Castelul Sant’Angelo din Roma, mausoleul împăratului Hadrian
Roma rămâne una dintre destinațiile mele preferate și sunt convinsa că și a multora dintre noi, românii, fiind un oraș iubit de o lume întreagă. Să nu uităm totuși că acesta este ca un muzeu în aer liber. Oriunde te învârți, pe orice străduță “te-ai pierde”, sigur dai peste o lecție de istorie care îți va încânta sufletul, asa cum ni s-a întâmplat și nouă. Data viitoare când ajungi la Roma, pentru că odată ce ai ajuns, sigur te vei mai întoarce și a doua oară, dă o fugă și până la Castelul Sant’Angelo, pe care nu îl vei uita ușor.
Castelul Sant’Angelo este o clădire circulară înaltă de 20 de metri, care se află în Parco Adriano din Roma, unde este și ridicată o statuie a Împăratului Hadrian. Acesta este mai mult decât un castel, este un mausoleu, o fortăreață, iar cândva a fost chiar o ascunzătoare. Roma are într-adevăr multe obiective istorice, dar castelul de lângă Piazza San Pietro, aflat chiar pe malul drept al Tibrului, comprimă într-o singură construcție transformarea orașului de-a lungul timpului.
Roma este unul dintre cele mai vechi orașe din lume. A jucat un rol crucial pentru Imperiul Roman, iar Panteonul și Colosseumul stau mândre și astăzi în picioare și sunt admirate de milioane de turiști în fiecare an. Ultimul împărat al Imperiului Roman de Apus a fost detronat în anul 476, iar influența Imperiului Roman o putem observa chiar și astăzi în limbă, arhitectură, artă sau sculptură. Trebuie să recunoaștem însă că Italia a oferit destul de multe lumii și multe elemente au devenit embleme personale. De la italieni avem pastele și pizza, de la italieni îl avem pe Michelangelo și tot de la italieni avem și jocul baccarat. Ei l-au inventat prin secolul al XV-lea și vine de la jocul “baccara” – un joc italian – care înseamnă zero. Ulterior, francezii l-au împrumutat și i-au schimbat numele în baccarat, iar astăzi se joacă în cele mai mari cazinouri din lume.
Revenind la Castelul Sant’Angelo, acesta a fost finalizat în anul 139 e.n. și a servit drept mausoleu pentru împăratul roman Hadrian și familia acestuia. Legenda spune că numele și l-a primit de la arhanghelul Mihai, care și-a făcut apariția deasupra castelului, cu sabia sa, simbolizând sfârșitul ciumei romane din anul 590 care a afectat orașul. Tocmai de aceea, a fost adăugată ulterior o statuie a unui înger chiar în același loc. Cea originală din marmură se afla în curtea interioară a castelului, iar cea de deasupra acestuia este replica sa din bronz.
Începând cu anul 1277, castelul este conectat cu Vaticanul printr-un pasaj (“Passetto di Borgo”), un coridor lung de 800 de metri deasupra unui zid înalt, care există și astăzi. Acesta se putea folosi de către preoți și papi ca o cale perfectă de evadare, în caz de asediu al Vaticanului. De reținut este și mormântul lui Hadrian pentru că, la un an după moartea acestuia în anul 138, rămășițele împăratului, cât și cele ale soției lui, au fost îngropate aici. Pe parcursului timpului, mai mulți împărați au dorit să își ducă somnul veșnic aici, astfel locul în care se află “mormântul lui Hadrian” poartă numele de “Camera Comorilor”.
Poți ajunge destul de ușor la Castelul Sant’Angelo: fie pornești de la Piazza Navona, cum am făcut noi, fie de la Vatican, distanțele fiind aproximativ egale, iar traseul nu durează mai mult de zece minute de mers pe jos. Castelul este legat de centrul orașului prin podul cu același nume (“Ponte Sant’Angelo”) peste râul Tibru, așa că fie că alegi să vizitezi zona aceasta ziua sau noaptea, priveliștea va fi una de neuitat. Castelul a fost reședință papală pentru mai bine de o mie de ani. După ce a fost pe rând mausoleu și apoi fortăreață, astăzi castelul Sant’Angelo este un muzeu. Se împarte în patru secțiuni, pe cinci etaje și deține numeroase colecții formate din obiecte din ceramică, sculpturi, tablouri, mobilier și obiecte care au aparținut armatei italiene, inclusiv arme de foc.
De pe terasa castelului se poate vedea o panoramă spectaculoasă asupra Romei și a Bazilicii Sf. Petru de la Vatican, iar noaptea, imaginea sa oglindindu-se în apă este răvășitoare…
De reținut:
- Adresă: Lungotevere Castello, 50, Lungotevere Castello, 00186 Roma RM, Italia
- Acces: Mausoleul poate fi vizitat în toate zilele de marți și până duminică.
- Tarif: Un bilet costă în jur de 10,5 euro. Pentru tinerii, între 18 și 24 de ani se aplică reducere, astfel că un bilet costă 7 euro.