Cum plătim taxa de pod peste Tamisa (Dart Charge) pentru a ajunge la aeroportul London Stansted?

Iată o problemă spinoasă când este vorba de plata taxelor în Marea Britanie. Dacă nu plăteşti taxele, rişti amenzi usturătoare, indiferent despre ce taxe este vorba.

De exemplu, dacă nu ai plătit parcarea stradală, unde trebuie să cauţi un automat care nu funcţionează întotdeauna şi care îţi oferă un bilet pe care îl pui în geam, cu perioada aleasă pentru staţionare, te poţi trezi cu o amendă de vreo 100 de lire chiar şi pentru câteva minute de întârziere. Au păţit-o nişte prieteni de-ai noştri, care nefiind acasă, nu au luat cunoştinţă la timp de plata unei amenzi de 80 de lire, care a ajuns la 400 de lire când s-au trezit într-o dimineaţă cu roţile de la maşină blocate şi obligaţia plătirii acesteia în 24 de ore, altfel le luau maşina pe care o puteau ridica numai cu un cost de peste 1000 de lire. În contextul în care plăteşti pe o maşină la mâna a doua şi 350 de lire, vă daţi seama că nu vă mai interesează să o mai ridicaţi…

Despre Dart Charge

Există un site în UK care va oferă informaţii vizavi de taxele pe care le aveţi de plătit chiar şi ca simplu turist, cum ar fi plata unui tarif de traversare a Londrei, dacă treceţi prin centru. Nu vă jucaţi cu asta pe principiul las că merge şi aşa, nu suntem în România, dacă nu plătiţi taxele şi amenzile la timp, pe lângă amenzile şi consecinţele de rigoare, veţi fi trecut pe o listă neagră şi nu vreţi asta. Taxa se plăteşte indiferent dacă aveţi un automobil înmatriculat în Anglia sau în altă ţară (aşa cum suntem obligaţi să plătim taxele de autostrăzi). Puteţi primi înştiinţări de la Agenţia Europeană de Recuperare a Datoriilor pentru a recupera orice taxe de trecere neplătite de şoferii din afara Marii Britanii, precum şi penalităţile aferente.

Prin urmare, dacă veniţi dinspre sudul Angliei şi sunteţi pe M25, cea mai importantă autostradă din UK (London Orbital Motorway, ce are 117 mile, adică 188 km) şi care aproape încercuieşte Marea Londră (Greater London), va trebui să traversaţi Tamisa şi să treceţi prin Dartfort Tunnel la dus (trecerea a fost inaugurată de regina Elisabeta cu 25 de ani în urmă), iar la întors traversaţi Podul Elisabeta şi va trebui să plătiţi Dart Charge, iar dacă nu ne-ar fi spus cineva, în veci nu aş fi căutat pe net o taxă cu astfel de denumire. Nu o veţi găsi nici cu tax, toll sau pay bridge. Nu o plătiţi, veţi fi amendat, pentru că sunt camere peste tot. Este vorba de Dartford Crossing Charge.  Dart charge se plăteşte doar pentru traversarea efectuată între orele 06.00-22.00, iar motocicliştii sunt scutiţi de la plata taxei.

dartford_1500427b

Sursa foto: www.telegraph.co.uk

Dartford – Thurrock River Crossing, cunoscută sub numele de Dartford Crossing, iar până în anul 1991 tunelul Dartford, este un drum principal de trecere a râului Tamisa din Anglia şi conectează oraşul Dartford din comitatul Kent, aflat în la sud, cu Thurrock în Essex la nord, adică cu zona metropolitană a Londrei (cunoscută ca şi London commuter belt). Trecerea se compune din două tuneluri legate şi Podul Regina Elisabeta a -II-a, un pod cu cabluri şi este cea mai aglomerată trecere estuară din Regatul Unit, cu o utilizare medie zilnică de peste 130.000 de vehicule.

Această trecere s-a deschis în diferite etape, mai întâi tunelul de vest în 1963, apoi cel de est în 1980, după care a urmat deschiderea podului în anul 1991. Aceasta este de aproximativ 20 mile (32 km) la est de centrul Londrei, în exteriorul zonei Greater London .

Am prieteni care au plătit amenzi, neştiind de această taxă, atenţie şi pentru cei care închiriaţi maşini.

Pentru a plăti taxa trebuie să intraţi pe linkul referitor la Dart Charge. O puteţi plăti în avans sau în ziua trecerii, dar nu mai târziu de miezul nopţii şi numai online, deoarece s-au desfiinţat gheretele unde puteai plăti cu cash, probabil din cauza fluxului mare de maşini, care îngreuna traficul, însă nu se plăteşte de către motociclişti, iar dacă aveţi un cont pre-paid e numai 1, 67 de lire în loc de 2.5 lire trecerea (pentru autoturismele înmatriculate în UK).

Paşii de urmat pentru plata taxei de trecere peste Tamisa – Dartford Crossing

Intraţi pe acest link şi apăsaţi pe start now.

 • selectaţi prima opţiune, apoi apăsaţi next;
 • completaţi datele autoturismului (ţara de înregistrare şi numărul maşinii) şi apoi apăsaţi pe butonul continue. Dacă nu e găsit şi trebuie adăugat, atunci completaţi mai întâi datele cerute;
 • selectaţi numărul de treceri, dacă aveţi şi retur, scrieţi 2 şi apăsaţi pe butonul calculate cost;
 • completaţi adresa de email şi câmpurile necesare plăţii cu cardul şi după ce plătiţi sunteţi înştiinţaţi pe mail că aţi efectuat plata şi puteţi sta liniştiţi.

Dacă nu plătiţi această taxă, veţi plăti amendă. Nu ştiu ce se întâmplă dacă nu o plătiţi şi sunteţi înregistraţi cu maşina în România sau în altă ţară, dar sfatul meu este să nu încercaţi. E bine să fiţi în regulă cu orice taxe aveţi de plătit în UK.

Puteţi plăti până la 10 treceri, dacă ştiţi că veţi trece de mai multe ori Tamisa spre şi dinspre aeroportul Stansted, pe care operează compania Ryanair. Şi v-am povestit pe îndelete motivele pentru care zbor cu Ryanair.

Vă puteţi înregistra pe site-ul privitor la Dart Charge, devenind chiar client, însă părerea mea e că este mai ok să o plătiţi exact atunci când aveţi nevoie, nu mai staţi să ţineţi socoteala taxelor plătite şi aveţi câte o confirmare pentru fiecare trecere.

Acum că sunteţi în regulă, nu vă doare capul. Zboruri plăcute!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

15 Responses

 1. Florin marin says:

  Am trecut pe pod si nu stiu cum sa platesc amenda nu am stiu ca trebuie sa platesc taxa datford

  • Daca ati primit instiintare de plata a amenzii, urmati indicatiile din instiintare. Sunteti rezident? Locuiti in Anglia? Daca nu platiti, suma se mareste, pe la 1000 de lire si sunteti chemat in judecata, au patit-o niste prieteni. Asta in cazul in care sunteti cu masina inregistrata in UK. Daca nu ati primit inca instiintare, mergeti la politie si spuneti ca nu ati stiut de plata taxei si vreti sa platiti taxa/amenda. Daca sunteti doar turist, puteti doar spera sa nu va treziti in timp cu un recuperator de debite. Cand ati traversat podul?

 2. Cosmin says:

  Salut. Am fost de multe ori in Londra si sincer cred ca am evitat acest pod fara sa imi dau seama… trebuia sa ajung in nordul Londrei si nu am folosit m25, sau sper sa fi evitat.
  Totusi peste 2 saptamani am de facut un drum in Romania, plecare din Bristol..am de luat pe cineva dintr.un cartier aflat in nordul Londrei…o sa evit m25 sa ajung acolo…dar de acolo catre Dover exista alt pod sau tunel pentru care trebuie sa platesc vreo taxa?

 3. Ciao says:

  Foarte tare deci am trecut in urma cu un an podul reginei din neștiința nu am plătit taxa ca urmare zilele trecute m-au căutat recuperatori 😳wtf cu o suma de plătit enorma

 4. Vekony abel says:

  Eu am fost acum o saptamana pe pod si nu stiam ca trebuie sa platesc o taxa sun cu masina din romania dar dupa ora 22:00 am circulat

 5. Eduard says:

  Bună ziua, am vândut un autoturism înmatriculat în UK in noiembrie 2018 si acum primesc amenda din ianuarie 2019 de la acest pod! Ce pot face ?

  • Nu ati facut actele de vanzare – cumparare? Mergeti la politie si demonstrati vanzarea daca ati facut actele si amenda a venit pentru o taxa survenita in urma vanzarii.

 6. Savulescu Emil Pavel says:

  Salut, am direct debit cu Dartford și nu știu de ce nu s-a mai efectuat plata timp de 3-4 ori
  Amenda cum trebuie să vină plic sau email

 1. 13 February, 2016

  […] Citeşte şi: Cum plătim taxa de pod peste Tamisa pentru a ajunge la aeroportul London Stansted? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture