Ceramica de Corund, unul dintre cele mai celebre centre de olărit din țară

Cu ocazia unui infotrip prin secuime, am fost îndrumați de ghidul nostru Zoltan Pal, reprezentant al Custodiei Ariilor Protejate din Corund-Praid, pentru a vizita și Corund, unul dintre cele mai celebre centre de olărit din țară, aflat în vestul județului Harghita, în depresiunea Praid, în localitatea de la care și-a împrumutat numele, la circa 30 de km de Odorheiu Secuiesc.

Ceramica Corund (8)

De la ghidul nostru am aflat că 300 de familii se ocupă cu ceramică în Corund, dar în sat sunt și cioplitori în lemn, ateliere de țesătorie și de iască (o ciupercă lemnoasă din care se fac obiecte artizanale). Meserii care au reușit să supraviețuiască cu brio, olăritul fiind un meșteșug destul de vechi în Corund.

Aici am vizitat atelierul unui olar cunoscut în zonă, pe care l-am urmărit cu interes, dat fiind faptul că am mai fost în casa unor olari din Horezu, dar și într-o fabrică de ceramică din Rhodos și eram curioasă să văd diferențele și asemănările de tehnică și stil.

Ceramica de Corund (36)

Ceramica de Corund (10)

Ceramica Corund (19)Ceramica de Corund (15)Pentru a realiza un produs din ceramică de Corund, argila se aduce din albia râului de lângă sat în formă brută, de culoare gri și maro. Apoi se macină ori se frământă lutul să nu aibă impurități, până ajunge o pastă omogenă. Se taie în fâșii și se duce la olari care fac adevărate opere de artă cu el pe roata de olărit. Tot ce e de formă circulară se poate face fără probleme, ne-a destăinuit ghidul.

Ceramica de Corund (4)

Roata pe care se modelează lutul are două discuri, unul mai mic sus și unul mai mare în partea de jos, unite printr-un ax vertical. Pe discul din partea de sus se pune pământul, iar discul de jos este mișcat circular de olar cu piciorul. Astfel, roata se învârtește, formându-se vasele circulare cu un contur regulat. Cred că nu este ușor să faci acest lucru ore în șir, cere multă îndemânare și forță. Tocmai de aceea, olăritul este o meserie destinată bărbaților, femeile ocupându-se de decorarea vaselor. E o muncă în echipă, la care lucrează întreagă familie. Se vorbește mai degrabă de familii de olari, decât de olari în sine, tocmai din acest motiv.

Ceramica Corund (12)

Ceramica Corund (16)-001Ceramica de Corund (16)Ceramica de Corund (17)Ceramica de Corund (19)Ceramica de Corund (18)

Ulterior, vasul din lut se lasă la uscat, după care se imersează în caolină albă pentru culoarea albă și iar este pus la uscat, aplicându-se ornamentul cu contur negru, cu mâna liberă (de regulă, cu ajutorul unui corn de vită ce are în vârf o pană de gâscă, prin care se scurge culoarea). Iar se usucă și urmează aplicarea culorilor realizate din pământ roșu oxidat, maroniu, verde și puțin albastru (cobalt). Modelele sunt florale și zoomorfe stilizate.

Ceramica de Corund (8)Ceramica Corund (18)Ceramica de Corund (6)

Ceramica de Corund (13)După prima ardere în cuptorul special destinat acestui scop, se pune smalțul și la a doua ardere la 980 de grade Celsius, ceramica devine transparentă și culorile vii. Ceramica natur se arde o singură dată, cealaltă de două ori. Arderea durează 8 ore, iar răcirea 18 ore, până ce culoarea ceramicii devine de la roșu-purpuriu la alb în starea de răcire. Produsele realizate astfel se pot personaliza sub smalț.

Ceramica de Corund (26)

Ceramica de Corund (25)Olarul pe care l-am vizitat noi realizează ceramică dantelată cu acul, precum și miniaturi. Nu m-am putut abține să nu cumpăr câteva paharele de țuică, dar și niște căni uriașe bune la toate, dar mai ales la cafeaua lungă de dimineață care să mă pregătească pentru o nouă zi…

Ceramica de Corund (34) Ceramica de Corund (33)Ceramica Corund (2)Ceramica Corund (7)

Dacă ajungeți la Praid, pentru a vizită salina, neapărat să faceți un drum și până în Corund, satul aflat la altitudinea de 580 de metri, pe valea Corundului. E minunat să vezi cu ochii tăi cum se realizează astfel de produse, cu câtă îndemânare transformă olarul bucată de lut și să cumperi direct de la meșterul popular un vas din ceramică util în gospodărie sau care să îți bucure ochii. Iar zona este de o deosebită frumusețe!

 

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

10 Responses

 1. ROMAN PETRU says:

  DORESC O VAZA MAI SPECIALA CARE SA REZISTE AFARA LA INTEMPERII SI PE TIMP DE IARNA.DACA SE POATE FACE ASA CEVA VA ROG SA-MI DATI O ADRESA DE CONTACT.

 2. Paun says:

  Buna seara ma intereseaza niste farfuri

 3. Molnar Szabolcs says:

  Merita sa vizitati!

 1. 29 May, 2015

  […] perioada 29-31 mai 2015. Cei mai iscusiți meșteri populari vin la târg cu oale de Horezu și de Corund, obiecte din lemn, ceramică pictată cu motive tradiționale, icoane pe lemn și sticlă, […]

 2. 5 September, 2015

  […] Aproximativ 150 de meşteri din cunoscute centre de olărit din ţară – Horezu, Corund, Baia Mare, Oboga, Glogova, Marginea, Obârşa, Rădăuţi – îşi  vor etala creaţiile, […]

 3. 28 September, 2015

  […] șase case țărănesti din Ciuc-Sângiorgiu, Cozmeni, Plăieșii de Sus, Joseni, Sân-Simion și Corund, o fântână, un hambar și 16 porți secuiești din toate zonele etnografice din județul […]

 4. 12 December, 2015

  […] Măşti populare, podoabe tradiţionale, îi cusute cu mătase şi mărgele, icoane, ceramică de Corund sau de Marginea, obiecte de decor din lemn pictat, ornamente lucrate manual pentru sărbătorile de […]

 5. 10 January, 2016

  […] care mi s-au lipit de suflet şi despre care nu am apucat, pur şi simplu, să scriu decât de Corund, respectiv Ţinutul Secuiesc, unde am văzut o altă faţă a României turistice, locuri minunate, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture