Castelul Templul Cavalerilor, o oază de relaxare în Cheile Vălișoarei
Știu că avem o țară frumoasă, însă atunci când am intrat în Cheile Vălișoarei m-am convins că e feerică. Nu știu dacă am rămas atât de impresionantă de un loc din România așa cum m-au uimit Cheile Vălisoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii.
Cheile Vălișoarei sunt străbătute de drumul care unește Valea Mureșului cu cea a Arieșului. Ele se află la o distantă de cca 14 km de Aiud și 35 km de Turda.
Altitudinea maximă în Chei este de 779 metri, iar cea minimă de 425 metri. În Chei sunt patru versanți calcaroși, Colțul Bogza și Colțul Vilii în partea dreaptă, iar în partea stângă Colțul Cetății și Doltul Diacului. În pereții cheilor se găsesc peșteri și alte formațiuni carstice. Rezervația se întinde pe 100 ha. În dreapta cheilor, cum se vii dinspre Aiud, se află stânca denumită Cetate, unde în secolul al XII-lea se pare că a existat Cetatea Zachedeu.
Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani. Acesta a fost refăcut de către medicul Florin Rusu din Brașov, care l-a cumpărat în urmă cu mulți ani. Castelul a devenit un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare. Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară. Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație.Castelul este amenajat în interior în stil medieval, iar cele douăzeci de camere incluse în prezent în circuitul turistic diferă prin configurație și design, astfel că atmosfera te poate duce în timp cu câteva sute de ani, În castel predomină piatra și lemnul masiv, iar unele camere au paturi tip baldachin.
În viitor va exista și o piscină acoperită, care deja este prinsă în amenajare, chiar lângă terasa castelului, dar vor fi date circuitului turistic și alte camere.
Restaurantul este spațios, iar mâncarea este foarte bună. Bucătăria lui Meme, așa cum se numește bucătăreasa Castelului, este fenomenală și respectă tradițiile culinare din Apuseni. Am mâncat niște ciorbițe și sărmăluțe delicioase, cu mămăliguță în formă de inimă… Incercati și ciorbița de chimen cu cârnăciori și ou întreg și pogăgele cu jumări, dar și clătitele cu dulceață de casă.
La Castelul Templul Cavalerilor se organizează și diferite evenimente și petreceri tematice, precum „Halloween la Castel“ sau „Crăciun la Castel“.
În zonă se pot face drumeții pe versanți, dar și zbor cu parapanta. În plimbările noastre ne-a însoțit și Rex, câinele Castelului. Am ajuns până pe platoul de unde se văd Cheile Vălișoarei în toată splendoarea lor și Poiana Aiudului. Imaginați-vă cum e să stați câteva zile în Castelul Templul Cavalerilor, cu asemnea priveliște în jur!
Mai mult decât atât, se poate merge la Cetatea Trascaului (Colțesti) și în satul Rimetea. Cetatea țărănească de la Colțesti are o vechime de peste 700 de ani, iar drumul până acolo este superb. Cetatea Trascaului a fost construită în jurul anului 1296 de vice-voievodul Thorotzkay din Trascău, ca cetate locuibilă și de refugiu. De sus se vede o panoramă deosebită.
Abia aștept să revin la Castelul Templul Cavalerilor, un hotel misterios când se lasă noaptea și un loc minunat de relaxare în timpul zilei când priveliștea Cheilor Vălișoarei îți taie respiratia…
Nu prea aveti incaltaminte drumetie!
Asta sunt eu…
Am avut o rezervare pentru o noapte la inceputul lunii august. Jumatate din castel este in renovare dar aceasta pare abandonata. Camerele disponibile au vedere catre curtea din spate unde este dezordine. Terasa unde ai fi putut sa te bucuri de priveliste avea mesele murdare si nu aveai ce sa consumi.
Imi pare rau sa aud asta. In anul in care am fost noi, era ca in descriere.
Un articol interesant, pozele sunt superbe.
Am poposit pentru câteva ore, anul acesta , aici. Am luat masa . Mancarea a fost f buna . Personalul amabil . In prima incapere , la intrare , totul era amenajat cu bun gust : piatra , lemn si obiecte pe care le – ai gasi doar într-un castel .
Noi am fost incantati . Nu am vazut camerele . Pozitia castelului , mancarea , peisajul ne – au cucerit.
Mi-ar place sa vizitez zona si sa ma cazez la castel daca toate ar fi asa frumoase ca-n fotografii si pretul cazarii / noapte este rezonabil , cu siguranta ceea ce am vazut in poze mi-a trezit interesul , ramane de vazut cere este pozitia exacta pe harta , pentru canu am reusit sa fac o localizare exacta.
Dezamăgitor! Căldură la reșou, apa calda dacă cobori un etaj, matură și mop nu au ( sa fiu drăguță). NU RECOMAND!!!