Destinații de weekend musai de vizitat în România

De ani de zile vă fac invitația de a participa în fiecare weekend la festivaluri și târguri care se desfășoară în diferite locuri frumoase din România, fie că sunt în orașe, fie departe de zgomotul și agitația citadină, mai aproape de natură.

Și pentru că toate aceste locuri merită să fie vizitate pe îndelete, m-am gândit la câteva pe care ar fi păcat să nu le includeți în program atunci când va hotărâți să porniți la drum pentru un sfârșit de săptămâna relaxant și revigorant.

Brașov

Brașov nu numai că este un oraș foarte bogat în atracții turistice, dar este unul dintre centrele puternic culturale din țară. Tocmai din acest motiv ar fi nimerit să vizitați întâi Prima Școală Românească, care se află în incinta Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul Scheii Brașovului. În sala “Anton Pann” a școlii m-am simțit teleportată în timp! În jurul școlii s-a creat un adevărat centru de cultură scriindu-se prima cronică cu subiect românesc, prima gramatică românească și primul calendar almanah în literatura română.

Și cum centrul vechi include multe dintre obiectivele turistice de prim rang ale orașului, cum este Biserică Neagră – cel mai cunoscut monument în stil gotic din țară, o plimbare la pas este binevenită. Muzeul de Artă și Etnografie, Biserica Sfântul Nicolae din Piața Sfatului, Mănăstirea Franciscană Sfântul Ioan, Poarta Ecaterinei ori Strada Sforii – cea mai îngustă stradă din România, sunt doar câteva dintre obiectivele care vă vor surprinde.

Brașovul este înconjurat de munți și multă verdeață, astfel că aerul este mult mai curat aici decât în alte orașe. La poalele Tâmpei puteți admira vechile fortificații ale cetății medievale precum: Turnul Negru, Bastionul Graft, Bastionul Țesătorilor, Bastionul Funarilor, Bastionul Tăbăcarilor, Turnul Vânătorilor și Turnul Alb. O urcare cu telecabina pe Tâmpa vă poate oferi nu numai o porție zdravănă de oxigen, dar și o priveliște răpitoare asupra Brașovului. Puteți opta și pentru traseul care începe din spatele bazei telecabinei spre “Treptele lui Gabony” care reprezintă unul dintre cele cinci trasee pe parcursul căruia se poate ajunge pe vârful muntelui Tâmpa, urmând marcajul cu triunghi galben. Mica escapadă vă va duce către un luminiș în care puteți face un picnic și admira o panoramă superbă asupra cartierului Valea Cetății. Doar să vă luați cu voi porția de sănătate! Noi nu plecăm la drum fără să fi băut laptele de dimineață, pe care fetele mele îl preferă cu cereale. Orice aș încerca să le ofer la micul dejun refuză categoric și, mai nou, am descoperit laptele SIM, care îmi aduce aminte de gustul laptelui de țară. Așa că ne-am decis să încercam întreaga gamă de produse lactate SIM oferită de cel mai mare procesator de lapte cu capital românesc.


Și dacă eu consum laptele în special la cafea, nu există săptămână în care să nu mănânc de cel puțin două ori o mămăliguță fantastică cu brânză de vaci și smântână. De altfel, este primul deliciu culinar pe care îl pregătesc rapid și cu poftă după o călătorie mai lungă în afara țării pentru că îmi este dor de gustul puternic românesc! Iar la o plăcintă de casă savuroasă merg de minune un iaurt de băut sau un lapte bătut, care chiar pot înlocui o masă, mai ales când suntem tot timpul în mișcare și nu avem timp să mâncăm la restaurant. Ca să nu mai spun cât de sănătoase sunt lactatele, așa că, din când în când, mai pregătesc acasă și un griș îndulcit cu miere sau un orez cu lapte pudrat cu scorțișoară. Tocmai de aceea, pentru destinațiile de weekend prefer ieșirile în natură în România, împreună cu familia și prietenii pentru că mă pot bucura de gastronomia și produsele românești.

Râșnov

Râșnov este o stațiune perfectă pentru cine dorește să se bucure de zonele rurale din România. Râșnov nu înseamnă numai Cetatea Râșnov, care reprezintă unul dintre cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania, ci este un loc cu adevărat feeric! De aici puteți face o plimbare de 2 km spre Peștera Valea Cetății.

Nu de mult s-a deschis și Dino Park, astfel că Râșnov reprezintă o destinație ideală pentru a petrece timpul cu familia. Copiii se vor bucura să pătrundă în lumea dinozaurilor, care se întinde pe o suprafață de 1,5 hectare, întru-un mediu natural care oferă o experiență unică!

Bran

O altă zonă plină de farmec este Bran, una dintre cele mai căutate regiuni de turism rural din România. Localitatea Bran este așezată pe un vechi drum comercial dintre Țara Bârsei și Țara Românească, iar de aici puteți să hoinăriți prin toate comunele și satele zonei: Șirnea – declarat primul sat turistic din România în anul 1962, Peștera, Măgura, Predelut, Sohodol, Poarta, Simon, Cheia, Fundata – situată la 1360 de metri, cea mai înaltă altitudine din țară și cu cel mai curat aer, Moieciu, Zănoaga și Grădiștea.

Dacă nu ați reușit până acum, vă recomand să vizitați Castelul Bran. Este situat chiar în Pasul Bran-Rucăr și este ridicat pe stânca dintre Măgura și Dealul Cetății, oferind o vedere superbă spre valea Moieciu și Țara Bârsei.

Sinaia

Chiar dacă nu este un oraș mare, Sinaia se bucură de câteva atracții turistice de mare valoare, cum ar fi Castelul Peleș și Castelul Pelișor și Mănăstirea Sinaia. În trecut, Mănăstirea a fost casă numărului mare de sihaștri care sălășluiau prin munții Bucegi. Sinaia beneficiază de un aer puternic ozonat, iar o plimbare și un popas la cota 2000 îți creează senzația că ești mai aproape de cer.

Sighișoara

Un loc plin de istorie și povești frumoase, Sighișoara încântă prin casele colorate care îți fură privirea. Cetatea medievală se dezvăluie în toată splendoarea sa imediat ce treceți de Turnul cu Ceas, simbol al orașului, care găzduiește astăzi Muzeul de Istorie. Alături se află “Casa Vlad Dracul” transformată în restaurant. Domnitorul Vlad Țepeș a locuit aici între anii 1431 și 1435. Piața Cetății oferă un moment de respiro în care veți putea face un popas la o terasă cochetă. Apoi o plimbare pe străduțele înguste pline de mici magazine cu suveniruri este perfectă pentru a vă continua incursiunea printre alte atracții ale Cetății Sighișoarei precum Scara Școlarilor și Biserica din Deal.

După ce lăsați în urmă Biserica din Deal, puteți admira turnurile de altădată ale orașului aflate de jur-împrejurul cetății, denumite după vechile bresle. Neapărat să treceți și pragul Bisericii Romano-Catolice și al Bisericii Mănăstirii. Centrul istoric al Sighișoarei a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Sibiu

Nu veți da niciodată greș alegând Sibiul pentru o destinație de weekend, este un oraș al recordurilor! Îndreptându-vă spre Piața Mare, loc în care se desfășoară majoritatea evenimentelor de weekend, puteți admira Muzeul Național Brukenthal, primul muzeu nu numai din țară, dar și din Europa Centrală și de Est. Muzeul deține colecții de artă contemporană europeană și românească și, de asemenea, prezintă și istoria farmaciei. Iar dacă nu știați, aflați că în Sibiu s-a deschis prima farmacie din România și primul spital în anul 1292. Nu e de omis faptul că în Piața Huet s-a descoperit cea mai veche așezare din Sibiu – Biserica Evanghelică. Aceasta este executată în stil baroc, este cea mai înaltă clădire din Sibiu și deține cea mai mare orgă din România și S-E Europei.

Nu puteți rata în Sibiu Turnul Sfatului ori celebrul Pod al Mincinoșilor – primul pod de fontă din țara noastră despre care am auzit nenumărate legende. Se spune ca aici își dădeau întâlnire îndrăgostiții…Totodată, că ar începe să scârțâie când minți și te dai de gol! În Sibiu s-a publicat prima enciclopedie, a apărut prima moară de hârtie din România, s-a tipărit prima carte în limba română din Ardeal. Orașul deține cel mai vechi ierbar din România în Muzeul de Istorie Naturală și tot în Sibiu a apărut prima grădină zoologică.

Comana

Cea mai apropiată destinație de București în care vă veți simți în vacanță și foarte aproape de natură este Comana, o adevărată oază de relaxare. Aici se află Pădurea Comana și legendara deltă a Neajlovului – a doua deltă ca biodiversitate după Delta Dunării, unde încă mai bântuie spiritul lui Vlad Țepeș. Se spune că ar fi căzut în luptele care s-au dat în zonă, trupul fiindu-i înmormântat la Mănăstirea Comana. La Comana puteți face plimbări cu barca, caiacul sau cu vaporașul, iar pentru copii este amenajat un parc de aventură. Comana este un loc de poveste din apropierea capitalei. Indiferent ce destinație veți alege, vă va pune sângele în mișcare, oferindu-vă suficiente motive pentru a visa la următoarea evadare de weekend!

Nota: articol realizat cu sprijinul SIM Lactate.

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture