De ce e bine să cumpărăm vacanţe prin agenţiile de turism?
Ori de câte ori am avut ocazia, fie urmare a diferitelor evenimente din industria de turism la care am participat, fie în alte situaţii, am susţinut că este bine să achiziţionăm vacanţele noastre prin agenţiile de turism. De ce? Pentru că experienţa ultimilor ani mi-a demonstrat o serie de avantaje pe care altfel, nu le-am putea obţine dacă am merge în concediu sau diferite excursii pe cont propriu.
Avantajele achiziţionării de vacanţe cu ajutorul unei agenţii de turism
În ultima vreme, mai ales datorită internetului, a multor site-uri de turism, a diferitelor portaluri de rezervări, care ne oferă o multitudine de informaţii şi a dorinţei noastre crescânde de a ne face o vacanţă mai aparte, am ales, nu o dată, să mergem în călătorii pe cont propriu.
Există, însă, nişte avantaje pe care nu le putem ignora, dacă alegem să cumpărăm o vacanţă printr-o agenţie de turism. Care ar fi acelea?
- Ni se oferă consultanţă turistică. În momentul în care facem solicitarea de a merge într-o anumită destinaţie, fie pe email, fie la faţa locului, putem află rapid o multitudine de răspunsuri la întrebările noastre, fără a pierde ore în şir în căutarea lor. Mai mult decât atât, informaţia este actuală, în timp ce pe internet este posibil că ea să fie perimată şi asta pentru că agentul de turism este informat permanent de ultimele schimbări şi cunoaşte bine destinaţia pe care o vinde.
- Ni se oferă informaţii utile şi pertinente fără să mai scotocim noi după ele, dar şi servicii suplimentare, pe care altfel ar trebui să le cumpărăm din mai multe locuri. Mă refer aici la politica de bagaje dacă mergem cu avionul, amănunte cu privire la avertismentele de călătorie, închirierea de maşini la destinaţie, transferul spre hotel, încheierea unei asigurări de călătorie, ca să dau numai câteva exemple. Acest lucru îl face agentul de turism pentru noi.
- Vacanţa noastră este asigurată, chiar dacă se întâmplă anumite lucruri neplăcute. De exemplu, hotelul nu ne oferă serviciile pentru care am plătit sau nu e ceea ce am crezut noi că e, ori suntem în situaţia de overbooking, adică nu mai are locuri, deşi am plătit pentru ele. Ei bine, luăm legătura direct cu agenţia printr-un număr de urgenţă disponibil 24 de ore din 24 şi, în câteva ore putem fi relocaţi la un alt hotel cu care agenţia are contract. Nişte prieteni de ai mei au făcut rezervare la un hotel printr-un portal de rezervări şi la faţa locului au constatat că e ceva îngrozitor, pozele de pe net nu corespundeau cu realitatea. Pe cine suni? Cu cine te războieşti? O faci, ulterior, eventual, dar unde dormi şi mănânci între timp? Au renunţat, fiind doar o noapte şi s-au dus la un alt hotel, după ce au pierdut timp căutând ceva rezonabil în zona şi, evident, banii plătiţi pe prima rezervare.
- Ni se poate construi o vacanţă adaptată nevoilor noastre, nu una standard. De exemplu, solicităm un meniu dietetic pe tot parcursul vacanţei. Agenţia ia legătura cu hotelul şi solicită acest lucru. Fiind în relaţie contractuală, furnizorii de servicii turistice sunt mult mai flexibili la solicitările turiştilor, dacă acestea vin din partea agentului de turism.
- Ni se poate oferi transport, chiar dacă pachetul respectiv nu îl includea: bilete de avion, transport cu autocarul.
- Putem merge în mai multe locuri într-o singură vacanţă, fără a ne bate capul cu tot ceea ce înseamnă să ajungem în mai multe ţări, etc. Alegem, astfel, un circuit, iar agenţia simplifică procesul de cumpărare a unei astfel de vacanţe.
- Primim asistenţă turistică, dacă solicităm un ghid de turism, în cazul în care nu vorbim de circuite, unde deja ghidul poate fi oferit.
- Pachetele turistice oferite de agenţii sunt mai ieftine decât dacă am cumpăra individual, mai ales la pachetele ce au toate serviciile incluse, deoarece agenţia a negociat cu furnizorii de servicii turistice tarife avantajoase, inaccesibile turistului de rând, datorită contingentelor mari cumpărate de către această.
Când vorbim de vacanţe, vorbim de timpul nostru liber, de acele câteva zile din an în care vrem să ne odihnim, chiar dacă activ, în care vrem să ne simţim bine şi să nu întâmpinăm neplăceri, să ne reîncărcăm bateriile pentru alte luni de muncă.
Eu deja mă gândesc la o vacanţă la mare, chiar pe litoralul nostru, pe care l-am redescoperit anul trecut şi mă bucur că, în sfârşit, hotelierii noştri au început, încetul cu încetul, să ofere servicii de calitate şi să le diversifice. Am nimerit pe vilegia.ro căutând un hotel rezonabil la preţ, în Mamaia, care să nu fie departe de parcul acvatic Aqua Magic.
Cred că cel mai nimerit este să apelezi la o agenţie care are sediul chiar pe litoral, dacă vrei să mergi la mare, pentru că îi este la îndemână să cunoască îndeaproape hotelurile din ofertă, fără costuri prea mari, astfel încât să ştie exact cum arată şi ce facilităţi au acestea, minimalizând riscul de a găsi diferenţe semnificative între ceea ce ni se prezintă şi ceea ce găsim la faţa locului. Iar dacă suntem mulţumiţi vom apela din nou la aceeaşi agenţie, adăugându-se pe viitor, un alt avantaj, acela de a beneficia de discounturi şi de reduceri de fidelitate ori de vreo oferta excelentă de ultimă oră.
Buna ziua in primul rind prefer interactiunea cu operatorul de la agentie decit cu ecranul si intradevar simplificarea procesului si disconturile ma multumesc.
8. Pachetele turistice oferite de agenţii sunt mai ieftine. Pentru orice oferta de la agentiile de turism, iti pot gasi mai ieftin, exceptand cateva hoteluri mizere din bulgaria si romanica. Anul trecut pe Malta am primit oferte pe la 900-1000 euro pt 2 persoane. Mi-am rezervat singur, am stat la 4 stele in Valletta si am dat 580 cu totul. Agentii? nu multumesc.
3. Vacanţa noastră este asigurată. Acest lucru se intampla si cu portalurile de care vorbesti, care in esenta functioneaza ca agentii de turism cu customer support 24/7. Rezerv de pe booking f des si nu am avut niciodata probleme. Chiar pentru unele rezervari last minute eram sunat de mai multe ori de cei de la booking sa fie siguri ca totul este ok. Hai sa nu exageram cu problemele din online.
4. Ni se poate construi o vacanţă adaptată nevoilor noastre, nu una standard. Te rog sa faci 5 cereri diferite de pe mailuri diferite pentru aceeasi statiune si perioada. Vei primi aceleasi hoteluri!
“Când vorbim de vacanţe, vorbim de timpul nostru liber, de acele câteva zile din an în care vrem să ne odihnim” Tocmai de-aia prefer sa imi planific eu si sa nu las pe mana unor oameni care de-abia au terminat o facultate si nu au putut sa se angajeze la mcdonalds ajungand astfel agenti de turism, pentru care un site de rezervari este diavolul pe pamant.
8. Ai primit oferta mai mare de pret la acelasi hotel pentru care ai rezervat singur?
3. Eu am avut probleme la un hotel, in Bulgaria. Nu as fi rezolvat problema, daca nu cumparasem prin agentie.
4. Nu se rezuma totul la hoteluri. Aici m-am referit la facilitati. Un pachet turistic nu reprezinta doar o cazare la un hotel.
Daca termini o facultate, trebuie sa te angajezi la Mc Donalds?… Sigur ca tinerii nu au experienta sau ca unele agentii nu angajeaza personal califcat, dar nu trebuie generalizat. Sa nu uitam ca au de-a face cu mii de oferte, iar unii clienti sunt extrem de dificili. Si eu sunt un client pretentios si in majoritatea cazurilor merg de capul meu. Dar eu nu mai privesc o vacanta ca un simplu turist, am alte asteptari, care depasesc standardele, alte cerinte si ma pot descurca singura.
Si eu sunt pentru calatoriile individuale. Avem card de fidelitate la Wizz, mereu obtinem bilete sub 100 lei de persoana. Si mereu gasim hoteluri bune, fara probleme. Informatia de pe net invechita? Ha! De parca cei de la agentii merg in toata lumea zilnic.
Daca nu e updatata si pe net poate fi invechita informatia. Vezi o poza cu un hotel inconjurat de o gradina minunata si cateva piscine si cand ajungi la fata locului, hotelul e flancat de alte doua hoteluri care fac umbra. Pentru ca s-au ridicat in ultimul an. Nici agentii nu vad zilnic hoteluri, nici informatia de pe net nu este actualizata mereu. Si eu prefer sa imi construiesc singura vacantele, dar, de exemplu, nu m-as duce intr-o vacanta exotica fara sa apelez la o agentie de turism. Si nu se rezerva totul la hoteluri. O vacanta nu inseamna numai rezervari la hoteluri, pe care le putem face si noi.
Partial sunt de acord cu tine:
1. “Primesti consultanta turistica si nu mai pierzi timp cautand pe net informatie”: corect, mai ales pentru turistii varstnici care nu interactioneaza facil cu netul si carora agentia le da un anumit sentiment de siguranta. Pentru cei tineri, avizi de informatie, obisnuiti cu netul, nu prea functioneaza punctul asta forte si iti garantez ca, desi isi cumpara bilet prin agentie, ei cauta extra informatii si pe net.
“informatia de pe net este uneori perimata”: de acord, dar sa stii ca acest lucru se intampla inclusiv pe paginile de net ale anumitor agentii.
“agentul de turism cunoaste bine destinatia pe care o vinde si e la curent cu toate modificarile aparute”: aiurea, sunt agenti buni si agenti slabi, depinde de ce bafta ai. Exemplu: nasa mea a luat bilete in Grecia prin agentie si cu o saptamana inainte sa plece a aflat din intamplare (a sunat ca sa reverifice niste conditii) ca de fapt aerul conditionat nu e inclus in pret, desi pe voucher scria ca e inclus. Deci daca nu suna, ar fi aflat doar cand ajungea la hotel, nu mai spun ca cei de la agentie au dat din umeri si au spus ca a fost o neintelegere, o greseala a angajatului lor.
3. “vacanta noastra este asigurata” : total gresit. Va mai aduceti aminte de cate ori ati vazut la tv turisti obositi si nervosi asteptand langa un autocar sa fie cazati la dracu in praznic in cine stie ce maghernita, pentru ca hotelul lor era overbooked si agentia nu raspundea la telefon sau dadea din umeri. De cate ori nu apar situatii cu clienti tepuiti de agentii care le iau banii si dispar? Sunt si agentii serioase, dar daca apar probleme la hotel nu prea sar sa te ajute si nici nu ai ce sa le faci deoarece au niste contracte beton cu niste conditii super stufoase pe care nu le citeste nimeni.
Exemplu: acum cativa ani am fost la un hotel in Zakynthos prin Booking (numai prin ei fac rezervare) si am constatat ca niste concetateni care venisera prin agentie ( nu i dau numele) nu mai aveau locuri in hotel, asa ca au fost cazati la alt hotel din acelasi grup, dar in conditii mult mai proaste. Se pare ca grupul hotelier practica un fel de intelegere cu mai multe agentii ca sa redistribuie turistii. Au incercat sa faca acelasi lucru si cu noi, dar am sunat la Booking si imediat s au calmat. Beat this.
4. “o vacanta adaptata nevoilor noastre”: gresit. Pachetele turistice ale agentiilior sunt standard, orice modificare ceruta de client este, ori imposibila, ori costa in plus. Exemplu: numarul de nopti de cazare sau datele de inceput de sejur sunt fixe, deci daca vrei sa gasesti un sejur de 8 nopti in loc de 7, sau sa pleci in ziua in care ai tu chef, multa bafta. In schimb pe rezervarile on line iti setezi sejurul dupa bunul plac, inclusiv in destinatii diferite.
Si in final cireasa de pe tort:” 8. preturile la agentii sunt mai mici decat daca am cumpara individual”. Gresit si pot sa ti dau foarte multe exemple.
In anul 2012 am plecat in Tenerife cu sotul meu, rezervand individual pe booking.com. Avion plus hotel 4 * all inclusive, 7 zile, per cuplu, ne a costat in total 1050 euro. La orice agentie din tara te rupe la pret cu minim 1000-1500 de euro de persoana, deci un cost total pentru doua persoane de minim 2000 de euro.
Noi iubim foarte mult Grecia: in 2013 am fost de Paste in Corfu 11 nopti, hotel 4* all inclusiv, doua persoane cu 220 de euro, deci 110 euro de persoana. Beat this.
1. M-am referit la modul general, pentru toata lumea. Noi, care suntem mai tineri, ne sculam si dormim cu netul in brate.
2. Am spus ca agentul cunoaste bine destinatia si e la curent cu modificarile aparute. Aerul conditionat si alte facilitati, se pot modifica de catre hotel chiar in ultimul moment, obligatia agentului, insa, este sa se informeze, macar sa contacteze hotelul sa ii confirme toate facilitatile.
3. Vacanta e asigurata, in sensul ca avem asigurare, primim banii inapoi. Evident ca sunt si tepe, unde nu sunt? Dar asta e exceptia, nu regula.
4. Pachetele agentiilor sunt standard, da. Dar putem sa le modificam. Nu poate agentia, mergem la alta. Exista agentii tailor made care fac vacanta noastra asa cum o vrem. Sunt specializate.
5. Aici e o discutie laborioasa, pe care nu o detaliez. Din pacate, hotelierii sunt de vina, pentru ca vand de multe ori sub pretul oferit agentiei. Adica, fenteaza agentia. Si uite asa, agentiile sunt discreditate. Asta tine de bucataria interna din industria de turism, care are destule hibe.
Intr-adevar, e foarte important sa mergi printr-o agentie de turism si m-am convins de asta dupa ce mi-am ratat vreo 2 vacanate… nu stiii ce surprize neplacute pot aparea de parcurs si ajungi sa iti strici vacantele pe care le-a asteptat atata timp. Ultima data am fost acum, in Mauritius, in iunie, cu Paralela 45 Academiei si va recomand agentia asta, chiar isi face treaba foarte bine. Nu auzisem nici eu de ea pana acum, e noua, dar oamenii sunt foarte ok. academiei @ paralela45.ro Daca nu vreti sa experimentati altceva, incercati aici, au oferte pentru toata lumea si discounturi de 100 de euro pentru destinatiile exotice in urmatoarele luni.
Da, adevarat! Si eu am mers in cateva vacante cu familia fara sa apelam la o agentie de turism. Anul trecut am fost in Corfu si am cumparat o vacanta de la o agentie. Am fost mult mai multumiti! Daca e interesat cineva sa mearga in Corfu il invit sa aleaga un sejur de pe acest site https://www.tomistravel.ro/charters/Corfu-397-7701 deoarece sunt foarte seriosi!