Cracovia, capitala artei și a tinereții
Fostă reședință a regilor polonezi, cu o istorie de peste 1000 de ani, Cracovia este un important centru turistic care este vizitat anual de peste 7 milioane de turiști. Având în vedere că este și unul dintre cele mai importante centre culturale și universitare din această țară, acest oraș ar putea reprezenta o destinație de vacanță interesantă, mai ales că Polonia a deschis granițele cu țările UE începând cu data de 13 iunie 2020, după cum a anunțat miercuri premierul Mateusz Morawiecki la Łochów. Premierul a adăugat că, începând cu 16 iunie, Polonia va relansa și zborurile internaționale, dar a menționat că operatorii de transport „vor avea probabil probabil o săptămână, sau două sau trei, pentru a pregăti o rețea de conectare la zbor.”
Orașul port care este situat în Valea Vistulei superioare este bogat în muzee, așezăminte culturale și universități cu tradiție, motiv pentru care acesta a devenit un important centru artistic, cultural și științific al Poloniei. Tocmai de aceea, Cracovia este orașul supranumit capitala artei și a tinereții, iar în anul 2000 a fost declarat Capitală Culturală Europeană.Datorită clădirilor istorice împânzite în centrul vechi din Cracovia – Stare Miasto, orașul a fost înscris în anul 1978 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO și este considerat cel mai frumos oraș al Poloniei. Tocmai de aceea, aici este locul în care să vă opriți mai întăi într-o vacanță sau un city-break. O atracție a orașului este chiar Piața Principală, care se află în inima centrului vechi și care este gazdă a numeroase festivaluri și alte manifestări culturale, inclusiv a Târgului de Crăciun. Aici se află una dintre cele mai vechi clădiri din Cracovia, Sukiennice, care a fost construită inițial în stil gotic, apoi renascentist, după incendiul care a avut loc în 1555, o fostă piață și bursă de textile care găzduiește astăzi o galerie de artă și multe magazine cu suveniruri, dar și cafenele.
Tot aici se afla Bazilica Sfânta Maria, care este unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din Cracovia și ocupă un loc aparte în inimile polonezilor. Aceasta a fost ridicată pe la finele secolului al XIII-lea, pe locul unei biserici romanice. Cele doua turnuri superbe ale sale sunt vizibile din orice punct al orașului, iar la fiecare oră, se cântă la trompetă din turnul cel mai înalt, care măsoară 81 de metri. Vitraliile viu colorate, pictura murală, amvonul, crucifixul din 1496, ferecat în argint și altarul din lemn sculptat și decorat cu figuri în relief, realizat de vestitul cioplitor în lemn, Wit Stwosz, care este cel mai altar mare din Europa de acest tip, vă vor tăia, pur și simplu, respirația. Dacă exteriorul reprezintă un exemplu de arhitectură gotică, la care s-a adăugat o intrare barocă în secolul al 18-lea, proiectată de către Francesco Placidi, interiorul excelează prin stilul baroc și renascentist. În biserică se află cavoul familiei Montelupi, una dintre cele mai bogate din Cracovia în anii 1600.Vizitați și Castelul Wawel care este situat pe malul stâng al Vistulei, o adevărată bijuterie arhitecturală, a cărui istorie ne duce în timp cu 1000 de ani. Simbol al tarii, Castelul Wawel este unul dintre cele mai frumoase din Europa. Legenda spune că la poalele colinei pe care s-a ridicat acesta, s-ar fi luptat în vremuri demult apuse, o căpetenie tribala cu un dragon uriaș, iar denumirea orașului Cracovia, Krakow în poloneză, s-ar trage de la numele sefului de trib. Întregul complex este înconjurat de ziduri de apărare.
În interiorul castelului, se pot vizita Sala Tronului, Sala de Bal, Sala Senatului, Apartamentele regale și Trezoreria Coroanei Regale.
Pășiți și în Catedrala Wawel, care a fost principalul loc de înmormântare pentru regii polonezi din secolul al XIV-lea, dar și pentru unii nobili.
Nici Palatul Biskupow Krakowskich nu este de ratat, un palat care vă va uimi cu arhitectura sa renascentistă și cu un parc superb.
În mod sigur vă veți îndrăgosti de parcurile și străzile de un farmec aparte ale orașului, astfel că, după câteva ore de cutreierat, vă puteți opri la un restaurant pentru a gusta din Zurek-ul tradițional, faimoasa supă poloneză. Dacă vreți să vă răcoriți într-o zi toridă, puteți încerca berea locală, iar într-o zi friguroasă, vodka lor atât de faimoasă.
Și de veți dori să admirați Cracovia de la înălțime, trebuie neapărat să ajungeți în Turnul vechi al Primăriei, de unde vă veți bucura de o superbă panoramă a orașului. Cracovia este o simbioză perfectă între vechi și nou și vă veți convinge singur de ce emană o atracție irezistibilă…
Mi-a placut articolul, foarte interesant! O locatie fascinanta.