Ce atracții turistice vizităm în Atena?

Atena, un oraș locuit de peste 7000 de ani, reprezintă una dintre cele mai impresionante capitale europene. Cum să nu rămâi fascinat de monumentele sale care sunt mărturie a unei civilizații care și-a pus amprenta asupra întregii omeniri?

Deoarece are o climă specific mediteraneană, cele mai bune anotimpuri în care să petreceți câteva zile de concediu în Atena sunt primăvara și toamna, când temperaturile sunt mai puțin dogoritoare.

Primul obiectiv pe care vi-l propun pentru a intra în atmosfera elenă de altădată este Acropola, cu atât mai mult cu cât veți vedea și vechile ziduri ale orașului, precum și cea mai mare poartă a Greciei antice. Cea mai cunoscută acropolă din lume este formată din mai multe vestigii și este situată pe cea mai înaltă colină din oraș.

După ce veți trece pe sub poarta principală veți avea ocazia să vizitați templul închinat Atenei Victorioase, Partenonul, inclus în Patrimoniul Mondial Unesco, teatrul lui Dionyssos, în care încăpeau 15.000 de persoane și teatrul Atticus. Cele mai de preț obiecte din templele Acropolei le veți găsi, însă, în noul muzeu care a fost deschis în anul 2007. În apropiere de muzeu se află și Templul lui Zeus Olimpianul, din care se mai păstrează 16 coloane din cele 104 inițiale.

Neapărat să ajungeți în bazarul din cartierul Monastiraki, în care se află o mulțime de magazine, dar și locuri în care să vă bucurați de gastronomia locală, iar cel mai bun souvlaki îl veți gusta aici, evident, alături de un păhărel de ouzo, cea mai renumită licoare grecească. În apropiere de piață se află și o moschee turcească restaurată care găzduiește acum un muzeu tradițional de ceramică.

Chiar de la stația de metrou Monastiraki vă puteți îndrepta spre Agora Antică Grecească, o zonă mult mai răcoroasă decât Acropola, unde veți admira Templul lui Hefaistos – un Pantheon în miniatură și Porticul lui Attalos, în care se găsește o expoziție cu obiecte din Grecia Antică.

Cu adevărat impresionant este Muzeul Național de Arheologie, cel mai important din Grecia și unul dintre cele mai mari muzee din lume, în care veți rămâne uimit de colecția de peste 20.000 de exponnate din bronz și marmură, alături de obiecte din ceramică grecească antică, fotografii ori publicații vechi. Muzeul Maritim Elen și Muzeul Căilor Ferate sunt alte opțiuni interesante.

Seara, ce ar fi să faceți o plimbare plăcută prin portul Pireu, unul dintre cele mai importante porturi comerciale din Marea Mediterană, unde veți avea ocazia să admirați diferite ambarcațiuni și vase ancorate? Apoi, vă puteți bucura de o cină tradițională la unul dintre restaurantele pescărești.

Atena abundă în cafenele, baruri și restaurante dedicate turiștilor în care veți găsi atât preparate grecești, cât și italienești ori franțuzești, iar acompaniamentul muzicii grecești vă vor insufla amintiri de neuitat din acest oraș cu nume de zeiță.

De reținut:

  • În Atena se poate ajunge cu zbor direct din România. Un bilet de avion dus-întors pentru Atena pornește de la 60 de euro, iar durata zborului este de numai o oră și jumate.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. Angela says:

    Mi-a placut articolul, big like!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture