Emirates Spinnaker Tower, turnul cu cea mai mare podea de sticlă din Europa!

Cel mai atractiv obiectiv turistic din Portsmouth este Turnul Emirates Spinnaker, dominând portul cu înălţimea sa de 170 de metri, turn aflat în zona comercială Gunwharf Quays. Deşi turnul pare să aibă o formă futuristă, el nu întruchipează altceva decât vela umflată de vânt a unei bărci, reflectând astfel istoria maritimă a oraşului-port la Canalul Mânecii.

portsmouth camera (66)

Denumirea de Emirates Spinnaker Tower provine în urma unui acord de sponsorizare comercială cu compania aeriană Emirates din Dubai. Culorile de acum sunt alb cu albastru, care a înlocuit culoarea roşie, neagreată de localnici.

portsmouth camera (61)

Spinnaker Tower a fost terminat în 2005, depăşind de două ori şi jumătate coloana lui Nelson în înălţime, fiind unul dintre cel mai înalte turnuri (din afara Londrei), aflate în Regatul Unit, cu un design similar cu Burj Al Arab din Dubai. În acelaşi timp, turnul întrece în înălţime London Eye, Blackpool Tower şi Big Ben. Priveliştea de sus este fantastică, se poate vedea Insula Wight, cunoscută pentru fauna sălbatică şi carierele de fosile de dinozauri bine conservate din Europa, unde poţi ajunge cu hovercraftul din Southsea sau cu feribotul Wightlink chiar din port.

spinnaker portsmouth (294) spinnaker portsmouth (297)

Pentru a ajunge în vârf trebuie să urci cu liftul expres, care te lasă la primul nivel, aflat la 100 de metri deasupra nivelului mării, unde poţi păşi pe podeaua de sticlă prin care vezi structura turnului şi ambarcaţiunile ce roiesc ca un furnicar spre şi dinspre port. Interesant este că la baza ferestrelor există hărţi cu obiectivele pe care le poţi vedea de sus, astfel că le poţi desluşi de sus. Pe a doua punte de vizionare se află o cafenea – Café în the Clouds, unde ai posibilitatea de a admira oraşul Portsmouth de la înălţime, savurând o cafea bună, priveliştea fiind în special spre insula Wight.

spinnaker portsmouth (361)

spinnaker portsmouth (282)

spinnaker portsmouth (346)spinnaker portsmouth (303)spinnaker portsmouth (316) spinnaker portsmouth (323) spinnaker portsmouth (328)

Cea mai mare dintre cele trei platforme de observare, Deck Sky, are doar un acoperiş din plasă de sârmă, însă spaţiul e îngustat, lumea se înghesuie şi din cauza plasei nu vezi cerul bine, nu pot spune că e o vedere interesantă de aici. Mai bine din cafenea sau de la nivelul cu podeaua de sticlă.

Înainte de a urca cu liftul, imediat după recepţie, unde plăteşti biletul de intrare, un fotograf îţi face poze. Nu am făcut pentru că nu vroiam să fac poze la un panou şi nu mi se părea interesant, dar abia când am coborât (liftul se ia din cafenea şi ieşirea e prin restaurant), atunci am văzut că, de fapt, îţi pune turnul în background în fotografie.

Turnul a avut şi un lift exterior panoramic, dar a fost desfiinţat pentru că funcţiona defectuos şi chiar au fost persoane blocate în el, astfel că nu mai există decât liftul interior ce te urcă cu 4 metri pe secundă şi cele 570 de trepte până la Sky Deck (110 metri faţă de nivelul marii).

Având o greutate de 30.000 de tone, Turnul Emirates Spinnaker are o durata de viaţă estimată la 80 de ani de la data construcţiei sale, care a fost o adevărată saga pentru locuitorii oraşului, poate unde din cauza faptului că în locul în care a fost ridicat fusese marea şi nu uscatul…

portsmouth camera (69)

În turn am ajuns după ce am vizitat o parte din Portsmouth pe jos, cu alte ocazii. Dacă ar fi să fac o recomandare, v-aş sfătui ca să urcaţi mai întâi în turn, să aveţi o hartă a oraşului cu voi şi să îl admiraţi de sus, urmând să alegeţi ce obiective turistice să vedeţi.

Noi am părăsit Portsmouth cu priveliştea superbă din turnul Emirates Spinnaker şi cu regretul că nu am avut mai multe zile la dispoziţie pentru a-l vizita pe tot, dar mai ales pentru a porni într-o excursie de o zi prin insula Wight, pe care o zăreşti de sus nu mai mare decât un oraş, dar care ascunde câteva locuri cu adevărat fabuloase!

spinnaker tower telefon (37)

Iată câteva cifre pentru Spinnaker Tower, care are:

 • 170 de metri înălţime
 • 30.000 de tone
 • 120 de ferestre
 • 3 punţi de vizionare (la 100 m, 105 m şi 110 m)
 • un restaurant la bază, cu o capacitate de 80 de locuri – Waterfront Café
 • o cafenea pe puntea a doua
 • un lift cu o capacitate de 26 de persoane
 • cea mai mare podea de sticlă din Europa, de aproape 8 metri pătraţi
 • 37 de kilometri vizibilitate din observator

spinnaker portsmouth (397)

De reţinut:

 • Adresa: Gunwharf Quays, Portsmouth PO1 3TT;
 • Program de vizitare: 10.00-18.00:
 • Tarif/adult: 9.95 lire, tichet combinat cu Docurile istorice: 37.95 lire;
 • Site oficial: https://www.spinnakertower.co.uk/;
 • Cum ajungi: cu trenul din London Victoria sau aeroporturile londoneze, direct sau cu schimb, până în Portsmouth Harbour (nu coborâţi la staţia anterioară Portsmouth and Southsea, decât dacă vizitaţi mai întâi Southsea). Distanţa faţă de Aeroportul din Gatwick este de 2 ore de mers cu trenul, iar faţă de London Victoria, de 2 ore şi jumătate.

Citiţi şi Cu Blue Air spre Aeroportul Luton: orar de zbor, legături spre Londra şi alte informaţii utile

spinnaker portsmouth (257)spinnaker portsmouth (381)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture