Cum petreceau românii sărbătorile de iarnă?

Cum petreceau românii sărbătorile de iarnă? Care sunt bunele maniere la masă? Un târg de Crăciun și ateliere culturale interesante organizate de Fundația Calea Victoriei

În pragul sărbătorilor de iarnă, Fundaţia Calea Victoriei ne invită la o serie de ateliere culturale, iar cel care mi-a atras in mod deosebit atentia este un atelier în care avem ocazia de a afla despre Cum petreceau Crăciunul şi Anul Nou românii de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în perioada interbelică.

Românii au ştiut mereu cum să se distreze şi să petreacă, iar balurile de sfârşit de an erau un adevarat motiv de sărbătoare. Fie că era vorba de petreceri în mahala sau baluri aristocratice în palatele bucureştene, sărbătorile de iarnă aduceau bucurie şi voie bună în viaţa familiilor româneşti. Colindul, cadourile, meniurile de Crăciun, când se servea raţa cu sos de portocale sau curcan umplut cu castane sau ţinuta pentru bal reprezentau adevărate provocări. Organizarea trebuia să fie fără cusur, atât din partea gazdelor, cât şi a oaspeţilor.

Iată un meniu de care chiar nu aveam habar și care nu seamănă deloc cu mâncărurile preparate din abundență cu carne de porc, așa cum le știm noi…Cu această ocazie, cred că ne-ar veni câteva idei interesante pentru pregătirea mesei de Crăciun!

Crăciunul se petrecea în sânul familiei, după ritualuri bine stabilite, de cele mai multe ori moştenite, iar Anul Nou se sărbătorea prin baluri cochete şi elegante, cu mulţi invitaţi. Oamenii de la sat petrec, bineînţeles, diferit de orăşeni. Hora mare de iarnă şi cheful de la cârciuma satului, unde erau primiţi doar bărbaţii, erau activităţi des întâlnite în sezonul rece, în satul românesc.

Totodată, în cadrul atelierului se va povesti despre balurile de la Palatul Regal, tradiţia cadourilor de Crăciun şi felul în care aristocraţii vremii îi întâmpinau pe colindători.

Citeşte şi 5 idei de cadouri neaşteptate pe care le poţi oferi de sărbători!

Și pentru a rămâne în atmosfera sărbătorilor care se apropie, neapărat vă invit să participați la Târgul de Crăciun – Cadouri şi delicatese culturale organizat în data de 17 decembrie la sediul Fundației (între orele 09.00-19.00). La Târg găsim ilustrații animate de personaje nonconformiste, coliere retro sau moderniste, săpunuri naturale cu parfumuri și cosmetice bio, globuri de sticlă decorate manual și ilustrații-felicitări în tehnica linogravurii, dulcețuri savuroase de zmeură, mure, afine, caise, gutui și portocale, căni pictate manual, felicitări, broșe și coliere, ilustrații cu mesaje luminoase, bijuterii din pietre semi-prețioase și globuri, săpunuri “lânoase” și globuri pufoase din fetru, parfumuri din ingrediente naturale, jucării lucrate cu croșetate, obiecte decorative de Crăciun și sacoșe din pânză, semne de carte, felicitări și carnețele cu motive populare românești, cusute manual, din hârtie reciclată, cercei și broșe din lemn, flori din pânză, în tehnica japoneză Kanzashi, decorațiuni parfumate din lavandă, bijuterii din porțelan pictat cu aur, argint și colorate motive florale sau animale, cărți scrise de personalități culturale, lectori ai fundației.

Mai mult decât atât, în cele două zile de târg se pot achiziționa cursuri de arte & dezvoltare personală cu 15% reducere. Dar, să vedem și care sunt cursurile și atelierele care au loc în decembrie, la care putem participa:

  • Imagini ale Paradisului. „Există viaţă după moarte? Unde ajung sufletele celor morţi? Cum poate fi gândit Paradisul?” Iată câteva dintre întrebările primordiale la care răspund în diverse moduri unele dintre cele mai vechi tradiţii religioase.
  • How to be a Lady: Exerciţii de feminitate și Curs practic de Machiaj. Astfel de cursuri despre coafură, stil vestimentar, culorile care ni se potrivesc și armonizarea lor cu machiajul ne pot ajuta în pregătirea pentru petrecerile de sfârșit de an.
  • Atelier de Scriere creativă, unde veti putea experimenta cu scene, personaje, stiluri de a scrie, pentru a înţelege mai bine din ce se compune o poveste şi care sunt poveştile care ni se potrivesc.
  • Pompei – Călătorie culturală în trecut, unde veti descoperi daca prăjiturile erau acre şi omleta se servea cu miere…
  • Calea Victoriei – o călătorie virtuală în Bucureştiul interbelic, unde istoricul Anita Sterea ne va încânta cu poveşti fascinante şi fotografii de epocă care dezvăluie lumea Bucureştiului interbelic.
  • Atelier de iniţiere în Arta Parfumeriei, în cadrul căruia, fiecare participant va primi, la final, o mostră de parfum Luviane.
  • Bunele maniere la masă – sfaturi practice şi semnificaţii istorice. ”Atelierul are şi o componentă practică, prin familiarizarea cu diverse tipuri de tacâmuri, farfurii, pahare si in care se vor afla care sunt gesturile şi subiectele de conversaţie agreate la diverse mese si ce trebuie să se evite cu orice chip la nivel comportamental”.
  • Ciocolată, cafea şi ceai. Delicatese şi tabieturi în cultura europeană, unde suntem invitați să descoperim drumul parcus de aceste delicatese prin istoria civilizaţiei europene, să le aflăm secretele, să ne minunăm de reţete stranii, dar şi delicioase, într-un cuvânt, să ne delectăm cu o lume a aromelor de tot felul.

Amănunte despre aceste ateliere interesante aflați în calendarul lunii decembrie, la finalul căruia se primește și un Certificat de participare, semnat de președintele Fundației și de lector.

Chiar dacă este prima lună de iarnă și o asociem cu venirea frigului, luna decembrie este o lună prietenoasă, relaxantă, în care ne gândim la sărbători și semnificația acestora, la cadourile pe care le vom face celor dragi, la mini-vacanțele în care ne vom deconecta de rutina zilnică, iar dacă alegem să participăm și la astfel de ateliere plăcute, atunci putem spune că ne vom relaxa pe deplin pentru a încheia anul frumos, dar și cu folos 🙂 .

De reținut:

  • Adresa: Fundaţia Calea Victoriei, str. Popa Soare nr. 40, et. 1; București, tel: 021 321 3022 (unde puteți să solicitați informații despre toate cursurile și atelierele organizate).
  • Mail: contact@victoriei.ro

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. 10 December, 2017

    […] Citește și Cum petreceau românii sărbătorile de iarnă? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture