Ecoturismul are gust în Transilvania și Delta Dunării

Vă povesteam la un moment dat de conferința „Bune practici de ecoturism în România: Cu bicicleta prin Carpați şi destinații de cicloturism și mountainbike”, organizată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Asociația de Ecoturism din România, în care s-au dezbătut câteva studii de caz vizavi de activitățile de ecoturism ce se pot desfășura în România.

Acestei conferinţe i-au urmat înca două în luna octombrie: “Ecoturism la sezătoare cu dinozauri: Țara Hategului – Retezat” şi “Miscare pe apă: inițiativă Rowmania, cu canotca în Deltă sau cu pluta pe Olt”.

Picture5

Scopul acestora a fost să aducă în prim plan ecoturismul în România, să conștientizam faptul că mediul trebuie protejat, să încercăm pe cât se poate să practicăm un turism responsabil, luând în considerare și alte variante de petrecere a unei vacanțe.

Geoparcul Dinozaurilor – Ţara Haţegului, declarat arie protejată de interes național în 2004, cuprinde situri cu resturi de dinozauri, dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg fiind unici în lume. Valea Dinozaurilor, Drumul Vulcanilor, Cetatea Mălăieşti ascund adevarate poveşti care merită a fi descoperite, ca să nu mai vorbim de bisericile din piatră și mânăstirile medievale.

Despre Delta Dunării am aflat ulterior că este un adevarat paradis al vâslitului şi că are o suprafaţă de două ori cât cea a Luxemburgului…

Picture3

Prin practicarea ecoturismului în deltă, la un minisejur de 3-5 nopți, în care se pot face tururi cu barca cu vâsle (canotca), există posibilitatea de a înopta în casele localnicilor, bucurându-ne de gastronomia locală, dar şi de atracţiile turistice din zonă.

Picture2

În spiritul acestei idei, de a practica un turism lent în beneficiul naturii și a comunităților locale, a luat naștere Centrul de Ecoturism Rowmania Crișan (CER), un proiect pilot de antreprenoriat social al Asociației de Ecoturism România (AER) și al Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23 (un prim traseu tematic ar fi Centrul Rowmania Crișan – Lacul Capcicova, Lacul Zapadna, Lacul Iacob, ce isi propune să evidențieze diversitatea păsărilor din Delta Dunării).

Picture4

La următoarea conferință din 05 noiembrie 2013, numită “Ecoturismul are gust în Transilvania și Delta Dunării” se vor prezenta programul de ecotursim baroc cu brunch-uri în Târnava Mare și Hârtibaciu, dar si materiale filmate, imagini și concluzii din cercetarea antropologică, “La masă cu oamenii Deltei”.

Mărturisesc că titlul este incitant și mi-a stârnit curiozitatea astfel că voi fi acolo sperând să vă aduc povești interesante!

Picture1

Programul de conferințe practice „Recomandat de Ivan Patzaichin: ARGUMENTE PENTRU ECOTURISM ÎN ROMÂNIA” urmărește creșterea interesului pentru ecoturism, ca oportunitate de diferențiere a României pe piața turismului european și mondial. Programul se adresează oricui dorește să-și planifice o vacanță, dar și specialiștilor care activează în turism, studenților în geografie și economia turismului, cercetătorilor în domeniu, media de specialitate, publicului larg interesat.

Notă:
Fotografiile aparţin organizatorilor.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

  1. 12 November, 2013

    […] Săptămâna trecută am participat la o nouă conferință dedicată ecoturismului în România, organizată de Asociația Ivan Patzaichin -€“ Mila 23 și Asociația de Ecoturism din România – Ecoturismul are gust în Transilvania și Delta Dunării. […]

  2. 17 December, 2013

    […] ecoturism în Delta Dunării, puteţi citi în articolele Ecoturismul are gust în Transilvania și Delta Dunării şi Ecoturism gastronomic în Delta Dunării, Târnava Mare și […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture