Cetatea Poienari

Cetatea Poienari

Cetatea Poienari

Ne-am incumetat sa urcam cele 1480 de trepte pana la Cetatea lui Vlad Tepes, nu numai pentru cetatea in sine, ci si pentru a vedea privelistea superba de pe varful muntelui Caprisoara, la circa 800 de metri altitudine.

Drumul care te duce la cetate sau mai bine zis spre ruinele acesteia, este cel care ajunge la Barajul Vidraru, pana la baraj mai sunt practic vreo 4-5 kilometri.

Am urcat spre cetate printr-o padure de fagi superba care a avut darul sa ne oxigeneze plamanii. Urcusul nu este foarte greu, oprindu-ne din cand in cand pentru un mic popas, mai ales ca dupa un anume numar de trepte se afla o platforma dreapta.

Pe drum ne-am intalnit cu foarte multi turisti, asa ca nu am fost singurii care s-au incumetat sa ajunga pana sus.

Cetatea Poienari

Cetatea Poienari

Chiar daca nu ne-am documentat inainte despre cetate, pe drum sunt dispuse cateva panouri care ne ofera informatii. Cetatea a fost una dintre resedintele lui Vlad Tepes si a fost construita din caramida si piatra intre secolele al XIII-lea si al XV-lea, avand rol de aparare impotriva turcilor, avand influente atat bizantine, cat si balcanice. Legenda care se vehiculeaza este aceea ca aceasta ar fi fost construita initial de Negru Voda. Avand in vedere ca a fost afectata de cutremurul din 1915, s-a dispus restaurarea ei abia in 1970.

Interesant este ca se presupune ca exista un punct de comunicare intre turnul-donjon al cetatii si turnul Bisericii San Nicoara, prin semnalizarea aproprierii dusmanilor cu faclii aprinse.

Nu am reusit sa ne dumirim daca drumul actual este si cel vechi prin care se urcau strajerii la cetate. Sus se afla cineva care taie bilete, asa ca trebuie sa scoti din buzunar suma de 5 ron/adult si 2 ron/copil. Nu am inteles de ce se solicita 5 ron ca taxa foto pentru un obiectiv in aer liber. Oricum nu te urmareste nimeni sa vada daca fotografiezi sau nu. Si daca faci poze Muntilor Fagaras si Argesului ce se vad de sus de ce ar trebui sa platesti taxa? Tot la cel care taie bilete poti cumpara magneti, vederi si CD-uri. Daca ai nevoie la toaleta, padurea iti sta la dispozitie… 🙂

In apropierea drumului ce urca la cetate se afla si pensiunea “La Cetate”, unde poti manca o ciorba cu afumatura numai potrivita pentru un asa efort!

Cred ca in viitor va urca si mai multa lume sus, tinand cont ca se va amenaja Statiunea Vidraru, iar Cetatea Poienari va fi unul dintre obiectivele turistice din zona. Poate o vor restaura cu aceasta ocazie, asa cum s-a facut si cu Cetatea Neamt.

Cetatea Poienari Cetatea PoienariCetatea PoienariCetatea Poienari Cetatea Poienari

Cetatea Poienari

Cetatea Poienari Cetatea Poienari Cetatea PoienariCetatea Poienari Cetatea Poienari Cetatea Poienari Cetatea PoienariCetatea Poienari Cetatea Poienari Cetatea Poienari Cetatea Poienari Cetatea Poienari Cetatea Poienari Cetatea Poienari

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

11 Responses

 1. Suzy says:

  Am fost si eu anul trecut pana sus la Cetate, chiar se merita plimbarea.

  Peisajul de sus si cetatea in sine merita efortul urcarii celor peste 1400 scari (si febra musculara aferenta 🙂 )

 2. Nu am fost acolo, dar imi doresc , in primul rand pentru privelistea care se vede din fotografiile tale. Numarul mare al treptelor nu m-ar speria, pentru ca as face mai multe popasuri, in care ”m-as odihni” facand fotografii de pe traseu.

 3. Ana Maria says:

  La cetate nu am urcat desi am trecut pe langa ea…sper sa indrept greseala caci vad ca merita intr-adevar 🙂

 4. Ai unde parca masina fara probleme, asa ca te poti incumeta! Totul e sa ai apa la tine si sa iti aloci 2-3 ore.

 5. Alex Cosmin says:

  abia astept să ajung și eu
  informații foarte utile

 6. Face parte din locurile ce merită/trebuie vizitate în România!

 1. 25 April, 2013

  […] de kilometri distanta), pe DN7C si am tinut drumul ce ne indreapta spre Balea Lac, oprindu-ne si la Cetatea Poienari aflata la 4 kilometri pana in […]

 2. 2 May, 2013

  […] Nicoara”, arhitectura acesteia fiind tipic bizantina (care se spune ca avea legatura stransa cu Cetatea Poienari in vremea lui Vlad Tepes (sunt 27 de km pana la cetate), comunicand intre ele cu ajutorul […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture