Ce vizităm în Karlovy Vary – mini ghid de călătorie

Karlovy Vary este un oraș pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată în viață! Și asta nu numai datorită frumuseții sale, dar și a faptului că este un oraș-stațiune recunoscut pentru băile termale celebre.

Karlovy Vary Cehia (89)

Despre frumusețea acestui oraș am vorbit în articolul Turist în Karlovy Vary, o staţiune de neratat în Cehia, pe care vă invit să îl citiți. Și dacă vă prinde foamea, aflați unde puteți mânca în articolul Unde mâncăm în Karlovy Vary.

Karlovy Vary Cehia (27)

Ce putem, însă, vizita în oraș?
 • Muzeul Poiana Nouă – Nova Louka (in care este prezentata istoria orașului),
 • Fabrica de sticlă Moser (in care se produce sticlă de Boemia),
 • Muzeul Grand Hotel Pupp (în care putem să cunoaștem istoria celui mai cunoscut hotel din Cehia),
 • Muzeul Jan Becher (unde putem vedea tehnologia de preparare a faimoasei băuturi cehești Becherovka, un fel de lichior din plante și apa provenită chiar din izvoarele stațiunii),
 • Biserica barocă Maria Magdalena,
 • Biserica ortodoxă Sf. Petru și Pavel.
Muzeul Poiana Noua – Nova Louka (Muzeul Regional Karlovy Vary)

Mie îmi este imposibil să ajung într-un oraș și să nu vizitez câteva muzee, iar în Karlovy Vary există acest muzeu in care se povestește de istoria orașului, așa că a fost imposibil să nu îi trec pragul.

Karlovy Vary Cehia (150)

În cele două etaje ale muzeului putem să parcurgem întreaga istorie a orașului și a izvoarelor sale. Interesantă este dispunerea sălilor de vizitare cu vitrine tematice.

Aș putea spune că muzeul este, în același timp, un Muzeu de Istorie, Arheologie, de Științe Naturale și de istorie, dar şi al balneologiei orașului Karlovy Vary!

Prin urmare, am aflat că izvoarele stațiunii sunt formate din apa de ploaie care se infiltrează în pământ, combinându-se cu proprietățile minerale ale rocilor, din care putem vedea cateva fragmente expuse în vitrinele muzeului. Astfel, apa capata proprietati de vindecare a numeroase afecțiuni.

În Precambrian, orașul era un fund de ocean care în Paleozoic a dispărut ca urmare a magmei care a ieșit la suprafață.

Interesant este că numai în câteva locuri din lume au fost fenomene geologice de amploarea celor din acest oraș micuț, care a condus la resursele minerale atât de celebre.

În muzeu mai este prezentă și flora și fauna stațiunii. Pădurile care impanzesc orașul sunt cele de stejar, fag și molid.

Karlovy Vary Cehia (125)

În vechime, în zona în care s-a ridicat orașul s-au aflat doar câteva așezări sătești.

Cine a făcut celebru Karlovy Vary?

Se spune că la o partidă de vânătoare de căprioare, regele Carol al IV-lea a avut norocul să descopere niște izvoare, astfel că a pus bazele orașului SPA de mai târziu, “nascut” în 1370 cu numele inițial de Carlsbad (Băile lui Carol), nume menținut până în 1945.

Spre sfârșitul secolului al XVI-lea, în oraș au fost inundații devastatoare, iar la începutul secolului următor a fost mistuit de foc, dar și jefuit. Dezvoltarea acestuia ca centru SPA a început în timpul secolului al XV-lea, atât cu băile binefăcătoare, cât și cu apele minerale folosite în curele interne (din 1522).

Economia staţiunii s-a dezvoltat datorită depozitelor de fier și minereu, dar și de staniu.

Muzeul mai expune machete cu orașul vechi, icoane, efigii, arme diverse, porțelanuri și oglinzi.

Karlovy Vary Cehia (148)

Și dacă a venit vorba de porțelanuri, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, în Karlovy Vary apar primele fabrici de porțelan chinezesc, China deținând, practic, secretul fabricării porțelanului încă din secolul al VI-lea. După primul război mondial are loc o metaformozare, stilul neo-baroc punându-și amprenta asupra porțelanului chinezesc fabricat în Cehia.

Karlovy Vary Cehia (140)

În muzeu ni se dezvăluie că, în cursul secolului al XVIII-lea, s-au construit Colonadele din stațiune, Teatrul Municipal, o parte din spa-uri, iar înainte de Primul Război Mondial, Hotelul Imperial.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, începe dezvoltarea fabricării cristalului de Boemia, pregnantă fiind sticlă colorată cu motive aparținând stilului Biedermaier și Rococo.

Dealtfel, la intrarea în stațiunea Karlovy Vary se află fabrica de sticlă Moser, in care se produce sticlă luxoasă de Boemia foarte scumpă.

Karlovy Vary Cehia (146)

Orașul a fost vizitat în timp de mulți artiști care au și fost inspirați de el în lucrările lor, precum: A. Gustav, P. Corneillan sau A. Balzer, care și-au pus amprenta pe decorațiile realizate pe sticlă și porțelan.

Stațiunea a fost vizitată și de alte nume sonore, ca: Chopin, Goethe, Paganini, Schiller, Brahms și alții, precum și de politicieni, împărați, duci, țări, regi, fiind zugrăviți în tablourile din muzeu.

Muzeul Grand Hotel Pupp

Acesta se află în aceeași clădire ca cel de mai sus, dar la parter. In prima încăpere în care am intrat am admirat o masă a restaurantului din hotel, iar în spatele acesteia, un tablou cu familia Pupp luând masa în restaurant.

Karlovy Vary Cehia (96)

În muzeu există și o machetă a hotelului, precum și tacâmuri folosite de familia Pupp pe când îl avea în proprietate. De asemenea, câteva statuete, fotografii cu mulțimea de altădată din jurul acestuia și din oraș, meniuri vechi, o măsuță de cafea, tacâmuri de argint și veselă din porțelan cu numele hotelului, invitații la concertele ce aveau loc aici, precum şi fotografii cu interiorul hotelului care are aproape 230 de camere !

Karlovy Vary Cehia (110)

În muzeu se prezintă istoria familiei care a înființat hotelul, un adevărat simbol al stațiunii, dar și evoluția acestuia până în prezent. Hotelul a fost fondat acum mai bine de 300 de ani şi a fost dezvoltat de Georg Pupp (Jan Jiri Pop), un fost cofetar. Acesta a moștenit o avere imobiliară considerabilă în urma căsătoriei cu fiica patronului, reuşind astfel să pună bazele noului hotel de lux.

Karlovy Vary Cehia (81)

Noul hotel a fost construit în mai multe etape, cu ajutorul unor arhitecți vienezi, pe o perioadă de 11 ani, deschizându-și porțile în 1907. Timp de 40 de ani hotelul s-a numit și Hotel Moscova, reluandu-și numele original mai târziu.

Hotelul a găzduit multe nume celebre ca Richard Wagner, Johann Wolfgang von Goethe și Johann Sebastian Bach. Astăzi, acesta găzduiește și Festivalul Internațional de Film din Karlovy Vary, în hotel filmându-se diferite scene, camerele sale fiind ocupate de actori celebri precum Ornela Muti, Gregory Peck, Michael Douglas sau Whoopi Goldberg.

Muzeul Jan Becher 

Dacă te saturi de istorie, poți să te relaxezi la un pahar de Becherovka, faimoasa băutură cehească fabricată în Karlovy Vary, veche de mai bine de 200 de ani și a cărei tehnologie de fabricație se poate vedea în Muzeul Jan Becher, care se află în apropiere de centrul orașului.

Becherovka este un lichior din plante fabricat cu apa provenită din izvoarele minerale ale stațiunii, băutură pe care o puteți degusta în incinta muzeului, înainte de încheierea turului de prezentare.

Biserica barocă Maria Magdalena

Biserica ne-a atras atenția nu numai prin frumusețea ei, cât și datorită faptului că rasunau din ea acordurile unui concert.

Karlovy Vary Cehia (185)

Biserica se află chiar în centrul stațiunii și a fost construită în stil baroc între anii 1733 și 1736, pe locul unei foste biserici medievale din secolul al XIV-lea, distrusă de numeroase incendii în timp.

În interiorul bisericii se află o criptă funerară cu rămășițe de schelete care aparțin fostului cimitir al orașului.

Biserica ortodoxă Sf. Petru și Pavel

Am rămas uimiți de această biserică atunci când am zărit-o pe una dintre străduțele orașului. Ne-a orbit pur și simplu cu cele patru cupole placate cu aur! Este mai nouă decât cea dinainte, datând în 1898 și este decorată în stil bizantin, după modelul unei biserici moscovite. Pentru construcția ei s-au strâns bani de la nobilimea rusă, evident.

Karlovy Vary Cehia (14)

Și dacă ar fi numai aceste atracții…, dar sunt mult mai multe, timp să fie!

Din Praga și până în Karlovy Vary sunt circa 130 de kilometri. Ca să ajungi în Cehia şi să nu vizitezi Karlovy Vary, e de neiertat…

Karlovy Vary Cehia (34)Karlovy Vary Cehia (44)Karlovy Vary Cehia (80)Karlovy Vary Cehia (83)Karlovy Vary Cehia (129)Karlovy Vary Cehia (114)Karlovy Vary Cehia (118)Karlovy Vary Cehia (144)Karlovy Vary Cehia (11)Karlovy Vary Cehia (6)Karlovy Vary Cehia (10)

Notă: Vizita în Karlovy Vary face parte din Vacanţă prin Europa (2010)

Cost bilet/adult: Muzeul Regional Karlovy Vary – 60 de coroane

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

3 Responses

 1. Ma dor ochii, privind atata frumusete, in fotografiile tale. Si nu, nu am fost inca acolo, dar intotdeauna m-a fascinat in primul rand denumirea melodioasa a acestei destinatii turistice: Karlovy Vay !!!

 2. Daiavedra says:

  Karlovy Vary e o stațiune suberbă.

 1. 10 May, 2015

  […] o paralela cu Băile Imperiale din Karlovy Vary, construite de arhitecți vienezi, în stil renascentist, clădire ce se va transforma în centru […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture