Făşangii de la Cetea la Târgul de Turism al României

Ca la fiecare ediție, la Târgul de Turism al României, fiecare expozant, fie că este agenție, oficiu de turism al unei țări ori regiune, încearcă să atragă atenția vizitatorilor printr-o serie de manifestări menite să influențeze decizia potențialului turist de a își petrece vacanța într-un loc sau altul.

Dacă suntem interesați de tradițiile și obiceiurile unei ţări, România este destinația perfectă și asta pentru că, în opinia mea, mai întâi ar trebui să ne cunoaștem țara înainte de a încerca să interacționăm cu tradițiile și cultura altor țări.

Județul Alba se prezintă la târg întotdeauna cu excelenţă și a reușit să se facă cunoscut nu numai prin frumusețile naturale de care beneficiază, dar și prin festivalurile care au loc în cursul unui an.

Mai nou intrat în agenda manifestărilor, însă un obicei ritualic vechi, păstrat nealterat în timp, Făşangii de la Cetea și-au făcut prezența la târg, însoțiți și de ansamblul folcloric Floare de Colț care a încântat privirile celor prezenți.

Fasangii de la Cetea

Fasangi (20)Fasangi (13)

Fasangi (21)

Cetea, aflată la circa 28 de kim de Alba Iulia, în comuna Galda de Jos, este o așezare veche cu tradiții misterioase și locuri tainice, dacă ar fi să amintim numai de Piatra Cetății, Avenul Sunătoarea, Băile Romane și Cheile Văile Cetății.

Făşangii de la Cetea se manifestă în săptămâna dinaintea Postului Mare, când feciorii din sat se adună la marginea acestuia și se îmbracă astfel încât să nu fie recunoscuți. Poartă haine și măști expresive și se formează în două cete: Făşangii lupi și Făşangii oameni.

Fasangi (5)Fasangi (11)

Făşangii lupi sunt conduși de un dac care poartă stindardul dacic (capul de lup cu coadă de dragon), iar Făşangii oameni, în număr de zece, parodiază, practic, ceea ce se întâmplă acum între semeni, mai ales lipsa de iubire.

Făşangii pornesc prin sat cu mare zgomot, urlând și mormăind, iar personajele pe care le întruchipează cei care îi reprezintă pe oameni sunt:

 • Popa, Preoteasa, Crâsnicul, toți semnificând ritualurile de înmormântare
 • Ofițerul, care reprezintă ordinea și dezordinea
 • Domnul și Domnișoara, ce reprezintă niște caricaturi ale bogaților aroganți care nu au altă lege decât banul
 • Mocanul și Mocana, ce întruchipează oamenii munților
 • Vâlva Pădurii, care bocește într-una
 • Nebunul călărind pe măgar invers, parodiind omul fără scrupule

Fasangi (8)

Scopul marșului lor, într-un dans dezordonat prin sat este acela de purificare spirituală, în final așezându-se în jurul unui rug, când se dezlănțuie Dansul Lupilor.

Trebuie să fie destul de înfiorător și extatic să îi vezi în dansul lor haotic noaptea, strânși în jurul focului sacru…

Fasangi (12)

Anul acesta, la festivalul desfășurat în 2 martie 2014, s-au lansat cărțile “€œCetea de ieri și azi” și “Făşangii de la Cetea”, având loc și un spectacol artistic de muzică populară, ușoară, discotecă și cină tradițională.

Începând cu 2014 avem parte și de acest festival, la Cetea, sat în care au loc și alte manifestări culturale în cursul anului, evenimentele importante din județul Alba putând să le vedeți aici. Un album complet de poze urmariti pe pagina de facebook.

Fasangi (3)

Fasangii de la Cetea (15) Fasangii de la Cetea (14)Fasangii de la Cetea (16)Fasangi (5)Fasangi (29) Fasangi (28) Fasangi (27) Fasangi (26) Fasangi (24) Fasangi (23)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

5 Responses

 1. Tradițiile noastre rurale ne fac să fim mândri că suntem români. Poveștile despre români și locurile unde trăiesc de mii de ani sunt minunat scrise de condeiul lui Monica.

 1. 24 March, 2014

  […] timpul TTR a avul loc și promovarea stațiunii Mamaia, care a făcut furori printre cei prezenți, Fășangii de la Cetea, dar și alte evenimente desfășurate concomitent, cu greu putând decide la care să particip, […]

 2. 2 September, 2014

  […] Nu ratați nici Târgul de Fete de pe Muntele Găina ori alte festivaluri care au loc în cursul anului, precum Festivalul Secerișului ori Fășngii de la Cetea. […]

 3. 19 October, 2014

  […] se numără bobocii, adică sărbătorile, așa că ajungem la Festivalul Serbările Toamnei din Cetea, județul Alba, ce ne întâmpină cu o expoziție de costume populare și proiecții de filme […]

 4. 20 February, 2015

  […] cu ora 16,30, la Căminul cultural din Cetea, comuna Galda de Jos din Județul Alba, va avea loc Festivalul Făşangii de la Cetea, ce include Dansul Lupilor, în care Ego-ul ca mască umană va fi dezvăluit și […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture