Clarificări asupra aplicării legislației în vigoare cu privire la cererile de anulare cauzate de Coronavirus

Agenția Națională a Agențiilor de Turism din România a emis următorul comunicat de presă în ceea ce privește  aplicarea legislației în vigoare cu privire la cererile de anulare cauzate de Coronavirus:

Ca urmare a reacțiilor venite după comunicatul apărut în spațiul public, pe tema condițiilor în care călătorii se pot retrage din contractele încheiate cu agențiile de turism, înainte de începerea pachetelor de servicii de călătorie, am organizat în data de 27.02.2020, la sediul ANAT, o întâlnire la care au participat mai mulți reprezentanți ai agențiilor de turism, din care a reieșit necesitatea unor clarificări suplimentare asupra informațiilor transmise prin comunicatul de presă inițial din 26 februarie 2020.

Astfel, în cazul pachetelor de servicii de călătorie către destinații în care nu există restricții de trafic și unde companiile aeriene operează zboruri în regim normal, aeroporturile și hotelurile sunt deschise și nu există alte elemente care să afecteze în mod semnificativ desfășurarea pachetului de servicii de călătorie, călătorii au dreptul legal de a se retrage din contractele încheiate cu agențiile de turism, cu plata unor penalități de încetare calculate conform clauzelor contractuale, în funcție de momentul anulării și cu respectarea prevederilor în Art. 13, alin. 1 și 2 din O.G. nr 2/2018.

În mod excepțional, în cazul pachetelor de servicii de călătorie către destinații (localități) în care companiile aeriene nu mai zboară, aeroporturile, hotelurile sau obiectivele turistice sunt închise, călătorii au dreptul legal de a se adresa agențiilor de turism în vederea recuperării sumelor plătite, însă fără a beneficia de despăgubiri suplimentare, așa cum reiese din Art 13, alin 3 și 4 din O.G. nr 2/2018.

Dorim că prin acest mesaj, să reiteram îndemnul la calm , la o analiză rațională și obiectivă a informațiilor oficiale, înainte de luarea unei decizii cu privire la oportunitatea de a călători sau nu într-o anumită destinație.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) lucrează îndeaproape cu experți internaționali pentru a extinde aria cunoștințelor științifice cu privire la Coronavirus și recomandă călătorilor practicarea măsurilor de precauție uzuale, precum și aplicarea de către autoritățile naționale a măsurilor de limitare a riscului de răspândire a virusului, însă pe baza informațiilor existente până la acest moment, NU recomandă aplicarea restricțiilor inutile ale traficului internațional.

Atât OMS cât și Organizația Mondială a Turismului (OMT) și-au luat angajamentul de a colabora îndeaproape în vederea coordonării răspunsului sectorului de turism la epidemia de Coronavirus, punând accent pe călători și bunăstarea lor. Acest răspuns trebuie să fie proporțional cu amenințarea pentru sănătatea publică și bazat pe evaluarea atentă a riscurilor locale, care implică fiecare parte a lanțului valoric turistic – organisme publice, companii private și călători.

Călătorii pot apela cu încredere la agențiile de turism, unde vor primi informații actualizate, sprijin și consultanță pentru găsirea celei mai bune și mai sigure soluții pentru sejururile deja achiziționate sau pentru cele viitoare.

Pentru clarificări suplimentare asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19), Ministerul Afacerilor Interne a emis un buletin informativ care poate fi consultat aici.

De asemenea, Ministerul Sănătății a emis un buletin informativ, în care precizează că “cetățenii care sosesc din alte provincii sau orașe din China continentală, alte localități din regiunea Lombardia și regiunea Veneto sau din regiunea Emilia-Romagna din Italia, precum și din alte zone și localități din Coreea de Sud și din Iran decât cele menționate expres pentru instituirea măsurii de carantină instituționalizată, intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România“. Detalii aici.

Nu putem decât să sperăm că această epidemie de coronavirus să se reducă simțitor pentru ca lucrurile să reintre în normal și să ne bucurăm de vacanțe cât mai frumoase.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture