Descoperă Republica Moldova!

Republica Moldova, ca destinație turistică, este o ţară mai puțin cunoscută pentru o parte dintre noi, iar pentru alții – descoperită doar parţial. Tocmai din acest motiv, Centrul Cultural VATRA și Asociația Națională pentru Turismul Receptor din Moldova, cu sprijinul Proiectului USAID Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor II (CEED II), dar şi a Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti lansează proiectul „Descoperă brandul Moldovei”, aceasta fiind una din inițiativele strategice ale Programului de promovare a produselor turistice „Brandul Național al Industriei Moldovei” cu scopul de a creşte numărul de turiști străini în Republica Moldova.

Republica Moldova

Republica Moldova

Pe 12 martie 2015, în incinta Restaurantului Vatra Neamului din București, am descoperit Republica Moldova! Recunosc că am trecut prin ea în drumul meu spre alte tărâmuri, dar nu am poposit pentru a o explora. Am avut, astfel, ocazia de a vedea ce oferă din punct de vedere turistic, ţinând cont că în cadrul evenimentului a fost prezentat noul brand turistic al Republicii Moldova, unde s-au întrunit cateva agenții turistice de la Chişinău, dar și companii vinicole cu renume. De asemenea, Centrul Cultural Vatra a prezentat evenimentele cultural-artistice preconizate pentru anul 2015, desfășurate sub formă de Festivaluri Mari la Complexul Etno-Cultural Vatra din Republica Moldova.

Tradiţiile autentice, frumuseţea regiunilor rurale şi gastronomia autentică – noul brand turistic al Republicii Moldova

Industria turismului din Republica Moldova parcurge o perioadă de renaștere, iar odată cu semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană numărul vizitatorilor din spațiul european va spori considerabil. Este foarte important ca Republica Moldova să urmeze noile tendințe și inovații din sectorul turistic pentru a genera interesul vizitatorilor străini, păstrând, în același timp, specificul autohton. Noul brand turistic al Republicii Moldova este reprezentat de tradițiile autentice, frumusețea regiunilor rurale, dar și de gastronomia autentică cu vinuri de calitate.

Republica Moldova

Am degustat vinuri moldovenești cu bucate naţionale tradiționale şi am admirat suvenirurile confecționate de meșterii iscusiți din Republica Moldova.

Republica Moldova

De ce Republica Moldova?

Iată un interviu cu câteva întrebări la care mi-a răspuns Alexandra Lăzărescu, manager al agenției de turism Holiday Boutique, care tocmai s-a întors din această țară, vizită ocazionată de participarea la Târgul de Turism al Republicii Moldova, desfășurat în perioada 5-8 martie 2015:

– Republica Moldova este o experiență pentru turiștii români. Republica Moldova este inedită la partea culinară, moldovenii sunt extraordinar de ospitalieri și deschiși să-și primească musafirii, sunt gazde excepționale. Românii au nevoie de destinații de weekend, excursii de 1 zi-2-3. Am vândut foarte bine excursiile de 1 zi în Bulgaria, pe 21 Martie avem 2 autocare la Balcic și Cap Kaliakra, pe 28 Martie un autocar la Ruse, Mănăstirea Basarabov și Veliko Tarnovo. Sunt completate de mai bine de o lună toate locurile pe care le-am avut disponibile.

– Ce i-ar convinge pe turiștii români să viziteze Republica Moldova?

– Mi-am propus să ofer turiștilor o excursie de 2 zile cu o noapte de cazare în Chișinău. Programul include vizitarea Cramelor Cricova, Fabrica de bomboane Bucuria – simbolul Republicii Moldova, Mănăstirea Curchi și, bineînțeles, turul orașului Chișinău. Înainte de a merge cu turiști în Republica Moldova, am vizitat aceste locuri, am testat localuri, am intrat la Cricova și la Bucuria. Destinația este “testată” și consider că merită din plin această vizită.

Ce includ vizitele din program? Ce obiective le arăți turiștilor?

– La turul de Chișinău vom admira Arcul de Triumf (Porțile Sfinte – construite în anul 1841, înalte de 13 metri), Palatul Parlamentului (o construcție deosebită reprezentând o carte deschisă în centrul căreia foile se unesc), Sala cu Orgă (una dintre cele mai frumoase clădiri din Chișinău), Parcul Catedralei (fondat în 1836, cu 8 intrări care duc spre Catedrala “€œNașterea Domnului”).

Vizităm Fabrica de Bomboane Bucuria, dulciurile simbol ale Republicii Moldova. “€œCartea de vizită a Republicii Moldova” a luat naștere în anul 1946, atunci când cofetarii moldoveni încep producția primelor bomboane și caramele, cu echipamente aduse din Germania.

În Republica Modova vom vizita și cea mai mare cramă din lume cu străzi rutiere cu denumiri de vinuri -€“ Crama Cricova. Vizităm Orașul Vinurilor cu străzile subterane, secția de vinuri, secția de producere a spumantului clasic, Colecția Națională de vinuri, sălile de degustare.

Cricova a primit titlul celei mai înalte distincții de stat – Ordinul Republicii -€“ și a fost declarată prin lege Obiect al Patrimoniului Cultural Național al Republicii Moldova.

Vom vizita, de asemenea, Mănăstirea Curchi, întemeiată în anul 1773, mânăstire de călugări inclusă în lista monumentelor de arhitectură UNESCO.  A fost restaurată în anul 2006, sub îndemnul: “Mănăstirea Curchi – din ruine spre  inălțare”, la recomandările specialiștilor Institutului de Restaurare din Kiev.

–  Este Republica Moldova o destinație pentru familiști?

– Este o destinație pentru cei care vor să exploreze și sunt avizi de ceva nou.

– Cu ce sentimente te-ai întors?

– Republica Moldova este țara unde te simți  profund român și dincolo de granițele țării tale.

– Spuneai că ai participat recent la primul târg de turism cu vânzare din această țară. Cum a fost?

– Moldovenii acum învață să se promoveze și noi am putea să le dăm o mână de ajutor în privință asta.

– Este adevarat ca moldovencele sunt frumoase? Dar moldovenii?

– Asa este! Nici moldovenii nu stau rau la acest capitol 🙂

– Dacă ar fi să caracterizezi Republica Moldova într-un singur cuvânt, care ar fi acela?

– Inedită!

Credeți că sunt suficiente motive pentru a vizita Republica Moldova? Noi zicem că da!

Republica Moldova Republica Moldova Republica Moldova Republica Moldova Republica MoldovaRepublica Moldova Republica Moldova

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

4 Responses

 1. Izabela R says:

  Anul trecut am ajuns in Moldova de patru ori si de fiecare data am ramas fascinata. Cat e de mica, tara asta are multe de oferit, mancarea si vinul sunt excelente iar peisajele sunt unice. In plus, e si o destinatie foarte atractiva din punct de vedere al preturilor.
  Recomand macar o vizita.

 1. 16 March, 2015

  […] Conferința Descoperă Brandul Moldovei. Centrul Cultural VATRA și Asociația Națională pentru Turismul Receptor din Moldova, cu […]

 2. 24 March, 2015

  […] Simplify Travel 14. Ciprian Slemco – un ghid cu 15 ani experiență specializat pe România, Republica Moldova și […]

 3. 20 November, 2015

  […] foarte bună, mai ales că, la inceputul acestui an, am participat la lansarea proiectului „Descoperă brandul Moldovei” şi am avut ocazia să “descopăr” Republica Moldova, ca destinaţie turistică. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture