Cum ne protejăm eficient de soare în vacanţe?

Cred că foarte mulţi dintre noi preferăm vara, e cald, e soare şi ne creşte buna dispoziţie. Însă, căldura şi soarele excesiv ne pot dauna. Mai mult decât atât, alergăm după un bronz frumos, ca şi când ne-am dezice de culoarea naturală a pielii.

Din păcate, o expunere prea mare la soare ne îmbătrâneşte pielea, adună pete şi pistrui, ca să nu mai pomenesc de creşterea riscului de cancer de piele. Vinovate sunt razele ultraviolete, cele de tip A îmbătrânind prematur pielea (UVA), în timp ce razele de tip B (UVB) sunt cele mai nocive, deoarece duc la arderea pielii şi la apariţia cancerelor de piele. Mare atenţie că ultravioletele de tip A trec şi de nori şi apă, precum şi de sticlă! De aceea ne bronzăm prin geamurile maşinii la drum… Cele de tip C nu trec de stratul de ozon, aşa că nu ne interesează.

Ce e de făcut pentru a ne proteja de efectele nocive ale soarelui?

Când eram mică, îmi plăcea să mă bronzez la mare şi chiar şi în staţiuni mergeam prin soare în timpul zilei, fără să îmi pese. În momentul în care m-am ales cu un bronz african de nu mă recunoşteam nici eu, am început să mă gândesc dacă treaba asta cu bronzul este tocmai bună. La unii, bronzul se curăţă prin exfolierea pielii arse, la mine pielea părea murdară, plină de pete. Şi aveam şi mâncărimi când se curăţa, iar toamna spre iarnă eram la fel de albă şi mă întrebam dacă a meritat sacrificiul.

Monica

Soarele are şi beneficiile lui, de care nu trebuie să ne privăm, dar trebuie să ştim când să fugim de efectele sale nocive. Iată ce putem face:

  • Să purtăm o pălărie sau o şapcă, mai ales dacă suntem mai multe ore expuşi la soare, cum se întâmplă la plajă sau când vizităm un oraş. Sigur vom găsi un model care să ne avantajeze sau să se potrivească cu activitatea noastră şi poate constitui şi un suvenir frumos din vacanţe, dacă o cumpărăm chiar din locul în care am ajuns.
  • Să purtăm mereu ochelari de soare în zilele însorite. Ne protejează ochii şi dacă nu ştiaţi, şi ei se pot arde, fiind extrem de vulnerabili la UVB. Putem simţi senzaţie de arsură, mâncărime sau lăcrima destul de des. E semn că ochii sunt afectaţi. În loc să ajungem aici, e mai bine să ne procuram nişte ochelari de soare cu filtru de protecţie anti-UVA şi anti-UVB. A cumpăra ochelari de soare din piaţă, la preţul unei pizza nu înseamnă că ne-am protejat. În niciun caz nu au vreun filtru de protecţie, sunt numai din sticlă colorată.
  • Să folosim o cremă de protecţie, atât pentru ten, cât şi pentru corp, cu un SPF (factor de protecţie solară) ridicat, mai ales la copii. Nu ştiu dacă aţi experimentat statul la soare după ce v-aţi dat cu cremă şi fără să aplicaţi un strat de cremă protectoare. Eu da şi pot spune că nu m-am ars atunci când am folosit crema, inclusiv înainte să intru în apă, să nu credeţi că nu e folositoare. De fapt, factorul de protecţie solară se referă la cantitatea de radiaţie pe care o poate primi pielea, până începe să se roşească. SPF măsoară timpul, până la înroșirea pielii. Cu cât SPF este mai mare, cu atât blochează mai mult din razele UV. Respectaţi exact ce scrie pe etichetă, vizavi de cantitatea care trebuie aplicată pentru o protecţie utilă.
  • Să purtăm haine care să ne acopere pielea, atunci când soarele este prea tare, în special dacă ştim că ne prinde prânzul în orele amiezii, când soarele este intens. Fără topuri! Cu umerii şi picioarele acoperite! Eu aşa am umblat în plin august prin soarele arzător al Romei.
  • Să purtăm eşarfe de mătase sau voal peste umeri sau picioare ori cămăşi subţiri din bumbac, cu mâneci, când ne plimbam la mare pe plajă, nu doar în costum de baie. Să alegem zonele umbroase pentru plimbări. Şi pentru că vorbeam de Roma, am ales mereu trotuarul care era la umbră. Străzile fiind înguste, o parte de drum era mereu în umbră.
  • Să nu stăm la plajă între orele 11.00-17.00. Ştiu că sună prohibitiv, dar atunci razele soarelui sunt cele mai nocive.
  • Să acoperim pielea copiilor noştri cu un tricou subţire din bumbac sau o rochiţă atunci când se joacă în nisip. Pielea nu se va arde. Chiar şi în piscină, dacă stau cu colacul sau pe saltea şi au umerii şi jumătate din spate dezgolit. Eu aşa am procedat cu fetele mele.
  • Să stăm pe şezlong numai sub umbrela de soare. De altfel, aşa mă relaxez eu la mare, citind o carte pe un şezlong la umbră! Şi chiar şi aşa, tot am ochelari de soare sau o eşarfă de voal.

Eu port ochelari de soare de când eram studentă şi când spun că port, înseamnă că nu ies din casă fără ochelari decât dacă plouă, indiferent de anotimp. Acest fapt m-a ajutat să am mai puţine riduri, fără să urmăresc acest lucru. Nu mă încrunt absolut deloc, indiferent cât de puternic este soarele. Luminozitatea excesivă nu mă deranjează. Iată un truc şi ca să nu faceţi riduri prea repede!

Monica Anghelovici

Citeşte şi Recomandări pentru o vacanță reușită la Roma

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture