a reuşit să ajungă, mai ales în America de Sud, despre care l-am rugat să povestească pe blog.

BUENOS AIRES - PALATUL PREZIDENTIAL (1)

“Pasiunea pentru călătorii mi-a fost insuflată încă de mic de către părinții mei și după ce am bătut România în lung și-n laț, în 1990, la vârstă de 11 ani, am început să călătoresc în străinătate. Până în prezent am reușit să vizitez 44 țări de pe 5 continente, iar țelul meu este să ajung în cel puțin 100 de țări.

Una dintre cele mai interesante călătorii pe care le-am întreprins până acum a fost în America de Sud, unde am vizitat Peru, Bolivia, Argentina și Brazilia. Acest periplu a cuprins locații aflate atât în zonă litorală a oceanelor Pacific sau Atlantic, cât și înălțimi de peste 4300 m.

Primul contact cu America de Sud l-am avut la Lima, capitala statului Peru. După două zile de vizite prin capitala statului Peru, pot spune că este un oraș interesant, care are multe de oferit și în care m-aș întoarce cu plăcere oricând. Atât locurile istorice din perioada colonială spaniolă, cât și așezarea pe malul Oceanului Pacific sunt atuuri turistice ale orașului, pe lângă amabilitatea localnicilor, care mi s-au părut oameni calmi și doritori să te ajute cu orice aveai nevoie.

LIMA - PLAZA DE ARMAS

PERU - ALTIPLANO - 4300 M ALTITUDINE

Următoarea destinație a călătoriei a fost Cuzco, fosta capitală a imperiului. De aici am ajuns cu un tren turistic și un autobuz la Machu Picchu, legendarul oraș mayaș. Până să ajung acolo, am văzut poze sau filme cu acele locuri, însă adevărata sa măreție și energie am perceput-o abia atunci când i-am călcat pragul. A fost unul din visele vieții mele să vizitez Machu Picchu și sunt fericit și împlinit că am avut ocazia să ajung în acele locuri sacre, pline de energie pozitivă. Multe din misterele legate de acestă așezare rămân încă neelucidate, pentru mine fiind de-a dreptul impresionantă experiență trăită în preajma unei pietre despre care se spune că degajă energie. Acolo m-am simțit într-o altă lume, care transcede dimensionalitatea spațială, așa cum o percepe mintea umană.

MACHU PICCHU

În zona Cuzco, am vizitat și vestigiile de la Tambo Machay, Kenko, Puca Pucara, Ollantaytambo, călătoria continuând ulterior către orașul Puno, aflat pe malul lacului Titicaca. În traducere înseamnă Lacul Frumos și este lacul navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume (3812m).

Pe acest lac populațiile Uros au constituit insule din stuf, care adăpostesc în prezent aproximativ 6000 oameni. Principala lor îndeletnicire este turismul, care le-a schimbat în ultimele decenii modul de viață, îndepărtându-se oarecum de la tradițiile străvechi.

LACUL TITICACA (1)

Vizitarea acestor locuri frumoase, desprinse parcă din secolul trecut a reprezentat punctul terminus al vizitei în Peru, îndreptându-mă spre Bolivia. Cele două țări nu sunt în cele mai bune relații datorită faptului că Bolivia a fost parte a statului Peru până în anul 1809. După trecerea frontierei, am mers cu autocarul până în La Paz, capitala statului bolivian. Acest oraș a fost sub așteptările mele, mi s-a părut cenușiu și anost, așezat că într-o căldare, fiind foarte greu să îți fixezi punte de reper pentru orientare.

LA PAZ (1)

Ceea ce mi-a atras atenția în mod deosebit a fost o zonă de la mariginea La Paz-ului, numită Valea Lunii, foarte aridă și cu formațiuni stâncoase, ce dau senzația că ești pe Lună.

LA PAZ - VALEA LUNII (1)

Odată cu plecarea din La Paz am lăsat în urmă înălțimile amețitoarea ale Podișului Altiplano, coborând la nivelul mării, în Buenos Aires. Capitala Argentinei este de-a dreptul fermecătoare, atmosfera aduce pe undeva cu cea a unei mari capitale europene. Este un oraș care freamată în ritm de tango, cu lume amabilă și drăguță, întâlnind la tot pasul turiști dornici să savureze clădirile medievale ori mâncărurile foarte gustoase ale bucătăriei argentiniene.

1200 km la nord de Buenos Aires se află penultinul punct al periplului meu sud-american: Cascada Iguazu, una din cele 7 minuni naturale ale lumii. Seria de cascade Iguazu se află la rascucea dintre Argentina, Brazilia și Paraguay. Considerată de mulți mai interesantă decât Niagara, Iguazu atrage anual milioane de turiști din toate colțurile lumii.

CASCADA IGUAZU 2

CASCADA IGUASSU

Înainte de a mă întoarce în Europa, am făcut un ultim popas de 2 zile în celebrul Rio de Janeiro.

RIO DE JANEIRO - COPACABANA

Aici am avut parte de una din cele mai frumoase priveliști visate de un turist, odată cu urcarea pe vârful Sugar Loaf, mai puțin înalt decât Corcovado, locul unde este ridicată statuia lui Isus, însă amplasat în zonă centrală.

Rio de Janeiro văzut de sus este senzational, însă atunci când cobori înapoi pe pamânt, mi s-a părut cam cenușiu, destul de nesigur și foarte murdar. Ca o impresie generală, nu mi-aș dori să mă întorc prea curând acolo…

RIO DE JANEIRO - VEDERE DE PE SUGAR LOAF 2

Concluzionând, pot spune că experiența mea sud-americană, care a durat aproape 3 săptămâni, a fost senzațională, am văzut multe locuri încântătoare și am trăit experiențe unice…amintirile fiind neprețuite”.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

  1. Tudor says:

    Sper sa ajung sa fac acest traseu anul viitor.
    Cat mi-ar trebui, ca si timp, sa fac doar Peru si Argentina?
    Multumesc!

  2. Lucian says:

    Pentru traseul Lima-Machu Picchu-Buenos Aires-Iguazu (partea argentiniana) cred ca vreo 10-12 zile sunt suficiente. Pentru Cuzco, locul de unde se pleaca in vizita la Machu Picchu, este nevoie de cel putin o zi de acomodare cu altitudinea mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture