Cele șapte minuni ale lumii moderne (1): Chichen Itza, bijuteria mayașă

Minuni ale unor civilizații dispărute sau moderne nu încetează să uimească lumea, să stârnească controverse, să nască ipoteze cu privire la originea și scopul pentru care au fost create. Una dintre aceste minuni este și complexul arhitectural Chichen Itza sau Cetatea Maya de la Chichen Itza, care se întinde pe o suprafață de 600 de hectare pe o platformă din mijlocul unei jungle aparținând unui vechi oraș mayaș din inima Mexicului de azi, între Merida și Cancun.

Chichen Itza cunoaște două perioade de evoluție în care au fost ridicate templele sale. Una dintre perioade se întinde între secolele al VII-lea și al X-lea, iar cealaltă între secolele al X-lea și al XIII-lea. Corespunzător celor două perioade orașul antic poartă amprenta diferitelor stiluri arhitecturale, de la cea mayașă până la cea toltecă.

Complexul cuprinde mai multe temple, precum Castelul (El Castillo), Osuariul sau Casa Marelui Preot, Casa Colorada, Melcul sau Observatorul Astronomic (El caracol), Maicile (Las Monjas), Marea Curte pentru Jocul cu mingea (Terenul), Platforma Vulturilor și Jaguarilor, Platforma lui Venus, Grupul celor 1000 de coloane, denumiri care au fost date de arheologii care le-au descoperit.

Cel mai important monument din orașul antic care numără o populație de până la 100.000 de locuitori este Castelul. Spre deosebire de piramidele aflate pe platoul Gizeh, piramida Kukulkan sau Castillio este ridicată în terase, iar la baza superioară a acesteia se află un templu, ceea ce justifică cele 91 de trepte dispuse în partea centrală a fiecăreia dintre cele patru fațete, pentru că templul dedicat zeului care îi poartă numele să fie accesibil. Cum puteau fi construite aceste temple de mâna omului, piatră cu piatră, în vremuri așa de îndepărtate? Mai mult decât atât, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării, dacă ne gândim numai la faptul că toate treptele piramidei însumează atâtea zile câte are anul solar (cu ultimele trepte din vârf)… Totul a fost bătut piatră cu piatră, cu ciocane din piatră și fără a folosi mortar.

Înălțimea piramidei nu este spectaculoasă, fiind de numai 24 de metri, însă transmite o armonie perfectă. Un amănunt deloc de neglijat este acela că atunci când apune soarele, în timpul echinocțiilor, pe partea dinspre nord a templului sacru, pe trepte coboară o umbră în formă de șarpe, care îl întruchipează pe Kukulkan, zeul venerat de mayași, prilej pentru creșterea impresionantă a numărului de vizitatori în această perioadă. Sunetul care se aude la o simplă bătaie de palme în apropierea piramidei formează un ecou ce se aseamănă cu țipătul păsării Quetzal (astăzi simbol național al Guatemalei), unindu-se cu umbră la apus și care coboară până la baza acestuia unde se află două capete de șarpe. Senzația este aceea că se metamorfozează în însuși zeul Kukulkan, ambele simboluri reprezentând cele mai venerate creaturi mayașe, adevărate forțe creatoare. Interesant este că numai față de nord a piramidei prezintă această particularitate. Pentru conservarea Castelului, în urmă cu câțiva ani s-a interzis accesul în interior, împiedicându-se astfel degradarea inevitabilă.

O minune a lumii ce a inspirat și alte culturi, Chichen Itza nu reprezintă numai un vechi oraș mayaș, important centru religios, politic și militar, ci un loc plin de mistere de care nu se știu prea multe lucruri nici în ziua de astăzi, o mărturie de necontestat a unei civilizații avansate demult apuse.

De reținut:

  • Un circuit care include vizitarea sitului arheologic din cadrul complexului Chichen Itza, care face parte din patrimoniul mondial Unesco, poate ajunge la 1800 de euro pentru o perioada de 6 nopți cu biletul de avion inclus. Unul dintre criteriile pentru care a fost inclus pe lista UNESCO în anul 1988 este acela că monumentele din Chichen-Itza, în special în grupul nordic, care include Marea Curte, Templul Kukulkan și Templul Războinicilor, se numără printre capodoperele incontestabile ale arhitecturii mesoamericane datorită frumuseții proporțiilor lor, perfecțiunea construcției și splendoarea decorurilor sculptate. 
  • Cu cât ajungeți aproape de orele dimineții (începând cu ora 8.00), cu atât aveți parte de mai multă liniște, altfel locul devine foarte aglomerat. O idee ar fi să ajungeți și după ora 15.00 când pleacă grupurile de turiști, dar site-ul arheologic se închide la ora 17.00. Duminicile sunt de evitat pentru ca localnicii au acces free și e și mai aglomerat. Uneori sunt și 8000 de turiști într-o zi!
  • Cumpărați suficientă apă la intrare, să faceți fata căldurii excesive;
  • Biletul de acces este de 242 de pesos (13$);
  • Nu plecați fără un suvenir, e un dolar cel mai ieftin!
  • Site oficial: http://www.chichenitza.com/.

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

You may also like...

2 Responses

  1. Raluca says:

    E incasa sau mayașă ,stimata călătoare???!!!

    • Monica says:

      Va multumesc din suflet pentru sesizare! Lucram la un articol cu Machu Picchu si studiam civilizatia incasa… Nici nu am realizat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture