Cheile Râmeţului – splendoare în natură

Dacă nu ar fi fost dorința mea de a ajunge în Alba Iulia și de a vizita cetatea Alba Carolina, precum și de a participa la Festivalul Cetăților Dacice de la Cricău, poate că nu aș fi ajuns să vizitez Cheile Râmeţului, un obiectiv de mare importantă, declarat rezervație naturală.

Cheile Rametului (12 of 160)Cheile Rametului se află chiar în estul Munților Trăscău, iar pentru a ajunge în rezervație putem merge pe drumul județean asfaltat  DJ 750C dinspre Teiuș, fiind practic 22 de kilometri până la intrare în rezervaţie, de unde se străbat pe jos.

Noi ne-am cazat la Pensiunea Casa Butnarului, de unde am vizitat Mănăstirea Râmeţului aflată la circa 6 km de pensiune, urmând încă câţiva km până în rezervație, cu maşina.

Drumul forestier l-am parcurs cu 4×4, dar nu este imposibil de practicat cu orice maşină și am întâlnit multe case frumoase de vacanță chiar în apropiere de zona tampon. După ce treceți de cabana Râmeţ, mai aveți puțin.

Cheile Rametului (106 of 160)Există un loc de campare la intrare, am întâlnit câteva corturi, după care se merge pe jos, iar pe timpul verii traversarea se poate face parțial și prin albia râului Geoagiu, accesul fiind mai facil, când am fost noi apa era destul de mare și accesul s-a făcut mai mult pe pereții laterali destul de abrupți ai muntelui, parcurgând numai o parte din Chei, fiind rupte niște bride metalice care nu mai permiteau accesul, iar ora nu era propice, nu ne gandeam că o sa ne ia aşa de mult timp, din cauza opririlor dese.

Cheile Rametului (49 of 160)Am mers o bună bucată pe partea stânga, mai întâi pe o potecuţă, ţinând firul apei, apoi cățărându-ne de pietre, am intrat în sol mlăștinos, mi-am distrus încălțămintea treptat până când am mers desculță o porțiune, după care ne-am oprit și întors din drum. Nu eram pregătită pentru asta…

Distanța dintre bridele de susținere este mare, mi-a fost greu uneori să fac pasul, trebuie să te prinzi bine de stânci, e bine să aveți alături pe cineva dacă va scăpa piciorul, pentru un eventual ajutor. Apa este foarte rece, am nimerit de câteva ori cu piciorul în ea.

Peisajul este absolut superb și traversarea nu este recomandată a fi făcută decât de către cunoscători ai zonei sau muntelui, turiști pregătiți, mai puţin sedentari și însoțiți de persoane care cunosc Cheile pentru că sunt multe porțiuni suspendate deasupra apei și nu știi ce urmează.

Cheile Rametului (50 of 160)Dacă vremea este bună și efortul este redus datorită apei scăzute se poate ajunge în satul Cheia și apoi la Huda lui Papară, ceea ce sper să facem data viitoare.

Cheile Râmeţului ne oferă un peisaj pitoresc, fiind situate, așa cum am menționat, în Munții Trascaului pe cursul Văii Geoagiului sau Valea Mănăstirii, ori Râmeţului cum i se mai spune râului ce și-a făcut loc printre fâșiile calcaroase ale munților formând Cheile, suprafața acestei rezervații fiiind de cca 150 de hectare.

Cheile Rametului (86 of 160)În chei se întâlnesc tot felul de roci calcaroase, grohotiș, pereții la bază sunt destul de abrupți, pe alocuri netezi, vegetația predominantă fiind de fag, am întâlnit și flori, specii destul de rare există pe aici.

Pereții verticali sculptați natural în decursul timpului impresionează și taie respirația, totul urcă spre cer în bolborositul apelor Geoagiului ce trec nestingherite în sălbăticia creată de natură.

Cheile Rametului (96 of 160)Poate că dificultatea traversării acestora este binevenită, ținând cont că o evenutală degradare poate fi mai scăzută, oferind în același timp o mare satisfacție pentru cei care ajung în aceste locuri pentru a le străbate în întregime.

Cheile Rametului reprezintă o zonă sălbatică în profunzime, marcajul este triunghiul albastru, nu te poți rătăci deoarece urmezi firul apei.

După cum spuneam, ne-am întors după ce am mers până la sectoarele denumite Portal și Cuptor, apa fiind adâncă iar bridele de fier rupte.

Timpul e mai mare decât cel calculat normal pentru că te oprești pentru fotografii și uneori chiar trebuie să stai în poziții contorsionate…Nu este ușor și durează, în afară de asta, pentru a le admira…

Cheile Rametului (94 of 160)Până la urmă, drumul prin chei nu reprezintă doar un maraton, scopul nu este de a ajunge de la punctul de plecare la cel de sosire, ci de a admira frumusețea naturii, de a îți furniza energie, de a te încărca de pozitivism, viață, bucurie, frumusețe, serenitate. Trebuie să te oprești să le admiri, să te odihnești, să le simți, să le respiri, iar acest lucru nu se face în grabă…

După terminarea traseului drumul poate fi luat către Poiana Narciselor, urmând al doilea traseu de care va spuneam înainte, de la sectorul numit Cuptor, pe munte, prin dreapta, nu prin apă.

Am avut noroc de gazdele noastre de la Pensiunea Casa Butnarului din Geoagiu de Jos, ce au fost adevărați ghizi pentru noi, oameni cu experiență în turism, pe care îi recomand cu căldură!

Nu este multă lume care să le traverseze, interesați-vă înainte dacă vremea permite accesul pe întregul traseu. Aș recomanda parcurgerea pe timp frumos, mănuși de protecție, încălțăminte comodă, aderentă și chiar încălțămintea de apă, schimburi de încălțat și îmbrăcat şi provizii de mancare şi apă în rucsac.

Aventură maximă!

Notă: Vacanţă la Alba Iulia-2013

Cheile Rametului (1 of 160)
Cheile Rametului (113 of 160)

Cheile Rametului (16 of 160)Cheile Rametului (18 of 160)Cheile Rametului (15 of 160)Cheile Rametului (23 of 160) Cheile Rametului (24 of 160) Cheile Rametului (25 of 160)Cheile Rametului (29 of 160) Cheile Rametului (30 of 160) Cheile Rametului (31 of 160) Cheile Rametului (32 of 160)Cheile Rametului (34 of 160)Cheile Rametului (37 of 160) Cheile Rametului (38 of 160) Cheile Rametului (46 of 160) Cheile Rametului (50 of 160)Cheile Rametului (56 of 160) Cheile Rametului (57 of 160)Cheile Rametului (61 of 160) Cheile Rametului (62 of 160) Cheile Rametului (63 of 160)Cheile Rametului (65 of 160)Cheile Rametului (70 of 160) Cheile Rametului (71 of 160) Cheile Rametului (73 of 160) Cheile Rametului (84 of 160)Cheile Rametului (92 of 160) Cheile Rametului (93 of 160) Cheile Rametului (94 of 160) Cheile Rametului (97 of 160) Cheile Rametului (99 of 160) Cheile Rametului (101 of 160) Cheile Rametului (102 of 160) Cheile Rametului (103 of 160) Cheile Rametului (119 of 160)Cheile Rametului (140 of 160)Cheile Rametului (142 of 160)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

9 Responses

 1. Minunat!.O rezervatie naturala spectaculoasa din judetul Alba, prezentata ca o invitatie la aventura.

 2. monica dress says:

  totul arata ca rupt dintr-un colt de Rai…poate ca e mai bine ca nu se poate traversa ff usor. asa ajung mai greu cei care inteleg prin relaxare sa gonesti cu masina si muzica sa fie la maxim, chiar si in inima padurii unde nu te aude nimeni…asa se pastreaza mai mult si mai usor colturile de Rai nepatrunse si nepatate

 3. paraschiv elena says:

  Minunata prezentare si imagini provocatoare. De ani de zile mi/am dorit sa ajung in aceste locuri,dar poateanul acesta se va implini. Multumim pentru prezentare,

 1. 6 September, 2013

  […] lacuri, rezervaţii, vestigii istorice, enumerând, de exemplu, Cetatea bastionară Alba Carolina, Cheile Râmeţului, Mănăstirea Râmeţ,  Peştera Gheţarul Scărişoara, Transalpina (care face legătura dintre […]

 2. 16 November, 2013

  […] turiștii în inima Apusenilor. Și cum ai putea să nu ajungi să vezi Peștera Scărișoara, Cheile Rametului, Valea Ampoiului, Cascadă Pişoaia sau Peștera lui Ionele? Dumnezeu ne-a fericit cu adevărate […]

 3. 6 January, 2014

  […] Momentele în care mă țineam de stânci și eram cu picioarele goale în Cheile Râmeţului, pentru că alunecam cu […]

 4. 28 November, 2014

  […] Cheile Râmeţului – splendoare în natură […]

 5. 1 December, 2014

  […] Râmeţului Canion […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.