Expoziția de Trenulețe din Gara Sinaia, o încântare pentru adulți și copii

Nu mai este un secret pentru cei care mă cunosc că Sinaia reprezintă stațiunea mea de suflet, unde am petrecut multe vacanțe încă dinaintea anilor primei studenții. Cel mai mult mi-a plăcut și îmi place să mă plimb prin zona Castelului Peleș, un castel care m-a fascinat dintotdeauna și pe care îl găsesc de fiecare dată mai atrăgător.

Muzeul Trenulețelor din Sinaia

Pe lângă drumețiile făcute, am vizitat tot ce se putea vizita în Sinaia, chiar de mai multe ori. Atât Peleșul, cât și Pelisorul, Mănăstirea Sinaia și Casino-ul ori Vila Luminiş (Casa Memorială George Enescu)indiferent de anotimp. Mai nou, deschisă de câțiva ani, Expoziţia de Trenuleţe în miniatură sau Muzeul Trenulețelor, cum i se mai spune,  începe să atragă vizitatori și, evident, și pe mine și am rămas fascinată ca un copil! Nu pot decât să îmi închipui cât de mult se vor bucura fetele mele de o vizită aici.

Expozitia de trenulete Sinaia (35)

Expozitia de trenulete Sinaia (1)

Muzeul Trenulețelor se află chiar în Gara Sinaia, pe partea stângă cum intri în gară și vrei să te îndrepți spre peron și a fost deschis în 2009, machetele expuse reprezentând copii ale unor gări din Elveția și Italia. Acestea au fost realizate de Alberto Drera, un italian pasionat. Clădirea care găzduieşte muzeul a fost construită în 1886, reprezentând prima gară regală din România.

150 de vagoane, 70 de locomotive și 300 de metri de linie ferată ne așteaptă să le admirăm, iar amănutele sunt fabuloase!

Expozitia de trenulete Sinaia (10) Expozitia de trenulete Sinaia (9)

Machetele expuse în Muzeul Trenulețelor din Sinaia au gări, depouri, tunele, viaducte, pasarele, iar trenurile își fac loc printre arbori și munți. Oameni care așteaptă pe peron cu valizele, oameni care se îndreaptă spre tren, schiori rostogoliți pe o pârtie din apropiere, muncitori lucrând de zor, accidente aflate pe șoselele paralele cu liniile ferate, ori chiar explozii, pompieri în acțiune, ambuscade, animale la păscut, semafoare, felinare, un patinoar, un mire cu mireasa în brațe în toiul nunții, pe toate le putem vedea în miniatură. Chiar şi celebrul Orient Expres îşi găseşte locul în expoziţie….

Expozitia de trenulete Sinaia (12)Expozitia de trenulete Sinaia (34) Expozitia de trenulete Sinaia (33)Expozitia de trenulete Sinaia (38)Expozitia de trenulete Sinaia (41)Expozitia de trenulete Sinaia (49)Expozitia de trenulete Sinaia (51)

Pe lângă aceste machete, în Muzeul Trenulețelor se află și câteva jocuri lego, dacă mai era nevoie să atragi copiii să admire exponatele din muzeu…

Expozitia de trenulete Sinaia (18)

În același timp, aici se află o cafenea, așa că poți lasa copiii în voie să admire trenuleţele și să savurezi o cafea sau un ceai bun.

Expozitia de trenulete Sinaia (32)

Cum am ieșit din Muzeul Trenulețelor, am văzut și mașina drezină a Anei Pauker, cu ușile ei blindate, dar și o locomotivă veche așa că ai ce admira atunci când aștepți trenul în Gara Sinaia!  Timp să fie.

Expozitia de trenulete Sinaia (102)Expozitia de trenulete Sinaia (105)

De reținut:

 • program zilnic între orele 10.00-18.00
 • bilet intrare 7 lei cu reducere pentru copii
 • taxa foto 6 lei

Expozitia de trenulete Sinaia (3)Expozitia de trenulete Sinaia (43) Expozitia de trenulete Sinaia (42)Expozitia de trenulete Sinaia (47) Expozitia de trenulete Sinaia (46)Expozitia de trenulete Sinaia (58) Expozitia de trenulete Sinaia (55) Expozitia de trenulete Sinaia (56) Expozitia de trenulete Sinaia (57)Expozitia de trenulete Sinaia (61)Expozitia de trenulete Sinaia (66) Expozitia de trenulete Sinaia (65)Expozitia de trenulete Sinaia (72)Expozitia de trenulete Sinaia (76)Expozitia de trenulete Sinaia (83) Expozitia de trenulete Sinaia (81) Expozitia de trenulete Sinaia (82) Expozitia de trenulete Sinaia (20)Expozitia de trenulete Sinaia (26) Expozitia de trenulete Sinaia (22) Expozitia de trenulete Sinaia (23) Expozitia de trenulete Sinaia (24) Expozitia de trenulete Sinaia (25)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

22 Responses

 1. Am vizitat și noi muzeul trenulețelor pe 8 martie, am pregătit articolul pentru mâine.
  Pe noi ne-a fascinat, nu am mai fi plecat de acolo!!

 2. Alina says:

  Stiti unde s-a mutat? As vrea sa ajung la ea, dar nu știu unde sa caut detalii

 3. Liliana Savu says:

  Expozitia de Trenulete din Gara Sinaia nu s-a mutat! Este deschisa in fiecare zi de la 10.00 la !8.00 si va asteapta in aceeasi atmosfera de buna dispozitie si candoare!

  https://www.facebook.com/ExpozitiaDeTrenuleteSinaia/

  • Tocmai s-a elucidat si confuzia, persoana care a administrat expozitia din Sinaia creat o noua expozitie, Oraselul Trenuletelor, in Brasov, str. Muresenilor nr. 3. Expozitia de la Brasov este nou nouta, ce cuprinde colectii personale de trenuri, o diorama care reprezinta o avanpremiera la viitoarea diorama care va fi gata in toamna si cele 2 colectii de LEGO Vintage.

 4. Liliana Savu says:

  multumim! Va mai informez ca nu se percepe taxa de fotografiat sau filmat , iar intrarea pentru adulti costa 10 lei, pentru copii 7 lei si pentru grupuri 5 lei .

 5. D-na Anghelovici, in primul rand va multumesc pentru articol si update-ul din 6.06.2016. Pentru buna informare a iubitorilor de trenulete, ma vad insa nevoit sa aduc cateva lamuriri.
  O foarte scurta istorie:
  In 2009, Jane Drera a dispus construirea dioramei in memoria tatalui ei, Alberto Drera. Diorama mare a fost realizata de Bogdan Ioan si Florin Vornicu. Cea mica a fost donata de catre Bogdan Ioan. Initial cele doua au fost in Brasov, apoi transportate in gara Sinaia. In momemtul de fata, atat locatia, cat si dioramele apartin CFR-ului.
  In perioada martie 2012 – ianuarie 2016 (adica 4 ani de zile) firma particulara a carui administrator sunt eu, Shwan Sebastian, a avut placerea si onoarea de a administra Expozitia de Trenulete Sinaia. In momentul in care contractul de inchiriere al spatiului a expirat pe 31.01.2016 „ne-am luat jucariile” (toate trenurile, colectiile de LEGO, avioanele etc. care erau proprietate personala) si am plecat 🙂 . Daca v-au placut, puteti sa le revedeti la Brasov, str. Muresenilor nr. 3, unde, din 3.06.2016 am deschis o noua Expozitie, Oraselul Trenuletelor! http://www.facebook.com/ExpozitiaOraselulTrenuletelor

  Deci, in consecinta, ceea ce ati fotografiat si filmat din articolul dvs scris pe 18.03.2014, este conform realitatii din acel moment.
  Eu sunt de parere ca omul „sfinteste locul”. Corect si frumos este ca fiecare sa-si asume realizarile, cu bune si cu rele, in timpul in care „sfinteste” un anumit loc. Propunerile noastre educative sunt diferite. Este loc sub soare pentru toata lumea. Frumos si folositor pentru copiii de toate varsteles ar fi ca fiecare oras sa aiba cel putin o Expozitie permanenta de trenulete!
  Inchei cu speranta ca veti trece in curand pragul Expozitiei de la Brasov si ca vom putea face impreuna lucruri creative si frumoase, asa cum am facut si la Sinaia.
  Cu stima, Shwan Sebastian (actualmente manager al Expozitiei Oraselul Trenuletelor Brasov)

  • Toate articolele de pe site sunt valabile la momentul la care au fost scrise. Daca sunt modificari de substanta, de exemplu, un muzeu se desfiinteaza, articolul poate fi modificat atunci cand aflu despre acest lucru. Atat textul, cat si fotografiile unui articol sunt indexate in google. In momentul in care voi reveni la Sinaia, voi adauga poze cu noul aranjament, iar cand ajung la Brasov, voi vizita expozitia dvs! Multumesc pentru informare!

 1. 28 March, 2014

  […] Așezată la poalele Bucegilor, Mănăstirea Sinaia este una dintre cele mai vizitate de mine, după Mănăstirea Ghighiu, poate unde acest oraș îmi este tare drag și ajung aici ori de câte ori am ocazia. Așa s-a întâmplat recent, când am avut la dispoziție câteva ore pentru o plimbare binemeritată prin stațiune, în ultimele zile de iarnă, vizitând și pentru prima oară Expoziția de Trenulețe din Gara Sinaia. […]

 2. 10 May, 2014

  […] sâmbătă 10 mai şi duminică 11 mai, între orele 10:00 – 18:00, intrarea fiind liberă. O expoziție de trenulețe în miniatură am putut vedea și la […]

 3. 28 November, 2014

  […] Turiştii care ajung la Sinaia pentru a-și petrece weekend-ul prelungit de 1 Decembrie, pot vizita Târgul cu Bunătăţi deschis în staţiune, unde își pot cumpăra cele mai bune preparate tradiţionale româneşti, dar și obiecte lucrate manual. Acesta este deschis în centrul staţiunii Sinaia, în faţa fostului sediu al Poştei. Vă recomand să vizitați și Mănăstirea Sinaia, precum și Expoziția de Trenulețe din Gara Sinaia. […]

 4. 18 January, 2015

  […] exhibition of little  trains in Sinaia  Railway Station (the models exhibited in this museum have stations, depots, tunnels, viaducts, bridges and trains […]

 5. 27 January, 2015

  […] Când ajungeți în Sinaia vă recomand sa vizitati Mănăstirea Sinaia, care deține câteva recorduri și Expoziția de Trenulețe din Gara Sinaia. […]

 6. 1 May, 2015

  […] și handmade.  Vizitați și Mănăstirea Sinaia dacă ajungeți aici, precum și Expoziția de Trenulețe din Gara […]

 7. 25 July, 2015

  […] o seară de vară obişnuită într-una de basm. Odată ajunși în stațiune puteți vizita și Expoziția de Trenulețe din Gara Sinaia. Iată programul […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture