Ce să vizitați în Luxemburg, primul oraș numit Capitală Europeană a Culturii de două ori

Cu atâtea vești rele și restricții de călătorie, mai apar și veștile bune, pentru că în rândurile următoare vă propun să vă faceți planuri pentru vizitarea Luxemburgului, unde puteți ajunge chiar pe cale aeriană începând din 30 noiembrie, când compania națională luxemburgheză anunță deschiderea zborurilor pe ruta București – Luxemburg. Zborurile vor fi operate de 2 ori pe săptămână, iar prețurile încep de la 199 euro dus-întors, cu bagaj de cală inclus. Conform site-ului MAE privind condițiile de călătorie, granițele țării sunt deschise și nu există restricții nici privind tranzitul. Totuși, informați-vă înainte de plecare pentru orice reguli privind călătoriile în timpul pandemiei cu noul coronavirus, oriunde veți dori să mergeți.

În Luxemburg există zeci de castele şi palate, unele sunt ruine, altele sunt reședințe particulare, hoteluri, restaurante sau braserii, astfel că numai dacă faceți o plimbare de câteva ore prin oraș și veți reuși să admirați unele dintre cele mai interesante clădiri.

Palatul Ducelui de Luxemburg este considerat cel mai important, deoarece este reședința familiei Marelui Ducat. Dacă doriți, însă, să îl vizitați, o puteți face doar de la începutul lunii iulie, până la începutul lunii septembrie, altfel, vă veți bucura numai de ceremonia de schimbare a gărzii în celelalte luni.

Datorită poziției sale strategice, Luxemburgul a fost, din secolul al XVI-lea până în anul 1867, când zidurile sale au fost demolate, unul dintre cele mai mari situri fortificate din Europa, care a fost întărit în mod repetat pe măsură ce a trecut de la o mare putere europeană la alta: Împărații Romani, Casa Burgundiei, Habsburgii, regii francezi și spanioli și în cele din urmă prusacii. Până la demolarea lor parțială, fortificațiile au fost un bun exemplu de arhitectură militară care se întinde pe mai multe secole, motiv pentru care orașul Luxemburg cu fortificațiile și cartierele sale vechi a intrat în patrimoniul UNESCO în anul 1994.

Luxemburg poate fi considerat și un rai al muzeelor. Un muzeu care merita țoață atenția și care este considerat o poartă deschisă spre frumuseţile naturale ale Marelui Ducat este Muzeul Național de Istorie Naturală, unde puteți avea parte de o călătorie interactivă care vă va purta în timp, chiar până la nașterea planetei Pământ. Muzeul Național de Istorie și Artă care se află în cea mai veche parte a orașului, adăpostește exponate geologice, istorice și arheologice fascinante, începând chiar cu cele din perioada preistorică. Uimit veți rămâne, însă, de arhitectura Muzeului de Artă Modernă Grand-Duc Jean sau MUDAM care a fost construit de celebrul architect chinez Ming Pei, renumit pentru Piramida de la muzeul Luvru şi care se află pe locul fostului fort Thüngen. Colecțiile și expozițiile sale de artă contemporană renumite pe plan internațional vă vor transpune în inima artei moderne.

De expoziții de artă contemporană veți avea parte și în Casino Luxemburg, fost centru pentru evenimente culturale și sociale, dar și cazinou.

Și pentru că v-am ademenit la început cu castelele și palatele Luxemburgului, veți avea ocazia să admirați patru conace superbe din perioada Evului Mediu care se află în centrul Oraşului Vechi și care găzduiesc acum Muzeul de Istorie. Bogata colecție a acestuia ilustrează toate perioadele existenţei oraşului, începând din antichitate şi până în ziua de astăzi. Un muzeu inedit este Muzeul Tramvaielor şi al Autobuzelor din Luxemburg, care este situat într-un depozit restaurat, și în care vă veți familiariza cu istoria transportului public luxemburghez, de la tramvaiele trase de cai, până în prezent.

Muzeul Băncii, Muzeul Poştei, Muzeul Instrumentelor Muzicale Antice sunt alte atracții culturale pe care vă recomand să nu le treceți cu vederea. Nu este de mirare că Luxemburg a fost primul oraș numit Capitală Europeană a Culturii de două ori.

Vizitați și Catedrala Notre Dame, care reușește să atragă mii de pelerini care vin să se roage la statuia miraculoasă a Sfintei Fecioare, dar și Cazematele Pétrusse, care au fost construite de spanioli în anul 1644 și care au fost fortificate de mai multe ori de-a lungul timpului, iar astăzi sunt o mărturie a istoriei agitate a Ducatului de Luxemburg.

Timp să aveți pentru atâtea atracții turistice, dar mai ales să vă bucurați de bucătăria tradiţională luxemburgheză care a fost influenţată de-a lungul timpului de bucătăria franceză şi germană, iar în ultima perioadă, de cea italiană, spaniolă și portugheză. Gustați preparatele din carne de porc afumată cu garnitură de fasole ori varză acră, faimosul jambon afumat, preparatele din păstrăv, ştiucă ori langustă, dar şi delicioasele dulciuri stropite cu lichioruri locale. Nu ratați ciocolata și înghețata, mai ales marrons glacés, cum se numesc castanele glasate și marțipanul.

Sper că nu v-am făcut poftă prea mare de aceste bunătăți, ci doar că v-am redeschis apetitul de călătorii cu acest oraș minunat.

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture