Destinațiile Europene de Excelență – EDEN ale Bulgariei
Așa cum spuneam și în articolul dedicat Destinațiilor EDEN ale României, proiectul “Destinatii Europene de Excelentă” – EDEN, a fost lansat de Comisia Europeană în anul 2006 pentru a spori vizibilitatea destinațiilor, a crește conștientizarea asupra diversitătii și calitătii ofertei turistice europene, preum și în scopul reducerii perioadelor de sezonalitate, stimulării dezvoltării turismului durabil, decongestionării destinațiilor clasice, redirecționării fluxurilor de turiști către destinații mai puțin tradiționale.
Având în vedere aceste criterii, autoritătile naționale de turism din fiecare tară, ministere sau autorităti oficiale din domeniul turismului, organizează un concurs de proiecte pentru a desemna destinația de excelentă a tării respective, în conformitate cu tema stabilită în cadrul Comitetului Consultativ pentru Turism, care se întrunește la nivel european. În urma concursurilor organizate de-a lungul timpului din fiecare stat participant la un astfel de proiect, are loc desemnarea Destinațiilor Europene de Excelentă – winner (locul I) și runners-up (locurile II-IV), după o procedură agreată de Comisia Europeană.
Citește și Sozopol şi Nessebar – unele dintre cele mai vechi oraşe ale Europei
Dacă România numără până acum 29 de destinații de excelență, Bulgaria însumează 12 zone EDEN, participând la trei ediții ale concursului EDEN, însă Bulgaria își promovează necontenit aceste destinații.
O parte dintre acestea am reușit să le vizitez și eu la invitația Ministerului de Turism al Bulgariei, participând într-un infotrip interesant și incitant despre care voi povesti pe îndelete ulterior.
Bulgaria nu încetează să își promoveze destinațiile EDEN pe piața internațională de turism, al doilea proiect de promovare al acestora ridicându-se la 69.088 de Euro, pe o perioadă de 18 luni, sumă ce nu mi se pare deloc fabuloasă pentru rezultatele pe care le generează o astfel de promovare. Proiectul Ministerului Turismului din Bulgaria vizează administrațiile locale și regionale, organizațiile non-guvernamentale, experți în turism, presa specializată, turoperatori și agenții de turism, precum și bloggeri de turism, un model demn de urmat și de către Ministerul Turismului din România.
Iată care sunt destinațiile EDEN winner și runner-up ale Bulgariei:
- Anul 2008, tema turismul și moștenirea locală intangibilă, ”Spiritul tracic”: locul I Belogradchik, surclasat de Kardzhali și Kazanlak
Belogradchik este localizat în nord-vestul Bulgariei, la poalele Balcanilor și se bucură de multe mituri și legende, dar mai ales de urme ale vechii Tracii. La 25 de kilometri de Belogradchik, în apropiere de satul Rabisha, se află Peștera Măgura, cea mai mare peșteră din Bulgaria. Regiunea este recunoscută pentru vinurile sale, ca dealtfel mare parte din Bulgaria.
În Kazanlak se desfășoară anual Festivalul Trandafirilor, care reprezintă un punct de atracție nu numai pentru turiștii bulgari, dar și pentru cei străini, fiind organizat în prima duminică a lunii iunie. La sfârșitul festivalului se alege cea mai frumoasă fată din oraș!
Citește și 10 staţiuni recomandate pentru o vacanţă la mare în Bulgaria
- Anul 2009, tema turismul și ariile protejate, ”Natura vă urează bun venit”!: locul I Belitsa, surclasată de Sapareva Banya & Parcul Național Rila, Parcul Național Strandja (Strandhza), Vratsa și Kavarna
Belitsa este localizată în sud-vestul Bulgariei, în regiunea Blagoevgrad, recunoscută pentru peisajele fabuloase cu vârfuri alpine și multe festivaluri. În Belitsa se află celebra Rezervație a Urșilor Dansatori-Dancing Bear Park, în care se află ursii salvați de la circarii stradali, ajutați să revină la viața în sălbăticie. Această rezervație este susținută financiar de fundația faimoasei Bridget Bardot, precum și de autoritățile locale.
Belitsa și-a recâștigat independența față de conducerea turcească abia în 1912, când a intrat sub Imperiul Bulgar. Numele acestui oraș provine de la o frumoasă fecioară numită Bela Itsa, care a ales să moară aruncându-se de pe o stâncă decât să se mărite cu un conducător turc pe care nu-l iubea. În oraș se află și un muzeu cu istoria acestuia.
Sapareva Banya, un oraș aflat în regiunea Kiustendil, la poalele muntelui Rila, este recunoscut pentru apele sale termale, în centrul acestuia aflându-se gheizerul cu apa ce ajunge la 103 grade Celsius, activ din 1957.
În Sapareva şi în apropiere sunt alte trei biserici cu care se mândresc bulgarii: Mănăstirea Resilovo, Biserica Sf. Nicolae şi Biserica Înălţarea Fecioarei Maria, surata mai mică a faimoasei Mănăstiri Rila.
- Anul 2010, tema turismul acvatic ”Apa, sursă de viață și prosperitate” , locul I regiunea Silistra, surclasată de Kiustendil, Sandanski, Lukovit
Regiunea Silistra este localizată în partea de nord-est a Bulgariei, aproape de granița cu România, pe malul sud a Dunării, o regiune bogată în izvoare și situri naturale și istorice.
Cine ajunge în zonă este invitat să viziteze fortul turcesc ‘Medzhidy Tabia’, sistemul de fortificații cel mai bine conservat de la granița de nord a Imperiului Otoman, vechile biserici bulgărești, precum Biserica Apostolică Armeană ”Surp Astvadzadzin’, aflată chiar în orașul Silistra, dar să încerce și bucătăria locală bogată în preparate din pește.
Kyustendil este o regiune care se află în vestul Bulgariei, învecinându-se cu regiunile Blagoevgrad, Sofia și Pernik, în apropiere de granița cu Macedonia și cu Serbia. Aici se află fortăreața Hisarlaka situată pe dealul cu același nume, construită la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea, lăsată în ruine după distrugerea acesteia de invadatorii turci, prin secolul al XV-lea, restaurată recent.
Astăzi este un loc de plimbare pentru localnici, deoarece de pe deal se vede o panoramă superbă asupra orașului, iar în timpul anului se țin câteva festivaluri.
În Sandanski sunt 80 de izvoare din cele peste 600 din întreaga ţară, care provin de la vulcanul stins Kozcuh (Kojun). În regiune se poate vizita Cascada Kashina şi zona Rupite, unde se află Biserica Sfânta Petka a Bulgariei, care păstrează vie amintirea a celei ce a fost Baba Vanga, o clarvăzătoare care şi-a petrecut aici ultimii ani din viaţă, adepţii ei fiind convinşi că a avut abilităţi paranormale.
Citește și Podul Kadin din Bulgaria şi legenda Meşterului Manole
În zona Sandaski se află cel mai mic oraș al Bulgariei, Melnik, care are sub 300 de locuitori, cunoscut pentru faimoasele piramide de nisip, localizat la circa 20 de kilometri de granița cu Grecia.
În Melnik se află Casa Kordopulova, cea mai mare casă medievală din Balcani de la Renaştere încoace, care ne-a dovedit cât de faimoasa este localitatea pentru vinurile sale aromate prin galeriile de pivniţe unde se păstrează comorile bachice.
Bulgaria mă uimește de fiecare data când o vizitez, pentru că mereu descopăr zone și atracții uluitoare. Nu pot decât să vă incit să o vizitați și voi, povestindu-vă în amănunt toate locurile vizitate, mesajul de promovare al destinațiilor de excelență bulgărești cu care suntem invitați de către Ministerul de Turism din această țară fiind următorul: De ce aș alege Bulgaria? Un milion de motive, o singură destinație!
1 Response
[…] considerat ”aurul lichid”, deoarece este mai scump decât aurul. Kazanlak face parte dintre destinațiile de excelentă EDEN ale Bulgariei. Nu plecați fără a vizita Muzeul Trandafirilor, în care se povestește despre istoria […]