Descoperă Alanya: Cetatea Piraților, Castelul Cleopatrei, Moscheea lui Suleyman Magnificul și Turnul Roșu

Alanya se află la aproximativ 120 de km de Antalya, în provincia cu același nume, un oraș care ascunde multe frumuseți, de la marea incredibil de albastră și cristalină până la ruinele unei cetăți vechi și a unei plaje care a fost oferită ca dar de nuntă Reginei Cleopatra de către Marc Antoniu. Sigur veți rămâne fascinați de acest oraș în care se află singurele plantații de bananieri pitici din Turcia.

Alanya, Turcia, vedere port

Alanya, Turcia, Cetatea

Indiferent de hotelul în care suntem cazați pe “Riviera mediteraneană a Turciei” (noi am fost la Holiday Park Resort în Ocurkalar, la circa 30 de km de Alanya), veți putea lua un autobuz care va ajunge în Alanya, iar stația de oprire este chiar lângă bazarul din această localitate, prilej cu care se poate face o tură de cumpărături. Neapărat să savurați o înghețată turcească printre străduțele care duc spre portul în care se odihnesc zeci de bărcuțe și vaporașe colorate care ne îmbie să alegem o mini croazieră pe mare.

Port Alanya, Turcia

Port Alanya, Turcia

De aici, vă puteți îndrepta spre Cetatea Piraților, unde stă câte un turc care se va oferi să ducă turiștii până în vârful Cetății, contra unei sume de 9-10 euro/persoană. Poate îl veți întâlni pe același Izmail care ne-a condus pe noi și care ne-a dezvăluit multe secrete și locuri ascunse, printre care un platou de unde am privit cu nesaț o panoramă de neuitat a orașului.

Port Alanya, Turcia

Primul obiectiv turistic din port este, însă, Turnul Roșu, înalt de 33 de metri și cu un diametru de 12,5 metri. Denumirea acestuia provine de la forma să octogonală și culorii roșii dată de cărămizile din care a fost construit (de către Sultanul Alaaddin Keykubat în anul 1226). Turnul Roșu avea rol de apărare și control al șantierului naval medieval, primul de acest gen, la Marea Mediterană. În interiorul Turnului se află Muzeul Armelor.

Turnul Rosu, Alanya, Turcia

După ce am lăsat Turnul Roșu în urmă, am făcut 15 minute cu mașina până la Cetatea din Alanya, unde se vizitează ruinele acesteia. De la înălțimea sa am descoperit  plaja Cleopatrei, admirând și Marea Mediterană în toată splendoarea ei.

Alanya, Turcia, Plaja Cleopatrei

Cetatea are o vechime de două milenii și se află la 250 de metri deasupra mării pe un promontoriu stâncos și găurit de zeci de peșteri sau grote care încing imaginația și curiozitatea, de la Peștera Damlatas, cunoscută pentru calitățile sale terapeutice și până la Peștera Piraților, un loc misterios și plin de legende. Conform uneia dintre acestea, cetatea a fost fondată de către un pirat și nu ar fi de mirare deoarece orașul în sine a fost condus de pirați peste un secol și jumătate.

Zidul care înconjoară cetatea are o lungime de peste 6 km, vizibil de pe mare și a fost construit de Alaeddin Keykubad, care a și refăcut cetatea ridicată pe ruinele fortificațiilor române și bizantine.

Cetatea Alanya, Turcia

Nu am plecat fără a face o oprire la o altă fortăreață: Castelul Cleopatrei, distanța până la Cetate fiind de 2 kilometri. Consntruit în secolul al XIII-lea de către arhitectul Ehmedek, pe ruinele unei fortărețe elenistice, castelul a fost o garnizoană unde se ținea comoara de stat și muniția în timpul dominației selgiucide și otomane și nu numai atât. A servit și ca închisoare, dar putea fi utilizat că loc de refugiu al sultanului, la eventuala asediere a Cetății. Alături am vizitat o moschee construită de Suleyman Magnificul pe locul unei alte moschei mai vechi, ce data din anul 1231.

Fortăreața este înconjurată de șanțuri de apărare, iar imaginea este una spectaculoasă, deoarece printre ele se pot zări atât portul și orașul Alanya cu Munții Taurus, cât și plajă Cleopatrei, pe partea cealaltă (despărțind anticele regiuni Pamphilia de Cilicia), având vizibilitate pe ambele părți ale promontoriului și a peninsulei stâncoase.

După această întâlnire cu istoria, am coborât în oraș deoarece există multitudine de posibilități pentru a ne bucura de vacanță. Alanya este un oraș pitoresc plin de restaurante cu arome și mirodenii îmbietoare, magazine și cafenele, iar la o alta vizită, ne-am lăsat ispitiți de o mini croazieră pe Marea Mediterană cu Vaporașul Piraților, care a făcut din vacanta noastră una de neuitat!

Alanya, Turcia

Alanya, Turcia

Alanya, Turcia

Alanya, Turcia

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture